سقوط تاریخی قیمت میلگرد اتفاق می افتد؟
قیمت میلگرد اصفهان از ابتدای شهریور تا به حال حدود 11 تا 13 درصد سقوط کرد و به قیمت دو ماه پیش خود بازگشت. جالب اینجاست شدت کاهش قیمت میلگرد دیروز 23 شهریور ماه بیشتر هم شد و قیمت میلگرد حدود 300 تا 550 تومان کاهش یافت. افت 2 تا 3.5 درصدی قیمت میلگرد در روز گذشته این سؤال را برای فولادیها پیش آورد که بازار آهن با چه سقوط بزرگی مواجه شده است که پس از گذشت 24 روز شدت کاهش قیمت روزانه نه تنها کم نمیشود بلکه به شدیدترین حد خود در 10 ماه گذشته رسیده است. آیا قیمت آهن در آستانهی بزرگترین و شدیدترین سقوط تاریخی خود قرار گرفته است؟
روند کاهشی قیمت میلگرد در شهریور 1400
قیمت میلگرد 18 اصفهان که ابتدای شهریورماه 17 هزار و 550 تومن بود امروز 24 شهریور 1400 به 15 هزار تومان رسید و طی 24 روز حدود 15 درصد سقوط کرده است. این شدیدترین افت قیمت میلگرد از ابتدای امسال و همینطور از اوایل آذرماه سال 99 تا کنون بوده است. روند کاهشی قیمت میلگرد در یک ماه گذشته در نمودار زیر به تصویر کشیده شده است.
تصویر شماره 1- نمودار قیمت میلگرد 18 ذوبآهن اصفهان در مرداد و شهریور 1400
شدیدترین افت روزانه قیمت میلگرد طی 10 ماه گذشته رقم خورد
از انتهای مرداد امسال تا امروز به طور متوسط در هر روز میلگرد 0.05 درصد از ارزش و قیمت خود را از دست داده است. اما تنها در روز گذشته یعنی 23 شهریور 1400 ارزش انواع مختلف میلگرد از 2 تا 3.5 درصد کاهش یافت که این بزرگترین سقوط قیمت روزانه میلگرد از ده ماه پیش تاکنون بوده است که به ما نشان میدهد افت چشمگیر قیمت آهن همچنان ادامه خواهد داشت.
با بزرگترین سقوط قیمت آهن مواجه میشویم؟
افت قیمت 2000 تا 2500 تومانی قیمت میلگرد در کمتر از چهار هفته گذشته باعث شده است که تقاضای داخلی بسیار کم شده و تنها مصرفکنندگانی که نیاز ضروری دارند به بازار وارد شده و اقدام به خرید کنند و سایرین خرید خود را به تعویق میاندازند. درحالی که قیمت میلگرد 18 اصفهان در ابتدای شهریور 17 هزار و 550 تومان بود طی یک هفته به زیر 17 هزار تومان رسید و 10 روز بعد با نرخ 16 هزار تومان معامله شد و در نهایت طی سه روز گذشته به 15 هزار تومان رسید.
همین شکستن مرزهای قیمتی یکی پس از دیگری این تصور که قیمت میلگرد طی هفتههای آینده وارد کانال 14 و یا حتی 13 هزار تومانی میشود را قوت بخشیده و درنتیجه انتظار کاهش قیمت در آینده به کم شدن تقاضای فعلی و درنتیجه کاهش شدیدتر قیمت فعلی در بازار آهن منجر شده است. از طرفی با زیاد شدن عرضه داخلی به دلیل محدودیتهای صادراتی وزارت صمت و از طرفی با کاهش شدید تقاضای داخلی روبهرو هستیم و این دو نیرو همراستا با یکدیگر قیمت آهن را در کشور به زیر میکشند. اگر این روند کاهشی تا دو هفتهی دیگر ادامه یابد و قیمت میلگرد باز هم 7 درصد کاهش یابد در کمتر از 6 هفته میلگرد حدود 18 درصد از ارزش خود را از دست داده است که این بزرگترین سقوط قیمت میلگرد از آذر سال 97 تاکنون خواهد بود.
ارزانی میلگرد به دلیل طرح مسکنسازی رئیسی؟
به نظر میرسد این سقوط شدید در شهریور امسال به روی کار آمدن دولت سیزدهم در اواخر مرداد مربوط باشد. طرح ساخت یک میلیون مسکن به طور سالانه بارها توسط رئیسی و رستمی وزیر راه و شهرسازی او مطرح شده است. بنابراین میلگرد و سیمان برای دولت خیلی اهمیت دارد چرا که سهم قابل توجهی از مصالح ساختمان به سیمان و میلگرد اختصاص داده شده است و این دو محصول بازار مصالح ساختمانی را به پیش میبرند. به همین دلیل ظاهرا دولت به دنبال کاهش صادرات فولاد، کاهش قیمت میلگرد و همینطور افزایش ساختوساز در کشور است و از همین ابتدا دست به کار شده است تا مقدمات اجرایی کردن این طرح را فراهم کند.
دولت محبوبیتهای زودگذر را رها کند
البته دولت از این روند کاهشی که در بازار آهن به وجود آورده سود دیگری هم میبرد. رئیسی و کابینهاش از این طریق میتوانند در بین مردم محبوبیت کسب کنند و قشرهای مختلف جامعه را با هم همراه و همگام کنند. روندی که تقریبا در تمام ادوار پیشین نیز تکرار شده است و نه تنها در درازمدت به محبوبیت رئسای جمهور منتهی نشده بلکه زمینه نفرت از آنها را در جامعه فراهم کرده است. چرا که طرحهای غیرعلمی و کارشناسی شده این چنینی که موقتا و به طور مصنوعی قیمت میلگرد را کاهش میدهند میتوانند عواقب خطرناکی برای اقتصاد ایران داشته باشند. این طرحها از یک سو باعث تضعیف تولیدکنندگان و نوردکاران میشود و از سویی دیگر به دلیل تورمزا بودن در درازمدت فشار بیشتری به مصرفکننده وارد میکند. علاوه بر اینها اجرای چنین طرحهای نسنجیدهای میتواند پتانسیل صادراتی کشور را از بین برده و باعث میشود ایران سهم خود از بازار جهانی فولاد را از دست دهد.