توسعه پایدار، پیشرفت صنعتی و حفاظت از محیط زیست
منصور یزدیزاده، مدیرعامل شرکت ذوبآهن اصفهان در گفتوگو با «روزگار معدن» گفت: فعالیتهای صنعتی از عوامل اصلی رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی در جوامع بشری بهشمار میروند، اما این فعالیتها در صورت عدم کنترل میتوانند اثرات مخربی بر منابع طبیعی داشته باشند، آلودگیهای زیستمحیطی ایجاد کنند و تعادل اکولوژیکی در اکوسیستمها را بر هم بزنند.
کنترل جنبهها و پیامدهای زیستمحیطی منفی ناشی از فعالیتها، خدمات و محصولات صنایع میتواند تاثیر شگرفی بر حفظ محیطزیست داشته باشد. امروزه صاحبان صنایع در زمینه کاهش تاثیرات نامطلوب ناشی از فعالیتهای صنعتی بر سلامت کارکنان خود و همچنین جوامع اطراف و در راستای ایفای مسئولیتهای اجتماعی و پاسخگویی به مطالبات اجتماعی در این حوزه، تلاش دارند تا حفظ و صیانت از محیطزیست را همواره بهعنوان یکی از اولویتهای اصلی در تدوین استراتژی کلان سازمانی و یکی از ارزشهای سازمانی خود مورد توجه قرار دهند و در زمینه تحقق آن تلاش کنند.
ارزیابی پیامدهای زیستمحیطی
یزدیزاده در این زمینه افزود: مطابق الزامات آییننامه ارزیابی اثرات زیستمحیطی طرحهای بزرگ تولیدی، خدماتی و زیربنایی، تمامی صنایع مکلف به ارزیابی اثرات زیستمحیطی طرحهای صنعتی در مراحل ساخت و بهرهبرداری هستند. براساس الزامات پیوست آییننامه یادشده، صنایع فولاد نیز از این قاعده مستثنا نیستند.
بنابراین اینگونه صنایع پیش از احداث واحد، ملزم به تهیه گزارش ارزیابی اثرات زیست محیطی (EIA) و ارائه آن به سازمان حفاظت محیطزیست و دریافت تاییدیه از آن سازمان هستند.
هرگونه توسعه در واحدهای صنعتی نیز در صورتی که مشمول الزامهای یادشده باشد، مکلف به تهیه گزارش ارزیابی اثرات زیستمحیطی و دریافت موافقت سازمان حفاظت محیطزیست در این زمینه است.
در گزارشهای ارزیابی اثرات زیستمحیطی علاوه بر سنجش اثرات منفی و مثبت طرح روی محیطزیست، اثرات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی طرح نیز مورد ارزیابی قرار میگیرد.
واحدهای مشمول آییننامه یادشده برای دریافت پروانه بهرهبرداری ملزم به تهیه گزارش ارزیابی اثرات زیستمحیطی و دریافت تاییدیه سازمان حفاظت محیطزیست هستند. از اینرو، تهیه و تدوین گزارش یادشده و پایشهای مربوط به آن از اولویتهای صنایع بوده و همواره مورد توجه صنایع یادشده قرار دارد.
مدیرعامل شرکت ذوبآهن اصفهان گفت: یکی از راههای تدوین استانداردهای زیستمحیطی و بهداشتی بر پایه تعیین کمترین میزان آلاینده تاثیرگذار بر سطح سلامت جانداران است؛ بنابراین رعایت حدود مجاز زیستمحیطی تدوین شده در استانداردهای مربوط، میتواند نقش کلیدی در کاهش میزان اثرات نامطلوب زیستمحیطی و بهداشتی ناشی از فعالیتهای صنعتی و کاهش میزان آلایندگی واحدهای صنعتی داشته باشد.
قیمت های روز میلگرد ذوب آهن اصفهان در مدیران آهن
وی در ادامه افزود: رویکرد اصلی صاحبان صنایع در زمینه مسئولیتهای اجتماعی خود و تعهد به حفظ و صیانت از محیطزیست، بیشترین رعایت الزامهای حوزه محیطزیست و کاهش و کنترل پیامدهای نامطلوب ناشی از فعالیتها و خدمات خود است. اما در برخی موارد مسائلی که گاهی از حوزه اختیار صنعت خارج است، مانند محدودیت منابع مالی، تحریمهای بینالمللی، ایجاد شرایط غیرقابل پیشبینی داخلی و خارجی و... ممکن است این رویکرد را تحتتاثیر قرار دهد.
هرچند برخی از صنایع با تکیه بر توانمندیهای داخلی و با هدف قطع وابستگی به خارج در حوزه ساخت تجهیزات کنترل و تصفیه عوامل آلاینده محیطزیست نسبت به بومیسازی برخی از تجهیزات این حوزه اقدام کردهاند.
شرکت ذوبآهن اصفهان نیز در زمینه تحقق سیاستهای بومیسازی و با تکیه بر توانمندی نیرویهای متخصص داخل شرکت در سال ۹۵ موفق به طراحی و اجرای یکی از بزرگترین پروژههای زیستمحیطی کشور در قالب پروژه بازسازی و نوسازی سیستم تصفیه غبار کنورتورهای ناحیه فولادسازی و در ادامه آن پروژه نصب سیستم تصفیه غبار ناحیه برش خرسک، ساخت درهای انعطافپذیر باتری ۳ و همچنین بهینهسازی سیستم تصفیه غبار کوره پاتیلی LF۱ فولادسازی شد.
منبع: روزگار معدن