چالش های صنایع فولاد چیست؟
طبق گفته کارشناسان و فعالان صنعت فولاد ذخایر معدنی کشور دیر یا زود به اتمام می رسد و ناچار به واردات خواهیم بود. بر همین اساس نیازمند تدابیری در خصوص واردات مواد معدنی اولیه هستیم. دغدغه بزرگ فولاد سازان تامین مواد اولیه شده است که بر اساس آمارهای جهانی ایران 7 درصد از ذخایر معدنی دنیا را به خود اختصاص داده است. از آنجایی که ایران از کمربند کوه زایی پسین عبور کرده میتوان گفت ایران کشوری با ظرفیت در حوزه ذخایر معدنی است. زیرا هر کشوری که روی این کمربند قرار دارد، از ظرفیت معدنی و حتی غیرفلزی بالایی برخودار است.
وجود معادن غنی همچون گل گهر، انگوران، سنگان، مهدی آباد، چادرملو و سرچشمه نشان دهنده غنی بودن ایران در حوزه معدنی است. اما باز با دارا بودن این معادن بیشتر مسئولان و مدیران شرکت های مرتبط با حوزه زنجیره فولاد به کمبود مواد معدنی به ویژه سنگ آهن هشدار می دهند.
به طوری که در حال حاضر تعدادی از کارخانه های بزرگ کشور به علت کمبود مواد اولیه، در حال تولید ظرفیت پایین تر از توان نامی خود هستند که این موضوع باید هرچه زودتر توسط تصمیم گیرندگان حل شود.
چرخش فولادی ها
نخستین و مهمترین عامل برای چرخش یک واحد صنعتی مواد اولیه است. مواد اولیه موضوعی است که باعث تهدید حیات یک کارخانه، صنعت و واحدهای تولید میشود. از طرفی دیگر برای جبران خلا درآمدهای نفتی ضرورت گردش صنایع کشور به ویژه فولاد بسیار مهم است. پیش بینی های اخیر در مورد صنعت فولاد این است که تا سال 1404 به تولید 55 میلیون تن فولاد دست یابند و حدود 20 تا 30 میلیون تن آن، وارد چرخه صادرات شود.
اما مشکلی که در حال حاضر وجود دارد و دغدغه صنعت فولاد شده تامین مواد اولیه است. چالشی که تولید کننده بزرگی همچون فولاد مبارکه هم از آن مستثنا نیست. بزرگترین تولید کننده کشور فولاد مبارکه اصفهان است که بیش از 50 درصد تولید فولاد کشور را برعهده دارد و مسلما مصرف مواد اولیه آن نیز بالا است.
برنامه فولاد مبارکه برای تامین مواد اولیه
مدیر عامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان، حمیدرضا عظیمیان در رابطه با کمبود مواد اولیه گفت: مشکل از زمانی شروع شد که معدنی ها پا به حوزه فولاد گذاشتند. این اتفاق تا جایی ادامه پیدا کرد که تامین مواد اولیه برای فولاد مبارکه یک چالش بزرگی شد.
قیمت ورق سیاه فولاد مبارکه در مدیران آهن
تدابیری برای جبران مواد اولیه
بحث مورد سخن این است که راهکار مسئولان برای تامین مواد اولیه صنایع فولادی چیست؟
تقاضا برای مواد اولیه در بازارهای آسیایی به خصوص خلیج فارس به شدت رو به افزایش است. به همین منظور جهت پاسخگویی به تقاضا های بیش از ظرفیت تولید داخلی باید چاره ای بیندیشند. به عقیده بیشتر تحلیل گران، صادرات مواد اولیه فرو آلیاژی و ریخته گریاز کشور چین و هند به خاورمیانه کاهش چشمگیری خواهد داشت. وی در ادامه گفت: جذب سرمایه گذار خارجی در پیشرو این مسیر بسیار کارآمد است البته این زمانی برقرار میشود که سرمایه گذار خارجی احساس امنیت از سرمایه خود داشته باشد.