MODIRANAHAN
قبل از هر خرید مشورت کنید

نعل درگاه چیست ؟ کاربرد و انواع آن

تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۴۰۱
تاریخ به روز رسانی: ۳ مرداد ۱۴۰۳
مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن

نعل درگاه (Lintel) المانی ست که در محل هایی که دیوار در فاصله ای بالاتر از سطح زمین شروع می شود نصب می شود تا بتواند وزن دیوار را تحمل کند و از ریختن آن ممانعت به عمل آورد. از نعل درگاه در دیوارچینی معمولا بالای چهارچوب در و بالای پنجره ها استفاده می شود. نعل درگاه می تواند از متریال های مختلف مانند آهن، بتن یا چوب ساخته شود. در این مقاله قصد داریم در خصوص نعل درگاه توضیحاتی خدمت شما خوانندگان عزیز ارائه نماییم. با ما همراه باشید.


نعل درگاه چیست؟

نعل درگاه (Lintel) المانی ست که در محل هایی که دیوار در فاصله ای بالاتر از سطح زمین شروع می شود نصب می شود تا بتواند وزن دیوار را تحمل کند و از ریختن آن ممانعت به عمل آورد. از نعل درگاه در دیوارچینی معمولا بالای چهارچوب در و بالای پنجره ها استفاده می شود.

نعل درگاه می تواند از متریال های مختلف مانند آهن، بتن یا چوب ساخته شود. در این مقاله قصد داریم در خصوص نعل درگاه توضیحاتی خدمت شما خوانندگان عزیز ارائه نماییم. با ما همراه باشید.

نعل درگاه در واقع نوعی تیر به حساب می آید گه در بالای چهارچوب در یا پنجره به منظور جبران فضای خالی نصب می شود و وظیفه آن تحمل بار است. از نعل درگاه به منظور نگهداری دهانه ها و بازشوها باید استفاده شود. در ساخت نعل درگاه از مواد مختلفی استفاده می شود که چوب، تیرآهن و بتن از جمله آن هاست.

 نعل درگاه بتنی

تصویر شماره 1 – نعل درگاه بتنی

آنچه در این مقاله خواهید خواند: 

  • انواع نعل درگاه
  • نکات اجرایی نعل درگاهی
  • قیمت نعل درگاهی

انواع نعل درگاه

نعل درگاه از نظر ماده ای که برای ساخت آن استفاده می شود می تواند به گروه های مختلفی تقسیم بندی شود. به طور عمده از فلز، بتن و در مواردی از چوب برای ساخت نعل درگاه استفاده می شود که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

نعل درگاه فلزی

از نعل درگاه فلزی به دلیل استحکام و مقاومت بالا معمولا در مواردی که بار وارد بر نعل درگاهی زیاد است استفاده می شود. اجرا و نصب این نعل درگاهی ساده است و در اسکلت های مختلف می توان از آن استفاده نمود. نعل درگاهی فلزی از دو تیرآهن که به وسیله جوشکاری بهم متصل شده اند تشکیل شده است. اندازه تیرآهن با توجه به اندازه درگاه و بارهای وارد بر آن مشخص می شود و می بایست در فاصله مناسب با هم قرار بگیرند. همچنین در ساخت نعل درگاه از مقاطع دوبل نبشی که به کمک میلگرد یا ورق بهم متصل شده اند نیز استفاده می شود که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر است اما باید دقت کرد که نعل درگاهی تحمل وزن دیوار روی آن را داشته باشد. در صورت عدم تحمل وزن، خیز نعل درگاه می تواند باعث ایجاد فشار بر کلاف در و پنجره شود و در آن ها اعوجاج ایجاد کند. در هنگام نصب نعل درگاهی باید دقت کرد که دیوارهای جانبی که نعل روی آن قرار می گیرد کاملا تراز و صاف باشند.

نبشی دوبل به همراه اتصال میلگرد به عنوان نعل درگاه

تصویر شماره 2 – نبشی دوبل به همراه اتصال میلگرد به عنوان نعل درگاه

عرض نعل درگاه باید مساوی با ضخامت دیواری باشد که روی آن قرار می گیرد. همچنین طول نشیمن گاه نعل درگاه از طرفین باید حداقل 25 سانتی‌متر در نظر گرفته شود.  

