پیش بینی قیمت آهن تا سال 1401
برای فعالان بازار آهن بسیار مهم است که سرنوشت بازار آهن چه میشود و قیمت آهن بالاخره به کدام سمت و سو حرکت میکند. این درحالی است که رکودتورمی بازار آهن را گرفتار کرده و آن را از رونق انداخته است. رشد قیمتهای جهانی، آهن را بسیار بیشتر از نرخ تورم گران کرده و تقاضای مصرفی آهن به طور فاحشی نسبت به قبل کاهش پیدا کرده است.
مصرفکنندگان میخواهند بدانند امروز میلگرد را با قیمت نزدیک به 18 هزار تومان بخرند یا کمی صبر کنند و خرید خود را چند هفته یا چند ماه به تعویق بیاندازند. فولادسازان نیز میخواهند بدانند قیمت تا چند ماه دیگر چه تغییری میکند و تولید خود را افزایش دهند یا کاهش. آهنفروشان و واسطهها نیز به پیشبینی بازار آهن شدیدا نیاز دارن و این پیشبینیها برای آنها حتی مهمتر از دو گروه دیگر است تا استراتژی بهینه را انتخاب کرده و بهترین زمانها را برای خرید و فروشهای خود انتخاب کنند.
کاهش قیمتها در شرایط تورمی امکانپذیر است؟
وقتی صحبت از پیشبینی قیمت آهن میشود عدهی بسیاری تصور میکنند که امکان کاهش قیمتها در آینده وجود ندارد. استدلال این گروه این است که در طی بیش از 40 سال گذشته چه کالایی ارزان شده است که حالا این اتفاق دوباره رخ دهد. اما واقعیت این است که حتی با وجود شرایط تورمی باز هم احتمال کاهش قیمتها وجود دارد منتهی در کوتاهمدت و نه در بلندمدت.
در اقتصاد تحلیلهای قیمتی و پیشبینی بازار و شاخصهای اقتصادی در افقهای زمانی کوتاهمدت و بلندمدت بررسی میشود. به طور کل پیشبینی بلندمدت راحتتر است و از پیچیدگیهای کمتری برخوردار است در مقابل ولی پیشبینی کوتاهمدت دشوارتر است و با خطای بیشتری نیز همراه است. اما چرا اینطور است و کوتاهمدت با بلندمدت چه تفاوتی دارد؟
عرضه و تقاضای آهن قیمت بازار را تعیین میکند
اقتصاددانان معتقدند این عرضه و تقاضا هستند که قیمتها را در بازار تعیین میکنند. به این معنا که هر چه تولید و عرضه آهن در بازار بیشتر شود قیمت آن کاهش مییابد و هر چه مصرف و تقاضا بیشتر شود قیمتها افزایش مییابد. فولادساز تمایل به فروش آهن در بالاترین قیمت ممکن را دارد و مصرفکننده نیز تمایل به خرید در کمترین قیمت ممکن را دارد و به این ترتیب بالاخره بازار در یک قیمت تعادلی که هم مصرفکننده و هم تولیدکننده به آن راضی هستند به تعادل میرسد.
چرا پیشبینی کوتاهمدت و بلندمدت قیمت آهن مهم است
در کوتاهمدت به این دلیل که بر اثر شوک به بازار و یا دخالت دولت ممکن است تعادل در بازار به هم بخورد قیمتهای قبلی دیگر قیمتهای پایداری نیست. بنابراین مکانیزم بازار، بازار را به سمت تعادل دیگری سوق میدهد و قیمتهای تعادلی جدید را به وجود میآورد. اینکه چه مقدار طول میکشد تا بازار آهن دوباره به تعادل برسد بستگی به شوکی دارد که تعادل پیشین بازار را بههمزده است.
مثلا بازار آهن در مقابل شوک ارزی سریع واکنش نشان میدهد و به سرعت قیمت آهن با قیمت جدید دلار تعدیل میشود. البته اگر قیمت دلار فزونی یابد شوک بیشتری به بازار آهن وارد میشود تا اینکه قیمت آن نزول کند. در مقابل اما شوک حاصل از افت و خیز قیمت جهانی آهن کندتر بر قیمت آهن در داخل کشور اثر میکند و چندین هفته یا حتی چند ماه طول میکشد تا بازار آهن به تعادل جدید خود برسد که در آن قیمت داخلی آهن در تعادل جدید تقریبا با قیمت جدید جهانی آهن یکی شده است. اتفاقی که در چند ماه گذشته رخ داد و با خیز قیمتهای جهانی آهن قیمت داخلی نیز روند صعودی به خود گرفت تا در نهایت به قیمتهای جهانی نزدیک شد.
