بازار آهن تحت تاثیر رکود اقتصادی
شروع فصل سرما و بارندگی به طور سنتی حاکی از رکود بازار آهن آلات به ویژه محصولات فولادی است. رکودی که زمینه افت قیمت ها را فراهم می نماید و از اواسط آبان ماه شاهد گسترش رکود در بازار آهن و فولاد بودیم. تا جایی که قیمت میلگرد به 10 هزارتومان نیز رسید. اما برخلاف انتظارات این روند نزولی چندان دوام نیاورد.
سیاست گذاری مسئولان به ویژه در شیوه نامه ساماندهی عرضه و تقاضا در زنجیره فولاد تاثیر بسزایی بر تغییر مسیر قیمت ها داشته است. مطابق با این شیوه نامه قیمت پایه شمش فولاد در بورس کالا بر اساس 80 درصد قیمت شمش در منطقه CIS تعیین می شود. این بدان معنا است که قیمت شمش در منطقه CIS به مراتب گران تر از قیمت شمش صادراتی ایران است. همین موضوع نیز زمینه رشد قیمت فولاد و محصولات وابسته به آن را فراهم کرد. البته دلایل دیگری مانند رشد قیمت فولاد در بازار های جهانی نیز بر این روند رشد اثرگذار بوده است.
سایه سرما بر بازار فولاد
قیمت فولاد در بازار آزاد از نیمه آبان در روند نزولی قرار گرفت. این روند کاهشی از ابتدای آذرماه شدت گرفت. کمترین قیمت ثبت شده برای میلگرد آجدار سایز 8 برابر با 10200 تومان در تاریخ 5 اذرماه ثبت شد. این قیمت در نمودار کمترین نرخ ثبت شده در پاییر است. میلگرد سایز 8 در ابتدای مهرماه با قیمت 11800 تومان به فروش رفت؛ یعنی در این بازه زمانی 2 ماهه بیش از 15 درصد قیمت میلگرد کاهش داشته است.
به گزارش مدیران آهن؛ دلایل متعددی برای این کاهش قیمت یاد می شود از جمله، شروع فصل سرما و بارندگی آغازی برای کاهش تقاضا برای محصولات فولادی است. همین افت تقاضا زمینه کاهش قیمت میلگرد را فراهم کرد. ازطرفی دیگر نرخ دلار در مسیر کاهشی به سر میبرد و همین رونذ افت قیمت میلگرد را تقویت داد.
آنجا که زمان رکود سنتی مطابق با فعالیت های ساخت و ساز تا اواخر زمستان با رکود همراه است، انتظار می رفت این روند نزولی قیمت ها ادامه دار باشد. تا جایی به عقیده بسیاری از فعالان صنعت فولاد، حتی رشد نرخ ارز هم نمیتوانست تغییر محسوسی در خرید و فروش محصولات فولادی ایجاد کند. اما برخلاف تصور و انتظار این روند نزولی قیمت چندان هم دوام نیاورد. در واقع بازهم دخالت مسئولان در بازار و سیاست های اشتباه مشکل آفرین شد.
علت بازگشت قیمت ها به فاز صعود
همانطور در نمودار مشاهده می شود نرخ فروش میلگرد آجدار سایز 8 از 8 آذرماه دوباره صعودی شد. تا جایی که نرخ فروش میلگرد در هفته گذشته در بازار آزاد به کانال 11000 تومان وارد شد و حتی تا یک قدمی 12000 تومان هم پیش رفت. سیاست های اشتباه مسئولان تاثیر بسزایی در روند صعودی گذاشته است. چند هفته از ابلاغ شیوه نامه ساماندهی عرضه و تقاضا در زنجیره فولاد می گذرد. ابلاغ این مصوبه با حرف و حدیث های بسیاری همراه بود و حال پس از گذشت چند روز شاهد اثرات مخرب این شیوه نامه در بازار فولاد هستیم.
شمش CIS یکی از گران ترین فولادهای جهان محسوب می شود، زیرا منابع انرژی در این منطقه گران است. بنابراین چنانچه قیمت پایه شمش در بورس کالا بر اساس قیمت این منطقه تعیین می شود، زمینه رشد قیمت فولاد و محصولات فولادی فراهم می شود.
دلایل مهم بازگشت قیمت محصولات فولادی به روند صعودی را میتوان افزایش نرخ ارز، موج جدید از انتظارات تورمی و سیاست های اشتباه مسئولان در زنجیره فولاد در نظر گرفت. این رشد قیمتی در فصل سرما که بازار رکود ساخت و ساز است غیرقابل پیش بینی بود. تداوم این رشد قیمت بدون تردید به ضرر مصرف کننده نهایی و تولید کننده است، چرا که از قدرت خرید مصرف کننده کاسته می شود؛ در همین حال با افت خرید و فروش این محصولات از میزان نقدینگی تولید کنندگان نیز کاسته و ادامه کار این فعالان صنعتی بیش از پیش دشوار خواهد شد.