چرا قیمت میلگرد 18 هزار تومانی شد؟
چرا میلگرد 18 هزار تومانی شد؟
آیا دلیل اصلی افزایش شدید قیمت در تابستان 1400 کمبود برق در تیر و مرداد بود؟ آیا با خنک شدن هوا در شهریور ماه مشکل کمبود برق رفع شد و قیمتها به سطوح قبلی خود بازگشت؟ با نگاهی دقیقتر به آمار تولید و صادرات شمش و میلگرد در شش ماه اول سال میتوان به این سوالات پاسخ داد.
تولید و صادرات ماهانه فولاد (نیمه اول سال 1400)
نمودار تولید و صادرات ماهانه میلگرد و شمش (بیلت و بلوم) در شکل زیر رسم شده است تا راحتتر بتوانیم روند حرکتی این چهار نمودار را آنالیز و بررسی کرده به سوالات مطرح شده پاسخ دهیم.
شکل شماره 1- تولید و صادرات ماهانه میلگرد و بیلت و بلوم در شش ماه اول سال 1400
تولید و صادرات ماهانه شمش و میلگرد (بهار 1400)
فروردین امسال 1675 هزار تن شمش بیلت و بلوم و 759 هزار تن میلگرد تولید کردیم درحالی که تنها 335 هزار تن شمش و 204 هزار تن میلگرد صادر میکردیم. با افزایش قیمت جهانی میلگرد و شمش تا خرداد امسال صادرات فولاد نیز افزایش پیدا کرد تا جایی که خرداد امسال 403 هزار تن شمش بیلت و بلوم و 311 هزار تن میلگرد صادر شد که این شیب ملایم افزایش صادرات با توجه به میزان تولید بالا و رشد قیمتهای جهانی طبیعی و قابل پذیرش بود.
میلگرد 18 هزار تومانی زیر سر افزایش 57 درصدی صادرات
اما درست موقع اوج بیبرقی کشور یعنی تیرماه امسال و درحالی که روند قیمتهای جهانی هم تغییر کرده و کاهشی شده بود اتفاق غیرقابل باور و عجیبی در صنعت فولاد و بازار آهن ایران در حال رخ دادن بود. درحالی که تولید شمش و میلگرد در تیر نسبت به خرداد به شدت کاهش یافت ناگهان صادرات بیلت و بلوم با افزایشی 57 درصدی مواجه شد و به 632 هزار تن رسید.
در خرداد ماه امسال 1543 هزار تن بیلت و بلوم تولید کردیم که به خاطر کمبود برق در تیر و مرداد میزان تولید به ترتیب به 897 هزار تن و 714 هزار تن کاهش یافت. تولید میلگرد در خرداد هم 966 هزار تن بود که به 458 و 512 هزار تن در تیر و مرداد رسید. درحالی که نسبت صادرات به تولید بیلت و بلوم در خرداد ماه 26 درصد بود این نسبت در تیرماه به 70 درصد رسید.
2 میلیون تن صادرات فولاد در اوج بیبرقی
درواقع نه تنها فولادسازان در اوج بحران داخلی حاضر به کاهش صادرات فولاد خود نشدند بلکه صادرات خود را افزایش نیز دادند و همین عامل میلگرد و شمش را در داخل کشور کمیابتر و باارزشتر کرد. در دو ماه اول تابستان امسال حدود 1.5 میلیون تن فولاد میانی و 0.5 میلیون تن محصولات فولادی صادر کردیم و این یعنی در اوج بیبرقی کشور روی هم رفته 2 میلیون تن فولاد صادر کردیم.
به نظر میرسد با توجه به اینکه فولادسازها در دو ماه ابتدایی تابستان با کمبود برق مواجه بودهاند به بهانه بیبرقی و کاهش ظرفیت تولید خود عرضه داخلی را شدیدا کاهش دادند تا بتوانند صادرات خود را افزایش داده از این طریق سود بیشتری کسب نمایند. ظاهرا فولادسازان این استراتژی را انتخاب کردهاند تا بتوانند بخشی از درآمد از دست رفتهی خود در اثر کاهش حجم تولید ناشی از قطعی برق را جبران نمایند. اما این استراتژی با کاهش عرضه شدید فولاد در داخل کشور برای مصرفکننده و صنعتگر داخلی بسیار گران تمام شد و قیمت میلگرد را به 18 هزار تومان نیز رسانید.