قبض گاز رایگان برای مشترکین کم مصرف
پیش از فرا رسیدن سرما مسئولان دولت در خصوص کمبود گاز در زمستان امسال هشدار داده بودند. با اینکه هنوز یک ماه تا زمستان و روزهای سرد باقی مانده است اما در پاییز امسال مصرف گاز در مقایسه با پاییز سال قبل 60 درصد افزایش داشته است. این افزایش مصرف نشان میدهد که بحران گاز امسال جدی تر از همیشه است. از طرف دیگر سازمان هواشناسی نیز از سرمای شدید هوا برای خاورمیانه در زمستان خبر داده است. جواد اوجی، وزیر نفت نیز از همان ابتدای در دست گرفتن سکان وزاتخانه در خصوص کسری 200 میلیون متر مکعبی گاز در روزهای اوج مصرف زمستان هشدار داده بود.
برای روزهای پیک مصرف در زمستان پیش بینی می شود که کشور به 1 میلیارد و 25 میلیون مترمکعب گاز به صورت روزانه نیاز داشته باشد. از این میزان 650 میلیون مترمکعب سهم بخش خانگی و صنایع کوچک و 120 میلیون متر مکعب سهم صنایع عمده است. مابقی نیز سهم صادرات و تزریق به میادین نفتی و گاز سی ان جی ست.
برنامه ی دولت برای جبران کسری بودجه
اما باید دید دولت برای جبران کسری 200 میلیون متر مکعبی چه برنامه ای دارد.
واردات گاز به ویژه برای شهرهای شمالی کشور، رایگان کردن گاز طبق الگوی مشخص برای کم مصرف ها، صدور قبض های جریمه تا سقف 9 میلیون برای مشترکین پرمصرف، قطع گاز برخی از صنایع مانند سیمان و فولاد، استفاده از سوخت جایگزین مازوت در صنایع و نیروگاه ها و اصلاح کرایه حمل ناوگان حمل و نقل از سیاست های دولت جدید برای حل مشکل کمبود گاز زمستانی بوده است.
جریمه تا 9 میلیون تومان برای پرمصرف ها
از جمله سیاست هایی که وزارت نفت در پیش گرفته است سیاست تنبیه و تشویق مشترکین است. بر اساس آمار تنها 25 درصد از مشترکین خانگی بیش از 50 درصد گاز را مصرف می کنند.
با اینکه هنوز جزئیات دقیقی درباره ی شیوه ی جریمه مشترکین پر مصرف بخش خانگی ارائه نشده است اما طبق اطلاعات منتشر شده مشترکین بخش خانگی در سه بخش کم مصرف، مصرف متوسط به بالا و پرمصرف تقسیم بندی می شوند. مشترکین کم مصرف 76 درصد، مشترکین مصرف متوسط به بالا 20 درصد و مشترکین پرمصرف 4 درصد از جامعه را تشکیل می دهند.
برای مشترکین کم مصرف هیچ افزایش قیمتی اعمال نخواهد شد اما مشترکین مصرف متوسط به بالا حدود 50 درصد افزایش قیمت بهای گاز را خواهند داشت. مشترکین پرمصرف نیز که در کل 4 درصد از مصرف کنندگان را تشکیل می دهند تا 7 برابر باید بهای گاز پرداخت کنند.
کم مصرف ها از گاز رایگان استفاده کنند.
در زمستان سال 99 طرح بخشودگی بهای گاز مشترکین کم مصرف در دولت به اجرا درآمد. تا امروز نیز در حدود 3 میلیون و280 هزار نفر شامل این طرح شده اند. امسال نیز مشترکینی که کمتر از الگوی مصرف، گاز استفاده کنند بهای گاز آن ها رایگان خواهد بود.
اما طرح گاز رایگان شامل چه کسانی می شود؟
در این طرح اقیلم ایران به 5 منطقه تقسیم بندی شده است.
اقلیم 1: سرد یک مانند آبعلی
اقلیم 2: سرد دو مانند اردبیل
اقیلم 3: سرد سه مانند تهران
اقلیم 4: معتدل مانند شیراز
اقلیم 5: گرمسیری مانند بندرعباس
طول سال نیز به دو دسته ی ایام سرد و ایام گرم تقسیم بندی شده است. ایام سرد از 16 آبان تا 15 فروردین و ایام گرم از 16 فروردین تا 15 آبان آغاز می شود.
درجدول زیر می توانید شرایط برخورداری از بخشودگی بهای گاز برای اقیلم ها و ایام مختلف سال را مشاهده کنید.
اقلیم |
میزان مصرف (مترمکعب در ماه) |
ایام سرد در اقلیم های 1، 2 و 3 |
200 و کمتر |
ایام سرد در اقلیم 4 |
150 و کمتر |
ایام سرد در اقلیم 5 |
100 و کمتر |
ایام گرم در همه اقلیم ها |
45 و کمتر |
طرح استفاده از گاز رایگان شامل سکونتگاه های دائمی ست و برای واحدهای خالی از سکنه و یا اسکان موقت مانند باغ ها و ویلاها اجرا نخواهد شد.