سیگنال های افزایشی قیمت محصولات فولادی
بازار مقاطع طویل کشور در اولین روز از هفته جاری با افزایش تقاضا و قیمت همراه بود. به گونه ای که قیمت میلگرد سایز 12 در هفته گذشته 10300 تومان و در هفته جاری به 10900 تومان رسید. شکل گیری موج جدیدی از انتظارات تورمی در کشور در عین تکانه های افزایشی نرخ ارز و افزایش قیمت ها جهانی که به رشد قیمت شمش و مقاطع طویل فولادی در هفته قبل منجر شد؛ مهمترین سیگنال رشد قیمت فولاد بودند.
ورود قیمت فولاد به مسیر افزایشی در حالی رخ داد که قرارگیری در فصل سرد سال که زمان سنتی رکورد مصرفی در بازار به شمار می رود و تعدیل نرخ ارز نسبت به هفته های قبل باعث شده تا در هفته های گذشته قیمت محصولات مختلف زنجیره فولاد در مسیر کاهشی قرار گیرند. هرچند که سیگنال های اثر گذار اجازه استمرار شرایط فعلی را به این بازار ندادند.
محمد اعتباری از فعالان بازار فولاد در خصوص وضعیت فعلی بازار مقاطع طویل فولادی گفت: در حالی که فعالان بازار انتظار داشتند در فصل سرد سال که زمان سنتی رکورد در بازار مصرف به شمار می رود کاهشی شود، اما افزایش نرخ ارز در روز ابتدایی این هفته، سیگنال افزایشی به بازار مقاطع طویل فولادی وارد کرد و در نهایت باعث شد که قیمت هر کیلو گرم میلگرد در بازار آزاد به 10900 تومان برسد.
اعتباری در تشریح وضعیت بازار فولاد در هفته گذشته افزود: تعدیل انتظارات تورمی، ورود نرخ ارز در مسیر کاهشی و قرارگیری در فصل سرد سال که زمان سنتی رکورد در بازار مصرف مقاطع طویل فولادی کشور تلقی می شود باعث شد که در هفته های اخیر قیمت این محصولات در بازار آزاد وارد مسیر کاهشی شود و در حالی که قیمت هر کیلو گرم میلگرد در روزهای پایانی مهر ماه به 12900 تومان رسیده بود. این نرخ به کانال 10 هزار تومان بازگشت و بازار مجدد شاهد معامله میلگرد با قیمت 10200 تومان در روزهای ابتدایی هفته قبل بود. با توجه به نبود تقاضای مصرفی در بازار امکان استمرار این روند کاهشی و برگشت نرخ مقاطع به کانال 9 هزار تومان نیز وجود داشت، اما نحوه سیاست گذاری مسوولان در تعیین نرخ پایه شمش و مقاطع فولادی در بورس کالا اجازه این افت قیمتی را برای هفته قبل به بازار نداد.
قیمت پایه تعیین شده برای شمش فولاد به میزانی بالا بود که از 185 هزار تن شمش عرضه شده در رینگ بورس کالا تنها 13 هزار و 500 تن مورد معامله قرار گرفت. خرید شمش 10600 تومانی از بورس کالا و تولید میلگرد با این مواد اولیه، قیمت میلگرد را در بازار آزاد را به 12000 تومان می رساند. با توجه به اینکه تولیدکننده نهایی می داند در این فصل سال متقاضی برای خرید مقاطع فولادی با این نرخ وجود ندارد، طبیعی است که حاضر به خرید این قیمت ها نمی شود.
اگر مسئولان به بازار فولاد ورود پیدا نمی کردند و تنها اجازه می دادند که عرضه و تقاضا خود قیمت ها را تعیین کنند، روند کاهشی در بازار استمرار پیدا میکرد. اگرچه مداخلات عموما با شعار حمایت از مصرف کننده انجام می شود اما عموما نتیجه عکس داده و زیان مصرف کننده تمام می شود. در حال حاضر نیز شیوه نامه فولادی وزرات صمت سد راه کاهش قیمت و محصولات فولادی شده است.
اعتباری گفت: در حالی که قیمت فروش میلگرد در بازار آزاد در کانال 10 هزار تومان و تیرآهن در کانال 11 هزار تومان است، تعیین نرخ پایه به نحوی که قیمت میلگرد در بازار به کانال 11 هزار تومان و تیرآهن به کانال 13 هزار تومان برسد و تنها باعث می شود که رکورد در بازار سنگین شود. این نحوی قیمت گذاری تنها به زیان مصرف کننده نخواهد بود و در دراز مدت به عدم نقدینگی تولیدکننده منجر می شود. از سویی صادرات به دشواری انجام می شود و از طرف دیگر نحوه تعیین نرخ در بازار داخل به گونه ای است که بازار در رکورد فرو می رود. مجموع این موارد به کمبود نقدینگی برای کارخانه ها منجر می شود.
با استمرار و پا فشاری تولیدکنندگان شمشم و مقاطع فولادی با مشکل تامین نقدینگی و تامین سرمایه در گردش مواجه خواهند شد. تنها راه برون رفتار وضعیت فعلی تطبیق با وضعیت بازار و کاهش نرخ پایه محصولات فولادی است. در گذشته خاطرات نه چندان جذابی در خصوص دامپینگ محصولات فولادی تجربه شده است.