تاثیر ویروس کرونا بر مواد اولیه فولادی
بازار سنگ آهن و ذغال سنگ استرالیا تا حد زیادی بی تأثیر از این روند
به گزارش اخبارفلزات به نقل از فولاد ایران، طبیعی است که فقط یک کشور یا تعداد بسیار کمی از کشورها عرضه جهانی کالایی را در دست داشته باشند. به عنوان مثال، کشورهای اوپک به همراه روسیه و آمریکا عرضه جهانی نفت را در دست دارند. مواد اولیه فولادی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
استراليا تاکنون تأمینکننده اصلی سنگ آهن و ذغال سنگ بوده است و صادرات آن حدود 60 درصد از عرضه جهانی را در سال 2019 تشکیل داده است. بنابراین استرالیا در قلب زنجیره ارزش جهانی فولاد قرار دارد و اختلال در عرضه این کشور می تواند تأثیر فاجعه بار بسیاری روی فولادسازان و مشتریان آنها در سراسر جهان داشته باشد.
خوشبختانه، صنعت سنگ آهن و ذغال سنگ استرالیا و لجستیک آن در طول همه گیریهای COVID-19 تاکنون بسیار مقاوم عمل کرده است. در واقع، استرالیا حتی موفق شده عرضه سنگ آهن خود را افزایش بدهد. صادرات سنگ آهن از بندر هیلند استرالیا، بزرگترین بندر صادراتی فله جهان، در مارس 2020 به رکورد بالایی رسیده است.
آمار عرضه ذغال سنگ از بنادر هی پوینت و دالریمپل که رویهم بیش از نیمی از صادرات زغال سنگ استرالیا را تشکیل میدهند نیز نشان میدهد که تولید زغال سنگ و زنجیرههای لجستیک نیز تأثیر چندانی از گسترش بیماری همهگیر نگرفتهاند.
رقم تولید سه ماهه بزرگترین تولیدکننده ذغال سنگ استرالیا، بی اچ پی که تولید بیش از نیمی از زغال سنگ سخت استرالیا را به خود اختصاص داده است نیز همین روال را داشته است.
عملیات استخراج سنگ آهن و ذغال سنگ استرالیا و تدارکات مربوطه تا حد بسیار زیادی به صورت خودکار انجام میشود که احتمالاً این دلیل مقاومت آنها در برابر بیماری همهگیر است.
تولید سنگ آهن برزیل
عملیات معدنی و لجستیک سنگ آهن در برزیل، دومین تأمینکننده سنگ آهن در جهان تاکنون آسیب قابل توجهی از بیماری همه گیر COVID-19 مشاهده نکرده است. با این حال، واله، بزرگترین تولیدکننده سنگ آهن در سطح جهان و برزیل، هشدار داده است که این شرکت ممکن است از مشکلات عملیاتی مرتبط با نیروی کار رنج ببرد و بسته به نحوه ظهور این بیماری همه گیر در برزیل، ممکن است نیاز به انجام اقدامات احتمالی داشته باشد. این شرکت همچنین اظهار داشت که بیماری همه گیر باعث ایجاد تاخیر در روند مجوزهای جاری برای بازگشایی عملیات معدنی و فرآوری سنگ آهن آن شده است که در اثر فاجعه سد سنگ آهن در سال گذشته متوقف شده بود.
تصاویر مختلط سنگ آهن و تولید زغال سنگ متالورژی در نقاط دیگر
استخراج معادن در لیست صنایع اساسی ایالات متحده گنجانده شده است و به آنها اجازه داده میشود که در طول تعطیلات اجباری جهت جلوگیری از گسترش بیماری، فعالیت خود را ادامه دهند. ایالات متحده دومین تامین کننده بزرگ ذغال سنگ متالورژی در سال 2019 بوده و بسیاری از نیازهای سنگ آهن داخلی خود را برآورده میکند.
با این وجود، بسیاری از معادن سنگ آهن و ذغال سنگ در ایالات متحده در مواجهه با رکود اقتصادی ناشی از بیماری همه گیر COVID-19 در آمریکا و بازارهای صادراتی آن یعنی اروپا، هند، ژاپن، برزیل و کره تعطیل شده اند. این بیماری همه گیر برای عملیات معدنکاری در برخی از کشورهای کوچکتر که مواد اولیه فولاد سازی تولید می کنند نیز مشکلات بسیار بیشتری ایجاد کرده است.
تعطیلیها در آفریقای جنوبی و هند و محدودیتهای عملیاتی برای معادن در برخی ایالتهای کانادا باعث کاهش قابل توجهی در تولید معادن شده است. این سه کشور حدود 10 درصد از ذخایر جهانی سنگ آهن را در سال 2019 تشکیل داده اند، از این رو تأثیر کل این اختلالات در عرضه جهانی قابل توجه است.
با این حال، محدودیتها در برخی از این موارد کمتر شده و شرکتهای بزرگ معدنکاری توانسته اند با سطح تولید کمتر و تعداد کارکنان کمتر فعالیت کنند. احتمالاً تعطیلات سراسری در هند تأثیر بیشتری بر تقاضا در بازار ذغال سنگ متالورژی خواهد داشت زیرا هند یکی از بزرگترین واردکنندگان کالا است.
قدر مسلم این است که بیماری همه گیر COVID-19 باعث تاخیر یا لغو فعالیت های اکتشافی و برنامه های سرمایهگذاری شده است چراکه شرکتها ترجیح میدهند پول خود را برای هزینههای عملیاتی در دوره بحران نگه دارند.
بازار قراضه به طور جدی آسیب دیده است
تولید و جمع آوری قراضه به طور قابل توجهی تحت تأثیر COVID-19 قرار گرفته است. تولید قراضه صنعتی با کاهش فعالیت در برخی صنایع مصرف کننده فولاد با کاهش شدید روبرو شده، در سایر صنایع نیز این روند به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
ضایعات فلزی نیز به آخر عمر خود رسیده زیرا مصرف کنندگان، خرید محصولات جدید خانگی یا اتومبیل را به تأخیر میاندازند. کسب و کار، سرمایه گذاریها را به تاخیر می اندازد و فعالیتهای تخریبی نیز کند یا به تعویق میافتد.
در عین حال، تعطیلی ها و اقدامات قرنطینه ای جمع آوری قراضه را دچار چالش کرده است. اگرچه این امر نگران کننده است، اما انتظار داریم این محدودیتها به تدریج رفع شود، به ویژه در آن دسته از اقتصادهای توسعه یافته که از قدیم الایام تأمین کننده قراضه برای سایر نقاط جهان بودهاند.
تردیدها همچنان ادامه دارد
اگرچه روال زندگی در چین تا حد زیادی به حالت عادی برگشته اما اوضاع در اروپا به تدریج شدیدتر میشود، باید توجه داشته باشیم که روند بهبودی با عدم قطعیتهای قابل توجهی مواجه است و انتظار داریم در طول مسیر ریکاوری شاهد نوسانات شدید در بازار مواد فولادی باشیم.
هنوز مشخص نیست بازگشت به روند عادی چقدر زمان میبرد و تا چه میزان این بیماری در سراسر جهان گسترش خواهد یافت. عدم تطابق بالقوه بین سرعت بهبود در مناطق و بخشهای مختلف برای مدتی در عدم ثبات و نوسانات در بازار کالاها نقش دارد.
در پایان، باید توجه داشته باشیم که شوک ناشی از این دوران بر زندگی اقتصادی و اجتماعی و در راستای آن در زنجیره ارزش جهانی فولاد اگر همیشگی نباشد، بلند مدت خواهد بود. باید منتظر ماند و دید.