در بازار آهن ایران چه خبر است | 13 دی ماه 99 | تحلیل بازار آهن ایران
کابوس میلگرد 15 هزار تومانی
این روزها شایعه میلگرد 15 هزار تومانی در بین فعالان بازار فولاد و مصرف کنندگان رواج پیدا کرده و می دانیم طبق متن شیوه نامه از این هفته، قیمت پایه محصولات فولادی در بورس کالا بر مبنای نرخ های جدید CIS تعیین می شود، بعید نیست قیمت میلگرد بورسی به همین حول و حوش برسد. اما آیا در هفته آینده سونامی رشد قیمت مقاطع در بازار آزاد هم به وقوع خواهد پیوست یا این بازار مسیر دیگری را طی می کند؟
به گزارش مدیران آهن، بازار فولاد این هفته سیر صعودی را در پیش می گیرد و برخی بنگاه داران آهن در روزهای آخر هفته برای تامین نقدینگی مورد نیاز و آماده شدن جهت دریافت خریدهایی که در هفته های اخیر از بورس کالا داشته اند، تخفیف های غیر قابل باور دادند ، اما در هفته ای که گذشت روند کلی بازار اهن رو به بالا بود.
به نحوی که در روز سه شنبه در معاملات شمش بلوم در بورس کالا با احتساب مالیات بر ارزش افزوده 12 هزار و 671 تومان ثبت شد که این رقم به 7.7 درصد نسبت به هفته قبل افزایش داشت. همچنین در روز چهارشنبه قیمت میلگرد در معاملات بورس کالا با احتساب مالیات بر ارزش افزوده با 7.5 درصد رشد نسبت به هفته قبل به 13683 تمومان رسید.
در آخرین روز هفته پیش قیمت میلگرد 14 آجدار در بازار آزاد با رشدی بیش از 400 تومان نسبت به هفته گذشته به حوالی 13500 تومان رسید و میانگین قیمت هر کیلو تیرآهن 14 هم در بازار آزاد بیش از 500 تومان افزایش و با رقم 14350 تومان ثبت شد.
همچنین در روز پنجشنبه متوسط قیمت نبشی با صعودی بیش از 750 تومانی نسبت به هفته قبل به حوالی قیمت 14700 تومان رسید و میانگین قیمت پروفیل با ضخامت 2 حدود 300 تومان افزایش و به 23 هزار و 400 تومان رسید.
همانطور که در بند شیوه نامه جدید مشخص شده، موعد تغییر مبنای قیمت پایه محصولات فولادی در بورس کالا بر اساس قیمت ها جدید منطقه CIS است و اگر در معاملات هفته آتی بورس، قیمت میلگرد صادراتی این منطقه معادل 670 دلار در هر تن باشد با احتساب مالیات بر ارزش افزوده، قیمت پایه میلگرد به 14900 تومان نزدیک خواهد شد.
آیا بازار آزاد نیز هم پای بورس شاهد افزایش قیمت خواهد بود؟ بر اساس نظر بسیار از فعالان بازار، احتمال وقوع این امر بسیار ضعیف است؛ به عبارت دیگر گران شدن قیمت مقاطع در بازار آهن بر اساس المان های بورسی قانون دائمی بازار نیست.
شاید برخی از افراد در این حوزه این موضوع را نهی کنند اما به عنوان مثال قیمت خودرو در کارخانه با بازار آزاد بسته به نوع خودرو بعضا اختلاف چند ده میلیونی دارد، اما چند سال پیش در همین بازار، خودرو سازان با وام و تسهیلات خودرو می فروختند و در بازار قیمت ها پایین تر از نرخ کارخانه بود.
در بازار آزاد آهن باتوجه به اینکه تقاضای مصرفی آهن به کف رسیده و به علت فصل زمستان طرح های عمرانی دولت هم کاملا خوابیده است، احتمال دارد قیمت محصولات فولادی در روزهای آینده با سیب بسیار ملایم تری نسبت به قیمت های بورس کالا حرکت کند و در روزهایی حتی قیمت بازار از بورس با فاصله معناداری پایین تر باشد.
از طرفی در هفته پیش رو که موعد تحویل خریدهای هفته گذشته بورس فرا خواهد رسید، بنگاه داران به علت کمبود مشتری و نبود نقدینگی حاضر خواهند شد بخشی از سود حاصل از گین گیری تغییر قیمت CIS را با خریداران سهیم شوند و با ارائه تخفیف های جذاب جلوی شیب تند رشد قیمت ها را بگیرند.
همچنین به نظر می رسد از هفته پیش رو فشارهای مجلس به دولت به علت اعمال قیمت های جدید در بورس کالا بیشتر خواهد شد؛ بخص.ص که اخیرا معاون معدنی وزارت صمت اعلام کرده استکه تغییر مبنای قیمت بر اساس CIS و همچنین تغییر هفتگی نه ماهیانه قیمت پایه بورس در دستور کار قرار گرفته و حتی احتمال کاهش ضریب 80 درصدی تعیین شده در شیوه نامه هم وجود دارد.