قیمت آهن در بلندمدت حتما صعودی است
حال که به اهمیت و تفاوت تحلیل در کوتاهمدت و بلندمدت پیبردیم بهتر میتوانیم بازار آهن را آنالیز کنیم. در ادامه به سراغ پیشبینی قیمت در بلندمدت میرویم که سادهتر است و میتوان با قطعیت بیشتری در مورد آن صحبت کرد و پیشبینی قیمت آهن که پیچیدهتر و مفصلتر است را به هفتهی آینده موکول میکنیم. سوال اساسی اینجاست که بازار آهن تا انتهای سال آینده به کدام سمتوسو میرود و قیمت آهن چگونه تغییر میکند؟ در بلندمدت دو سیگنال افزایشی و کاهشی قیمت آهن را تحت تأثیر قرار میدهد که در ادامه به هر دوی آنها میپردازیم.
تورم بالا؛ سیگنال افزایشی قیمت آهن
تورم فعلی اقتصاد ایران بسیار بالاست و تنها در 4 ماه نخست سال 1400 حدود 10 درصد تورم داشتهایم. اگر دو سوم پایانی سال نیز به همین اندازه تورم داشته باشیم این یعنی تا پایان امثال بیش از 20 درصد دیگر تورم خواهیم داشت و این به معنای این است که تورم سال 1400 بیش از 30 درصد خواهد بود که این تازه پیشبینی خوشبینانهی تورم تا انتهای سال است.
با توجه به رشد شدید و 10 درصدی پایهپولی فقط در سه ماههی نخست امسال که تأثیر منفی آن در نقدینگی و در نتیجه تورم آینده قطعی است به نظر میرسد تورم پیشرو شدیدتر از تورم فعلی باشد. تورم نقطهبهنقطه تیرماه امسال که بیانگر میزان تورم در یک سال گذشته از تیر سال 99 تا تیر امسال است به حدود 45 درصد رسیده است.
تورم ماهانه نیز از اردیبهشت امثال شروع به شدت گرفتن کرده است و در تیرماه به 3.5 درصد رسیده است که یک واحد درصد نسبت به خرداد ماه شدیدتر شده است. بنابراین اگر دولت جدید فکری اساسی به حال کسری بودجه نکند و باز هم همچون دولت گذشته به سیاستهای تورمزا پناه ببرد شاید سال آینده رکورد تورم شکسته شود و به تورم 50 درصد نیز برسیم. با توجه به آنچه گفته شد تورم مورد انتظار برای امسال و سال آینده بین 30 تا 50 درصد متغیر خواهد بود که تورم بالایی برای اقتصاد کشور محسوب میشود و قیمت آهن را به همین اندازه تحت تاثیر قرار میدهد.
کاهش قیمت جهانی؛ سیگنال کاهشی قیمت آهن
بررسی روند قیمت جهانی آهن در سالهای پیشین نشان میدهد که قیمت جهانی به طور سیکلی تغییر روند میدهد و با یک دوره تناوب 2 تا 3 ساله حول میانگین قیمت جهانی نوسانات مثبت و منفی دارد. با توجه به اینکه در یک سال گذشته روند قیمت جهانی آهن صعودی بوده و قیمت آهن جهان 100 درصد رشد داشته و به تازگی روند کاهشی خود را آغاز کرده به نظر میرسد از پیک یا بیشینهی قیمت جهانی آهن عبور کردهایم و تا انتهای سال آینده با کاهش قیمتهای جهانی آهن سروکار داریم تا افزایش آن.
افزایش قیمت آهن جهانی به دلیل افزایش تقاضای فولاد چین و همینطور گسترش بیماری کرونا در دنیا بود که بازار جهانی را با دو شوک روبهرو کرد. کرونا عامل اصلی شک سمت عرضه بود و باعث کاهش ظرفیت تولید شد و تقاضای چین تقاضای جهانی را بالا برد و هر دو عامل باعث افزایش قیمت جهانی شد. با توجه به واکسیناسیون گسترده در جهان مخصوصا در کشور چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد در جهان که زودتر از همهی کشورها واکسیناسیون را گسترش داد به نظر میرسد تولید جهانی افزایش یابد و قیمت جهانی علیرغم همهی فراز و نشیبهایش در نهایت تا انتهای سال 1401 حدود 20 تا 30 درصد پایین بکشد.
پیشبینی قیمت آهن تا پایان سال 1401
با توجه به آنچه شرح داده شد و وجود دو سیگنال افزایشی و کاهشی به نظر میرسد زور و قدرت سیگنال افزایشی یعنی تورم داخلی بر روند قیمت جهانی آهن میچربد و تا پایان سال 1401 قیمت آهن حدود 30 تا 50 درصد افزایش مییابد.