رونق بازار آهن در راه است
معاملات امروز ورق گالوانیزه در بورس کالا نشان میدهد که تقاضا برای این ورق فولادی افزایش یافته است. همینطور قیمت آهن اسفنجی به عنوان ماده اولیه تولید فولاد بالا رفته که این عامل نیز تقاضای آهن را تحریک میکند. اما اتفاق مهمتر آغاز عرضه پریمیوم آهن اسفنجی و شمش فولادی در این هفته است که میتواند عاملی باشد در جهت تحریک بیشتر تقاضا.
رکود دست از سر بازار آهن برنداشت
بازار آهن برخلاف بازارهای دیگری مثل خودرو، دلار و طلا، روزهای آرامی را پشت سر میگذارد. در حال حاضر نوسانات قیمت کم است و اگر امروز قیمت 50 تومان بالا برود احتمالا فردا 50 تومان پایین میآید. این نوسانات اندک و زیکزاکی نشان میدهد که عرضه و تقاضا در بازار آهن به خوبی به تعادل رسیدهاند.
دلار بازار آهن را تکان میدهد؟!
دلار که تا مرز 28 هزار و 700 تومان بالا رفت اثر چندانی بر بازار آهن نداشت. یکی از دلایل آن شاید این بود که بازاریان این افزایش قیمت دلار را موقتی ارزیابی کرده بودند که ارزیابی درستی نیز بود و نرخ ارز تا حدود 28 هزار و 200 تومان پایین آمد. بنابراین با توجه به کاهش اخیر نرخ ارز به نظر میرسد دلار نمیتواند اثر افزایشی ملموسی بر روی قیمت آهن داشته باشد. با توجه به کاهش قیمت دلار و قیمتهای جهانی آهن، عرضه داخلی تا حدودی رشد میکند هر چند که احتمالا شدت رشد تقاضا بیشتر از رشد عرضه خواهد بود و قیمتها قدری بالا میرود اما این افزایش قیمتها نمیتواند شدید باشد.
اثر سقوط قیمت جهانی فولاد بر تقاضای داخلی
آیا افزایش تقاضای آهن به افزایش شدید قیمت محصولات فولادی منجر خواهد شد؟ به نظر اینطور نمیرسد. قیمت جهانی آهن به شدت در حال کاهش است و بنابراین انگیزه برای صادرات کاهش یافته و فولادسازان و نوردکاران تمایل بیشتری به عرضه داخلی نشان خواهند داد مخصوصا که عرضههای پریمیوم نیز آغاز شده است.
به نظر میرسد طی روزهای آینده بازار آهن تا حدودی از رکود خارج شده و حجم معاملات به طور محسوسی بالا برود. معاملات امروز ورق گالوانیزه در بورس کالا نشان میدهد که تقاضا نسبت به عرضه بیشتر شده و همین باعث شده قیمت پایانی معاملات در اثر رقابتی که بین خریدارها شکل گرفته 3.32 درصد از قیمت پایه بالاتر برود و با 900 تومان افزایش در نهایت به طور میانگین با قیمت 28 هزار و 240 تومان به فروش برسد. روندی که احتمالا در معاملات آتی بورس هم ادامه پیدا کند. اما چرا تقاضای آهن در حال زیاد شدن است؟
از طرفی با توجه به افت شدید قیمت جهانی سنگ آهن، شمش و میلگرد و همینطور افت 500 تومانی قیمت دلار از دیروز تا امروز به نظر میرسد بازارهای صادراتی سردتر بشود و عرضهی داخلی آهن افزایش پیدا کند. با این اوضاع قیمت پایه معاملات در بورس کالا هم کاهش پیدا میکند که این عامل میتواند انگیزهها برای خرید آهن را زیادتر کرده و حجم معاملات بورس را بالا ببرد.
عرضهی پریمیوم؛ بازار آهن را پیشبینیپذیر میکند
دلیل اول این است که وزارت صمت طرحی که قبلا اعلام کرده بود را اجرایی کرد و معاملات پریمیوم در روزهای آینده برای اولین بار در تاریخ بازار آهن کلید خورد. معاملات پریمیوم قراردادهایی هستند که خریدار و فروشنده بر سر حجم و قیمت معامله در آینده به رقابت میپردازند و طرفین متعهد میشوند که تحت هر شرایطی در آینده بر اساس قیمت توافقی معامله خود را انجام دهند.
در این نوع قراردادها هر دو طرف از ریسک نوسانات بازار در امان میمانند چرا که در صورت افزایش قیمت آهن در آینده خریدار خود را در برابر ریسک خرید گرانتر در آینده محافظت کرده است و در صورت کاهش قیمت آهن در آینده فروشنده خود را در برابر فروش ارزان در آینده محافظت کرده است. با توجه به تورم دو رقمی مزمن در اقتصاد ایران قاعدتا قیمت معاملات پریمیوم در بیشتر این عرضهها بالاتر از قیمت فعلی آن خواهد بود چرا که انتظارات تورمی در سطح جامعه بالاست و بنابراین انتظار میرود تا 3 یا 4 ماه دیگر قیمت تمام کالاها بالا برود تا اینکه افت کند.
عرضهی پریمیوم، بازار آهن را رونق میدهد؟!
بنابراین معاملات پریمیوم میتواند تا حدودی اطمینان را به بازار آهن برگرداند و ریسک سرمایهگذاری معدنیها، فولادسازان و نوردکاران را تا حدودی کاهش بدهد و بازار آهن را برای فولادیها در آینده پیشبینیپذیر کند. درنتیجهی این سیاست، سمت عرضهی محصولات فولادی تقویت میشود و از این طریق تولید آهن افزایش پیدا میکند. به همین دلیل پیشبینی میشود که از عرضهی آهن اسفنجی، تختال و شمش بلوم در روزهای آینده استقبال خوبی شده و بازار آهن داغتر از قبل شود.