قیمت دلار، فولادیها را فریب ندهد
به نظر میرسد خریداران آهن و آهنفروشان اما اینبار و در برابر نوسانات شدید قیمت فعلی دلار نباید سراسیمه عمل کرده و بیگدار به آب بزنند چرا که تصمیمات هیجانی میتواند ضررهای سنگین و غیرقابل جبرانی به آنها وارد کرده و معادلات آنها در ماههای آتی بازار را به کلی برهم بزند. در ادامه سعی کردهایم مجموعهای از تمام سیگنالهای مثبت و منفی بازار را گرد هم جمع کنیم تا به کمک فولادیها آمده بتوانند با یک نگاه کلی و جامع به این نشانهها نگریسته و فعل و انفعالات پیشروی بازار آهن را بهتر و عمیقتر درک کنند و درنتیجه پیشبینی منطقیتر و عقلاییتری از قیمت آهن در ماههای پیشرو داشته باشند.
قیمت جهانی آهن؛ مهمترین عامل پیشبینی کنندهی بازار
اگر 3 یا 4 سال پیش بود قیمتهای جهانی در بازار آهن داخلی چندان اثرگذار و مهم تلقی نمیشد و روند جهانی قیمت آهن به کلی با روند قیمت آهن در بازار داخلی متفاوت بود اما با تغییر و تحولاتی که در بازار فولاد کشور طی سالهای اخیر رخ داد بیشک اکنون فاکتورها و قیمتهای جهانی آهن جایگاه و نقش بسیار مهمی در پیشبینی قیمت آهن در بازار داخل بازی میکند و از این نظر قیمتهای جهانی آهن جایگاه ویژهای داشته و تحلیلگران بازار آهن دائم سیر تغییرات قیمتهای جهانی فولاد را رصد میکنند تا بتوانند بازار داخل را بهتر پیشبینی و ارزیابی کنند. در گذشته بازار فولاد به صورت دستوری اداره میشد و درنتیجه قیمتها توسط دست برتر یعنی دولت و به طور کاملا فرمایشی تعیین میشد و رقابت در بازار آهن چندان معنا و مفهومی نداشت و بازار باز و آزادی وجود نداشت تا قیمتها به طور شناور و آزادانه از طریق مکانیزم عرضه و تقاضا به تعادل برسد. اما اکنون با ورود گروههای مختلف فولاد به بورس فیزیکی کالا و همینطور رقابتی شدن بازار در داخل کشور و باز بودن مسیر صادرات و واردات آهنآلات میتوان گفت قیمت آهن در داخل به اندازهی قیمت طلا در داخل کشور تحت تأثیر قیمتهای جهانی است. پس همان اندازه که روند افزایش یا کاهش قیمت طلای جهانی بازار طلای داخل را به دنبال خود میکشد قیمت جهانی آهن نیز میتواند قیمت آهن در داخل کشور را پیشبینی کرده و تعیین کند.
بازگشت ارزانی و رونق به بازار جهانی آهن
حال که متوجه اهمیت روند قیمتهای جهانی شدیم باید ببینیم چه اتفاقی در بازارهای جهانی در حال رخ دادن است. بعد از حدود یک سال و نیم که از بیماری کرونا میگذرد و کاهش تولید و در نتیجه افزایش قیمتها در بازارهای جهانی در این مدت اکنون به نظر میرسد که با واکسیناسیون گسترده و عادی شدن اوضاع در دنیا و مخصوصا کشور چین به عنوان بزرگترین تولیدکنندهی فولاد جهانی حالا هم تولید فولاد در دنیا در حال زیاد شدن است و هم رونق و ارزانی به بازار جهانی آهن بازگشته. تنها در 5 هفتهی گذشته حدود 7 درصد قیمت بیلت و یا همان شمش جهانی افت قیمت داشته و از 650 دلار به ازای هر تن در هفتهی 30ام سال 2021 میلادی به 607 دلار در هفتهی 34ام سال 2021 میلادی رسیده است.
تقاضای داخلی آهن امکان رشد ندارد
حال که به بررسی روند قیمت جهانی شمش فولادی پرداختیم نیم نگاهی به بورس فیزیکی کالا در داخل کشور میاندازیم تا ببینیم مقایسه بازار داخلی و خارجی بیلت چه نتایجی برایمان به بار میآورد. همانطور که گفتیم قیمت بیلت در جهان اکنون به 607 دلار به ازای هر تن رسیده است. این یعنی هر کیلو بیلت ایرانی اکنون در بازار جهانی 0.607 دلار میارزد و کشورهایه هسایه مانند عراق حاضرند با توجه به قیمتهای جهانی آهن به ازای صادرات هر کیلو بیلت ایرانی 0.607 دلار به ما پول بدهند. اگر قیمت دلار را 28 هزار و 200 تومان در نظر بگیریم این یعنی ارزش بیلت در داخل کشور حدود 17 هزار تومان است. حال نگاهی به معاملات فیزیکی بورس کالا در مورد بیلت در یک هفتهی گذشته میاندازیم که آن را در زیر آوردهایم.
تصویر شماره 1- معاملات بیلت فولادی (هفتهی اول شهریور 1400 –بورس فیزیکی کالا)
در عین ناباواری متوجه میشویم در داخل حتی برای بیلت 16 هزار و 800 تومانی هم تقاضایی وجود ندارد و هیچ معاملهای در این سطح قیمتی انجام نمیشود. از مقایسهی این اعداد و ارقام چه میتوان فهمید؟ به نظر میرسد قیمت دلار حبابوار بالا رفته است و چارهای ندارد جز اینکه دوباره در روزهای آتی کاهش یابد و آنگاه سطح قیمت معاملاتی داخل نیز نزدیک به قیمتهای جهانی خواهد شد. با توجه به آنچه گفته شد و اعداد و ارقام و استدلالات ارائه شده توصیه مدیران آهنیها به خریداران و فعالان بازار آهن این است که اسیر جو متشنج این روزهای بازار ارز نشوند و به استراتژی خرید با هر قیمتی دست نزنند. پیشنهاد ما این است که نگاه کلی خود را معطوف به روند قیمتهای جهانی کرده و از توجه بیش از حد به نوسانات بازار ارز خودداری کنند. حرارت بازار ارز و موجسواریهای آن ممکن است خریداران را به خطا انداخته و آنها را به سمتی بکشاند که در نهایت احساسات و عواطفشان بر خرد و منطقشان پیشی گیرد. اگر چه اوضاع اقتصادی فعلی چندان مساعد نیست اما سیگنال دلار به خطا اوضاع فعلی را بیش از حد وخیم نشان میدهد و همین عامل میتواند بسیاری از تازهواردان بازار آهن را به خطا انداخته آنها را گمراه کند.