نهاده فروشی در بازار، خیانتی از سوی سوداگران
به گزارش مدیران آهن: سیاست گذاری بر مبنای قیمت های دستوری و به وجود آمدن نرخ های مختلف برای ارز و برخی از کالاها، می تواند رانت ایجاد نموده و ویژه خواری ترویج پیدا می کند. صنایع فولادی نیز از این موضوع استثنا نبوده و نباید برای قیمت محصولات فولادی از قیمت های جهانی فولاد غافل بود.
عضو هیئت مدیره انجمن تولید کنندگان فولاد همچنین از سیاست های معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت انتقاد شدید نمود. این انتقاد متوجه تعیین کف و سقف قیمتی برای معاملات ورق آهنی در معاملات بورس کالا می باشد. ایشان همچنین افزود: به فروش رساندن مقاطع فولادی بر اساس قیمت حداقلی و پایه، باعث کاهش انگیزه کارخانههای تولید کننده فولاد برای ارائه محصولات خود در بورس کالا شده است. این مطلب باعث می گردد آنها محصولات خود را در بازار آزاد به فروش رسانده و فضای معاملاتی غیر شفاف را ترجیح دهند.
آقای سید رضا شهرستانی به عنوان یک کارشناس صنعت فولاد نظرات خود را اینچنین ادامه می دهد: در حال حاضر معیار تعیین قیمت برای ورق فولادی در معاملات بورس، سامانه ی نیما می باشد. موضوعی که باعث ایجاد اختلاف 25 درصد قیمت تعیین شده در بورس با قیمت ورق در بازار آزاد خواهد شد. علاوه بر این پنج درصد نیز به دلیل تعیین سقف و حداقل قیمت به صورت دستوری سیاستگذاری می گردد که اختلاف گفته شده را به 30 درصد می رساند.
بنابر گفته عضو هیئت مدیره انجمن تولید کنندگان فولاد، قیمت ورق سیاه در بورس کالا 6000 تومان است اما در بازار آزاد به قیمت دوازده هزار تومان به فروش می رسد که از این طریق رانتی در حدود چهل هزار میلیارد در سال ایجاد می گردد.
ایشان همچنین از صدور مجوز تاسیس کارخانه های تولید کننده فولاد نیز انتقاد نمود. دلیل ذکر شده توسط سید رضا شهرستانی معیاری با عنوان مصرف سالانه کشور از صنعت فولاد ؟؟!! به میزان 2.5 میلیون تن بوده است. این در حالیست که بنابر نظر ایشان مجوز های صادر شده از طرف وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تاسیس کارخانه های تولید کننده فولاد این عدد را به 20 میلیون تن رسانده است.
اما نکته قابل توجه در صحبت های ایشان به این شرح است که هدف اصلی گیرندگان مجوز تولید را تنها گرفتن سهمیه ماهانه برای خرید از سامانه بهین یاب معرفی نموده و اینکه بتوانند پس فروش سهمیه خود در بازار آزاد از سود صد درصدی این محصولات استفاده کنند.
قیمت روز میلگرد ذوب آهن اصفهان و دیگر محصولات فولادی در مدیران آهن
وی همچنین عرضه به شیوه مچینگ را تنها راهی برای فروش محصولات فولادی به مشتریان خاص عنوان نمود. از نظر ایشان حذف نرخ های دستوری و سهمیه بندی ها در صنعت فولاد و مشارکت در عرضه و به رسمیت شناختن تقاضای واقعی واحد های تولیدی صنعتی را مهمترین راه برای تنظیم بازار دانست.
این کارشناس صنعت فولاد به نقش شرکت های به اصطلاح خصولتی در به وجود آمدن چنین شرایطی در بازار فولاد اشاره نمود و اظهار داشت خصوصی سازی می بایست بر مبنای اصل 44 تسریع شود و زنجیره فولاد از تولید گرفته تا توزیع در بورس کالا تقویت شود.