اخذ مالیات بر صادرات فولاد، خوب است یا بد؟
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران معتقد است: در حال حاضر صادرات تولیدات ایران با دشواری های خاصی همراه است و وضع مالیاتی بر صادرات فولاد کارایی نداشته و نمی تواند پیامد صادراتی را به دنبال داشته باشد.
سید رسول خلیفه سلطانی افزود: اکنون صادرات فولاد ایران با هزینه های سنگینی ناشی از تحریم ها محقق می شود و آنچه که تاکنون مانور صادرکنندگان ایرانی در بازارها را به دنبال داشته، نبود بار مالیاتی است اما اوضاع مالیاتی این امکان را از صادرکنندگان فولاد کشور خواهد گرفت.
سرپرست سابق وزرات صنعت «جعفر سرقینی» گفته بود: در سال 91 نزدیک به 6.5 میلیون تن واردات و 1.5 میلیون تن صادرات فولاد ثبت شده بود، در سال 98 فولاد رکورد زد و به 12 میلیون تن رسید با وجود اینکه میزان واردات به چند صد هزارتن فولادهای خاص رسیده است.
دبیر انجمن خاطر نشان کرد: نبود مالیات زمینه تخفیف برای خریدارن فولاد را فراهم ساخته بود، اما وضع مالیات مانع از تمایز قیمت فولاد ایران، نسبت به سایر تولیدکنندگان و صادرکنندگان می شود.
او نیز افزود: نبود مالیات و قیمت های غیر رقابتی ایران سبب می شود که طرف های تجاری ریسک معامله با ایران را نپذیرند. طبق آمار های انجمن فولاد حجم صادرات شمش و تولیدات فولادی ایران در 6 ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال به ترتیب 19 و 49 درصد کاهش داشته است.
اکثر مسئولان کشور فولاد سازان را ترغیب کردند که برنامه امسال را بر پایه 5 میلیارد دلار از محل صادرات قرار دهند. اما بخشنامه ها و دستورالعمل های که جدیدا صادر شده سدی برای تحقق این هدف است و اکنون نیز اگر بحث مالیات در صحن مجلس شورای اسلامی مصوب شود، قفلی بر پای صادرات خواهد شد.
مسئولان باید در این شرایط سخت تحریم های پیش روی ایران، مشوق های صادراتی و سهولت صادرات را فراهم کنند، اما ابزارهایی مانند مالیات مانع تحقق این امر مهم خواهند شد.
بر اساس سند چشم انداز 1404 ایران هدف ظرفیت سازی 55 میلیون تن فولاد را برگزیده که با تحقق آن، حداقل 40 درصد از تولید باید در بازارهای صادراتی قرار بگیرید.