در بازار آهن ایران چه خبر است | 20 دی ماه 99 | تحلیل بازار آهن ایران
وزش نسیم کاهش قیمت در بازار آهن
با توجه به اینکه بازار فولاد کشور در رکود تقاضا قرار دارد و در شرایط فعلی بنگاه داران از کاهش قیمت ها استقبال بیشتری می کنند، به نظر می رسد عرضه کنندگان محصولات فولادی در بورس کالا و البته مسئولان سازمان بورس چاره ای جز پذیرش ضریب 70 درصدی در هفته پیش رو نداشته باشد؛ اتفاقی که اگر رخ دهد، باتوجه به روند نزولی ملایم قیمت ارز بعد از پذیرفته شدن شکست از سوی ترامپ، احتمال فریز یا کاهش قیمت محصولات فولادی بیشتر خواهد بود، اما اگر وزارت صمت در این دعوا شکست بخورد، بازار آهن مجدد در بلاتکلیفی فرو خواهد رفت.
به گزارش مدیران آهن، در هفته پیش بازار فولاد روزهای پر نوسانی را تجربه کرد؛ به نحوی که در ابتدای هفته بازار به علت رشد شدید قیمت های پایه محصولات فولادی در بورس کالا بر اثر اعمال نرخ های جدید صادراتی cis رو به بالا حرکت کرد، اما با تصمیم ناگهانی و شبانه وزیر صمت در ساعات پایانی دوشنبه مبنی بر کاهش ضریب نرخ های منطقه cis در تعیین قیمت پایه محصولات فولادی در بورس کالا از 80 به 70 درصد دوباره قیمت ها نزولی شد.
این هفته نیز مانند برخی از روزهای اوضاع بازار آزاد آهن بازهم مانند هفته گذشته کمی از نرخ های اعلامی کارخانهها نوردی متفاوت بود، به نحوی که برخی مبادی فروش با ترش از کاهش قیمت ها و با توجه به خرید های ارزانتر از بورس که حالا موعد تحویلش فرا رسیده است، تخفیف قابل توجهی به خریداران دانند و به صورت کلی در هفته ای که گذشت، باز هم شاهد رایج بودن پدیده زیر فروشی در میان بنگاه داران آهن بودیم.
در بورس کالا هم معاملات این هفته بخصوص در حوزه مقاطع طویل فولادی بسیار کم رونق بود و عموما بخش ناچیزی از عرضه های آن هم به قیمت پایدار خریدار داشت، به نحوی که متوسط قیمت میانگین موزون پایانی میلگرد در معاملات روز چهارشنبه بورس کالا با احتساب مالیات معادل 14083 تومان یعنی برابر با قیمت پایه بود، اما فقط 32 درصد از حجم مقاطع عرضه شده در بورس کالا فروخته شد. در عرضه های روز سه شنبه شمش، نیز شاهد آن بودیم که تقریبا حدود 45 درصد از حجم عرضه شمش بلوم آن هم نزدیک به قیمت پایه برابر 12771 تومان با احتساب مالیات بر ارزش افزوده معامله شد.
همچنین عرضه های ورق نیز مانند بیشتر هفته های گذشته بازهم بی ثبات بود و تعداد کمی از شرکت ها آن هم در حجم اندک در روزهای دوشنبه و سه شنبه انواع ورق فولادی به بورس کالا آوردند. میانگین موزون پایانی ورق گرم عرضه شده از سوی مجتمع فولاد گیلان نیز در معاملات روز دوشنبه بورس با احتساب مالیات به 19257 تومان یعنی حدود 21 درصد بالاتر از قیمت پایه رسید. نکته جالب این است که 50 روز از ابلاغ شیوه نامه فولادی اخیر دولت گذشته است و اگرچه اوضاع کمی بهتر شده، اما هنوز بسیاری از تولیدکنندگان ورق از عرضه کافی محصولاتشان در بورس کالا خودداری می کنند.
در مجموع طی این هفته متوسط قیمت میلگرد 14 آجدار در بازار آزاد کاهش 380 تومانی را نسبت به هفته گذشته تجربه کرد و آخرین قیمت میلگرد نیز در روز پنجشنبه 13191 تومان بود. میانگین قیمت هر کیلو میلگرد تیرآهن 14 در بازار آزاد با افت 377 تومانی بع 13983 تومان رسید. البته در هفته جاری پروفیل با ضخامت 2 میل افزایش 80 تومانی داشت و در روز پنجشنبه با نرخ متوسط 23471 تومان معامله شد. قیمت ورق سیاه فولاد مبارکه در عرض 1.25 و ضخامت 2 میلیمتر در هفته ای که گذشت با نرخ 23400 تومان به فروش رسید.
اما در این هفته بیشتر عوامل موثر بر بازار آهن حاکی از احتمال فریز یا کاهش ملایم قیمت ها هستند؛ به نحوی که در بازار ارز با توجه به یک سره شدن کار ترامپ و قبول شکست از سوی وی، روند دلار نزولی شده است و نرخ دلار نقدی فقط روز پنجشنبه 350 تومان افت داشت و به 25450 تومان رسید. البته به نظر می رسد در هفته پیش رو روند ریزش نرخ ارز کندتر شود، اما حداقل اگر رخداد جدیدی در عرضه تحولات خارجی نداشته باشیم، احتمالا در هفته آینده شاهد رشد قیمت ارز نخواهیم بود.
در این میان با اختلافات بورس کالا و وزارت صمت بر سر کاهش 10 درصدی ضریب قیمت پایه محصولات فولادی عرضه شده در بورس، به نظر می رسد بلاتکلیفی حاصل از این موضوع از جمله عواملی باشد که مانع از ریزش شدید قیمت فولاد در بازار آزاد شود، اما با توجه به شرایط فعلی (کاهش تقاضای موثر و مصرفی در بازار فولاد به علت رکود در ساخت و ساز) به نظر می رسد حتی کاهش ده درصدی هم اتفاق نیفتد، بازهم شاهد رواج پدیده زیرفروشی و ارائه تخفیف از سوی بنگاه داران باشیم.