پرداخت یارانه ی 110 هزار تومانی
یارانه ی 110 هزار تومانی در راه است
دو روز گذشته سید ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم میزبان جلسه ای با حضور اقتصاددانان و اساتید برتر کشور بود تا به ریشه یابی مشکلات اقتصادی کشور و ارائه ی راهکار برای خروج از شرایط فعلی پرداخته شود.
در این جلسه ابراهیم رئیسی با اشاره به اهمیت حل مشکلات اقتصادی کشور به کمک نظر نخبگان و کارشناسان گفت: مردم وضعیت اقتصادی کشور را در سفره و جیب خود احساس می کنند اما شما به عنوان اقتصاددان علاوه بر آن دلایل مشکلات موجود را نیز می دانید. در ادامه ابراهیم رئیسی 4 سوال از اقتصاددانان پرسید:
- چرا شاخص های کلان اقتصاد کشور مطلوب نیست؟
- چرا تورمی که قرار بود یک رقمی شود اتفاق نیفتاده است؟
- چراغ ده ها میلیارد دلار یارانه پنهانی که دولت پرداخت کرده است اثرات آن در زندگی مردم دیده نمی شود؟
- چرا با وجود آنکه در 8 سال گذشته هزاران هزار میلیارد تومان توسط دولت صرف شده است رشد اقتصادی از یک درصد نیز کمتر بوده است؟
رئیس جمهور در ادامه اظهار داشت: این ها سوالاتی ست که درجامعه وجود دارد اما اعتقاد داریم که تغییر شرایط اقتصادی کشور امکان پذیر است و دولت این آمادگی را دارد که با نظر کارشناسان تغییرات لازم را ایجاد کند.
رئیسی ادامه داد: ما در آستانه ی مهمترین سند مالی کشور یعنی بودجه 1401 قرار داریم. این سند باید با نگاه عدالت محور تنظیم و ارائه شود.
پرداخت یارانه ی 110 هزار تومانی
احمد توکلی یکی از اقتصاددانانی که در جلسه حاضر بوده در توضیح آنچه در جلسه گذشته است گفت: موضوع کلی جلسه پاسخ به این سوال بود که آیا پرداخت ارز 4200 تومانی که برای 5 تا 7 قلم کالای اساسی انجام می شود باید ادامه یابد یا متوقف شود؟ توکلی گفت: نظر من این است که اگر قرار باشد ارز همچنان دو نرخی باشد به مشکل برخواهیم خورد و اقشار ضعیف جامعه تحت فشار قرار می گیرند و برای جلوگیری از این فشار باید مابه التفاوت را به صورت نقدی به اقشار آسیب پذیر پرداخت کنیم.
توکلی در پاسخ به این سوال که قرار است چقدر یارانه به اقشار آسیب پذیر پرداخت شود گفت: هنوز قطعی نشده است اما طبق این طرح قرار است پس از حذف ارز 4200 تومانی مبلغ 110 هزار تومان یارانه ی جبرانی پرداخت شود که البته ممکن است به دلیل تورم ایجاد شده همین رقم هم چندان به درد نخورد.
توکلی اظهار داشت: در این زمینه بین اقتصاددانان اختلاف نظر وجود دارد. اما دولت باید کاری کند که تقاضای ارز کنترل شود. تا زمانی هم که ارز دو نرخی وجود دارد تبعیض هست چرا که برای برخی رانت ایجاد می شود.
حسین راغفر از دیگر شرکت کنندگان در جلسه با رئیس جمهور گفت: تمام اعضای حاضر در جلسه اعتقاد دارند که حذف ارز ترجیحی باعث تورم می شود. تاکید رئیس جمهور هم جلوگری از به خطر افتادن معیشت مردم و ثبات قیمت ها و حفظ قیمت ارز است. البته بانک مرکزی هم چشم انداز امیدوار کننده ای از در آمدهای ارزی کشور ارائه داد.
راغفر در مورد دلایل تورم در کشور گفت: تورم مساله ای نیست که بتوان یک دلیل برای آن ذکر کرد. عوامل متعددی هستند که بر ایجاد تورم تاثیرگذار هستند. اما از مهمترین مساله برای کنترل تورم رونق و تقویت تولید است. گسترش تولید است که می تواند سبب تقویت پول ملی شده و تورم را کاهش دهد.
این استاد اقتصاد در خصوص آثار پرداخت یارانه پنهان در معیشت مردم گفت: این یارانه ها به مردم پرداخت نمی شود و به بنگاه هایی پرداخت می شود که سهمشان در اقتصاد ملی شفاف نیست. بسیاری از این یارانه ها به شرکت های خصولتی پرداخت می شود. در سال گذشته 20 شرکت خصولتی 250 هزار میلیارد تومان سود خالص داشتند که معلوم نیست با آن چه کرده اند. در حالی که همین شرکت ها در سال 97 تنها 76 هزار میلیارد تومان سود داشته اند. اگر دولت سهم خود را از همین شرکت ها بردارد می تواند در حد قابل قبولی کسری بودجه خود را جبران کند.
یکی دیگر از شرکت کنندگان در نشست برگزار شده مهدی پازوکی بود که در خصوص پرسش های مطرح شده توسط رئیس جمهور اظهار داشت: اینکه چرا شاخص های کلان اقتصادی در کشور مطلوب نیست دلایل متعددی دارد که یکی از آن ها این است که در اقتصاد ایران با مشکلات به صورت علمی و کارشناسی برخورد نمی شود. مساله دیگر بحث عدم شفافیت است که مانع بزرگی برای حرکت و جهش در اقتصاد شده است.
پازوکی در مورد اینکه چرا تورم یک رقمی نشده است بیان کرد: از جمله دلایل تورم بالا در کشور بدهی سنگین بخش خصوصی و دولت به سیستم بانکی و بانک مرکزی ست. همچنین یک سری بی انظباطی های مالی در کشور داریم که حتی در قانون بودجه نیز دیده می شود. قانون بودجه نشان می دهد که کشور بسیار گران اداره می شود. اگر قرار باشد اصلاحاتی در این زمینه انجام شود به عنوان یک نمونه باید بسیاری از دستگاه ها که بدون توجیه حقوق های کلان پرداخت می کنند شناسایی و با این مساله برخورد شود.
این اقتصاددان در خصوص حذف یارانه انرژی گفت: در شرایط اقتصادی کشور به هیچ عنوان شرایط اعمال شوک جدید به خصوص در حوزه ی قیمت انرژی وجود ندارد.