پایان رکود بازار آهن و فولاد
تصویر شماره 1 - شمش فولادی
روز گذشته (14 دی ماه 1400) تا حدی از رکود حاکم بر بازار شمش کاشته شد. کاهش قیمت شمش، عدم افت نرخ مواد اولیه هم محور با تعدیل قیمت شمش فولاد و نزدیک شدن به ماه های پایانی سال که بازار آهن به صورت سنتی رونق می گیرد، از مهمترین دلایل رونق نسبی معاملات هفته جاری بود. البته همچنان بازار آهن و فولاد با سیگنال های نزولی همراه است. استمرار روند کاهشی در نرخ ارز با سیگنال های سیاسی از تعدیل بهای شمش و محصولات فولادی حمایت میکند.
رکود از بازار شمش خداحافطی می کند؟
روز گذشته، در رینگ صنعتی بورس، میزان عرضه قطعی 134 هزار تن و شمش فولاد با قیمت پایه ای در بازه 12 هزار و 100 تومان تا 12 هزار 580 تومان به ازای هر کیلوگرم بود که تقریبا 100 هزار تن از این شمش مورد معامله قرار گرفت. بازگشت حجم معاملات شمش فولاد به مرز 100 هزار تنی، نمایانگر خداحافظی این بازار با رکود است.
برخلاف جریان کاهشی که در قیمت شمش ایجاد شده ظرف هفته گذشته، قیمت محصولات ابتدایی زنجیره فولاد، یعنی سنگ آهن، گندله و آهن اسفنجی تمایلی به تعدیل نرخ ندارد و در این میان مقاومت آهن اسفنجی برای حفظ سطوح قیمتی به مراتب بالاتر است. در چنین اوضاعی هزینه تمام شده تولید شمش برای واحد های فولادی به میزانی است که اجازه کاهش بیشتر قیمت پایه را به فولادسازان نمی دهد. به گفته فعالان بازار آهن، قیمت فعلی شمش در حال نزدیک شدن به نقطه سر به سر است. بنابراین نمیتوان به سادگی انتظار داشت نرخ سطوح فعلی انتظار داشت که نرخ از سطوح فعلی عقب نشینی بیشتری کند. به همین دلیل رسیدن قیمت به نقطه سر به سر، مانع جدی در مقابل تعدیل نرخ بیشتر در بازار تلقی می شود.
برآورد رشد هزینه در برابر تقاضا
با توجه به لایحه بودجه پیشنهادی برای سال بعد این احتمال وجود دارد که هزینه انرژی در سال 1401 برای صنایع رشد محسوسی دارد که این موضوع به مفهوم افزایش ناگریز هزینه تولید است. در چنین شرایطی که 10 هفته به پایان سال جاری باقی مانده که احتمال رشد قیمت شمش فولاد ظرف سال آینده سیگنالی مهم برای سوق دادن صنایع تکمیلی به مسیر افزایش خرید به شمار می رود. خرید شمش فولاد از سوی نوردکاران مستلزم فروش محصولات تولیدی خود است این در حالی می باشد که رکود فصلی و سرمایه ای حاکم بر بازار آهن و فولاد در ماه های گذشته باعث میشود نوردکاران زیان کنند.
بازگشت تقاضا به بازار مقاطع
پایان فصل سرما و آغاز زمان اوج گیری تقاضا برای محصولات فولادی دو ماه باقی مانده است. بدین ترتیب خروج بازار مقاطع طویل فولادی از رکود سنگین مصرفی ظرف هفته های پیش رو موضوعی دور از انتظار نیست. در چنین اوضاع و شرایطی قرار گرفتن قیمت ها در کف با احتساب هزینه تولید و سیگنال های بنیادی میتواند به افزایش تمایل متقاضیان برای خرید از این بازار منجر شود و باید منتظر کاهش رکود در این بازار ظرف هفته های پیش رو بود.