مقاومت اقتصاد ایران در برابر تحریم های آمریکا
یک نشریه فرانسوی درباره گزارشی از تحریم های آمریکا و اقتصاد آمریکا نوشت علیرغم اینکه دولت رو به افول دونالد ترامپ که از هیچ تلاشی برای اعمال فشار بر ایران به منظور واداشتن آن به مذاکرات مدنظر کاخ سفید فرو گذار نکرد، اقتصاد ایران همچنان پا برجاست.
به گزارش تارنمای نشریه فرانسوی آتلانتیکو، علیرغم فشار حداکثری دولت رو به پایان ترامپ از سال 2017 میلادی به ویژه از مه 2018 یعنی تاریخ خروج آمریکا از برجام، که با هدف واداشتن جمهوری اسلامی ایران به مذاکره صورت پذیرفته است، اکنون در آذرماه 99 / دسامبر 2020 میلادی اقتصاد ایران قدرتمندانه پابرجاست.
آنتلانتیکو ادامه داد: البته درآمد نفتی کشور ایران 80 درصد کاهش یافته و حسن روحانی رئیس جمهور ایران این چنین برآورد نموده است که تحریم ها منجر به ضرر 200 میلیارد دلار درآمد خالص خارجی و سرمایه گذازی شده است. نرخ بیکاری و تورم به ضدت افزایش یافته و ارزش پولی ملی در برابر نرخ ارز کاهش یافته است. با این روند، به نظر می رسد پیش بینی های سقوز بیش از حد خوشبیانه بوده است.
این پیش بینی ها نشان می دهد که به شدت دولت ترامپ از سطح پیچیدگی اقتصاد ایران و توانایی های این کشور در ایجاد گزینه های جایگزین بی اطلاع بوده است. اکنون جای تعجب دارد که پس از گذشت چهل سال تحریم های بین المللی، ایران توانسته خود را با این شرایط وقف دهد و کماکان به حیات خویش ادامه دهد.
در این نشریه همچنان نوشته شده : بانک جهانی و صندوق بین المللی پول تخمین می زنند که تولید ناخالص داخلی ایران بیش از 10 درصد در سال جاری کاهش یابد، در حالی که تهران رقم های پاینن تری را ارائه می دهد. این دو نهاد عمدتا بر اساس تحلیل کاهش صادرات نفت ایران پیش بینی هایی را ارائه می دهند. قبل از خروج آمریکا از توافق وین در ماه مه 2018، ایران بیش از 2 میلیون بشکه نفت خام در روز صادر می کرد. این رقم اکنون بین 200 هزار تا 250 هزار بشکه در روز تخمین زده می شود که عمدتا مقصد چین یکی از آخرین شرکای تجاری ایران در نظر گرفته شده است.
در ادامه تحلیل ها آمده است: ایران بر خلاف کشورهای عربی حاشیه خیلج فارس که تنها درآمد اقتصادی آنها مبتنی بر درآمد نفتی است با ایجاد تنوع در اقتصاد خود از وابستگی کامل کشور به نفت جلوگیری کند. صنعت ایران که مربوط به متالورژی و پتروشیمی است، تقریبا یک پنجم اشتغال کشور را تشکیل می دهد. برخی از تحریم های آمریکا برای دسترسی شرکت های ایرانی به مواد اولیه برای تولید برخی از محصولات را به شدت محدود کرده و به مشتریان خارجی خود دستور داده که تجارت با ایران متوقف کنند، با این حال سه عنصر به ایران کمک کرد تا در برابر این فشار ها مقاومت کند، اول از همه یک سیستم پرداخت غیر رسمی مستقل از بانک ها که امکان جریان های مالی با خارج از کشور را فراهم می کند، دوم محرومیت کالاهای اساسی از حوزه تحریم ها و در نهایت شرکای منطقه ای قدرتمند که ایران با آن ها توافق نامه های تجاری و اقتصادی را حفظ کرده است.
این نشریه بیان کرد: ایران به لطف خارج شدن از سیستم جهانی توانسته اند با ملی شدن تولید و منطقه ای کردن تجارت خود، الگوی اقتصادی جایگزینی را ایجاد کنند.