برای اتصال نعل درگاهی فلزی در سازه های فلزی از جوشکاری استفاده می شود در سازه های بتنی نیز از رول بولت یا ایجاد ستونک فلزی جهت نصب نعل درگاه کمک گرفته می شود.

نعل درگاه بتنی:

از نعل درگاه بتنی بیشتر در ساختمان های بتنی استفاده می شود. در واقع این نعل درگاه یک تیر بتنی ست که با میلگرد مسلح شده است. برای ساخت آن میلگردها با طول مورد نیاز برای نعل درگاه برش داده شده و به وسیله خاموت به یکدیگر متصل می شوند. سپس درون قالبی عملیات بتن ریزی انجام می شود. ساخت این نوع از نعل درگاه معمولا زمانبر است و در مواردی که وزن دیوار بالای نعل بسیار زیاد است استفاده می شود. به نعل درگاه بتنی، تیر بتنی یا پوتر نیز گفته می شود.

طول نعل درگاه بر اساس مبحث 8 مقررات ملی ساختمان، باید به اندازه طول بازشوها به علاوه ی طور جرز بین آنها و همچنین لحاظ 35 سانتیمتر از هر طرف برای قرار گرفتن روی دیوار در نظر گرفته شود.

نعل درگاه بتنی

تصویر شماره 3 – نعل درگاه بتنی

نعل درگاه چوبی:

نعل درگاه چوبی امروزه چندان مورد استفاده قرار نمی گیرد اما در سالیان دور بسیار پر کاربرد بوده است. این نوع نعل درگاه از تیرهای چوبی با مقاومت بالا ساخته می شود. از معایب این نوع تیر می توان به مقاومت پایین در برابر رطوبت و همچنین حشرات مانند موریانه اشاره کرد. در گذشته برای استفاده از این نوع نعل درگاهی آن را با مواد نفتی یا سموم ضد موریانه آغشته می کردند.

نعل درگاه چوبیتصویر شماره 4 – نعل درگاه چوبی

نکات اجرایی نعل درگاهی

در صورتی که ساختمان چند درگاه در کنار هم دارد باید از نعل درگاه به صورت سرتاسری استفاده کرد.

عرض نعل درگاهی باید برابر با عرض دیوار باشد.

برای جلوگیری از زنگ زدن نعل درگاهی بهتر است تا به کمک ضد زنگ آنرا پوشش دارد. چرا که روی نعل درگاهی معمولا گچ کشیده می شود که خاصیت خورندگی بالایی دارد. همچنین در طول زمان پوسیدگی نعل درگاهی زیر گچ می تواند باعث تغییر رنگ دیوار شود و منظره نامناسبی ایجاد کند.  

نعل درگاهی طبق ظوابط باید حداقل 20 تا 25 سانتیمتر روی دیوارهای جانبی قرار بگیرد هر چند در مواردی که طول درگاه زیاد است این مقدار می تواند طبق ضوابط تغییر کند و حداقل 50 سانتیمتر باشد.

نعل درگاهی باید در ارتفاع مناسب نصب شود. تغییر ارتفاع نعل درگاهی در آینده سخت و هزینه بر است.

قیمت نعل درگاهی

از آنجایی که برای ساخت نعل درگاهی فلزی از تیرآهن یا نبشی استفاده می شود میتوانید برای اطلاع از قیمت این مقاطع فولادی به وب سایت مدیران آهن مراجعه نمایید. همچنین شما می توانید از طریق شماره تلفن 03134155 با کارشناسان مدیران آهن در ارتباط باشید.  

اشتراک در:
bed-joint-reinforcement
میلگرد بستر چیست | کاربرد و ویژگی ها
۵ دقیقه مطالعه۱۷ مرداد ۱۴۰۳
what-is-flow-stress
تنش سیلان یا Definition of Flow Stress چیست؟
۶ دقیقه مطالعه۳ مرداد ۱۴۰۳
steel-door-window-profiles
آشنایی با انواع پروفیل درب و پنجره
۹ دقیقه مطالعه۳ مرداد ۱۴۰۳