حمل میلگرد
کارخانه های متعددی در کشور اقدام به تولید میلگرد می نمایند. با توجه به اینکه بین مراکز تولید میلگرد و محل انبار آن فاصله وجود دارد، حمل و نقل میلگرد همواره از موضوعاتی بوده است که از نظر اقتصادی مورد توجه خریداران قرار داشته است. علاوه بر مسائل اقتصادی از نظر فنی نیز حمل و نقل میلگرد نکاتی دارد که باید به آن توجه کرد. چنانچه نکات فنی و ایمنی در حمل میلگرد رعایت نشود ممکن است باعث آسیب به بار و یا حتی خسارات جانی شود. بنابراین لازم است که برای حمل میلگرد از طریق شرکت های باربری مجاز اقدام شود.
تصویر شماره 1 - حمل میلگرد
آنچه در این مقاله مطالعه خواهید کرد:
شرایط حمل میلگرد
میلگردهایی که برای ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند در طول 12 متر درکارخانه تولید می شوند و به صورت بندیل دسته بندی می شوند. تعداد شاخه میلگرد موجود در هر بندیل با توجه به سایز میلگرد متفاوت است. وزن بندیل های کارخانه های مختلف نیز متفاوت است. به عنوان مثال کارخانه ذوب آهن اصفهان که یکی از شناخته شده ترین تولیدکنندگان میلگرد در کشور است، وزن هر بندیل آن بین 4.5 تا 5 تن است.
تعداد شاخه های موجود در هر بندیل نیز متفاوت است. برای اینکه بدانیم در هر بندیل چند شاخه وجود دارد باید وزن هر بندیل را بر وزن بندیل تقسیم کنیم.
همانطور که گفته شد با توجه به اینکه هر شاخه میلگرد 12 متر طول دارد برای حمل آن باید از تریلر کفی استفاده کرد. تریلر کفی کامیونی ست که قسمت بار آن دیواره ندارد. از کفی برای حمل کانتینرها، حمل بارهای غیر استاندارد، حمل خودروهای سنگین و همچنین مقاطعی مانند میلگرد، تیرآهن، نبشی و ... استفاده می شود.
ظرفیت حمل تریلی 23500 کیلوگرم می باشد که تا 25 تن نیز قابل افزایش است. به یک بار 24 تنی میلگرد در اصطلاح یک ظرفیت گفته می شود. بسیاری از کارخانه حداقل مقدار فروش میلگرد آن ها یک ظرفیت میلگرد است.
بیشتر مطالعه کنید: هر آنچه در مورد انبار کردن میلگرد باید بدانید.
نکات ایمنی حمل میلگرد
با توجه به آنکه از تریلر کفی که فاقد لبه است برای حمل میلگرد استفاده می شود، باید پیش از حرکت نسبت به بستن بار به کمک زنجیر اقدام نمود. هر چند میلگرد به دلیل حجم کم و وزن بالا به راحتی بر روی کفی می نشیند اما بستن آن الزامی ست. نکته ای که مورد حمل میلگرد باید توجه کرد این است که گاهی در کنار میلگرد بارهای دیگری مانند تیرآهن و نبشی نیز بر روی کفی قرار داده می شود. در هنگام بستن بار باید به این مساله دقت کرد که علاوه بر میلگرد، تیرآهن، نبشی و ... نیز به خوبی بسته شوند. در غیر این صورت در اثر ترمز شدید و یا حرکت ممکن است سایر مقاطع به راحتی روی هم سر خورده و باعث خسارت جدی شوند.
نکته ای که در زمان حمل میلگرد باید به آن توجه داشت این است که وزن میلگردهای هر کارخانه با کارخانه ی دیگر متفاوت است و از طرف دیگر وزن میلگرد یک کارخانه نیز ممکن است با آنچه در مشخصات و استانداردهای آن کارخانه اعلام شده است متفاوت باشد. بنابراین ملاک وزن میلگرد همان میزانی ست که باسکول نشان میدهد.
هزینه های حمل میلگرد
هم اکنون بیشتر از 40 کارخانه تولید میلگرد در کشور مشغول به فعالیت هستند از طرف دیگر انبارهای متعددی نیز در شهرهای مختلف قرار دارد که می تواند میلگرد مورد نیاز مصرف کنندگان را تامین کند. نکته ای که در زمان خرید میلگرد باید به آن توجه داشت این است که به منظور کاهش هزینه های حمل و نقل بهتر است میلگرد از نزدیکترین مکان ممکن تهیه شود. به عنوان مثال اگر پروژه ای در شهر تبریز انجام می شود تامین میلگرد از جنوب کشور چندان از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نخواهد بود مگر اینکه به دلیل ویژگی خاص میلگرد تولیدی یک کارخانه انتخاب جایگزین برای آن ممکن نباشد. بنابراین در نظر گرفتن مسافت حمل و هزینه های آن می تواند موجب کاهش هزینه ی تمام شده ی پروژه شود.
حمل میلگرد شامل هزینه ی انبارداری، هزینه بارگیری و هزینه ی حمل و نقل است که می بایست در محاسبات خود آن ها در نظر گرفت. هزینه حمل و نقل نیز شامل کمیسیون شرکت باربری و همچنین دستمزد راننده است. لازم به ذکر است که تمام هزینه های ذکر شد بر عهده ی خریدار است.