خوب یا بد بودن شیوه نامه فولادی
با رشد قیمت فولاد از ابتدای سال به رغم مازاد تولید، برخی نهاد های نظارتی بر آن شدند تا برای کنترل قیمت فولاد دست به کار شوند و اقداماتی در زمینه تعیین سهمیه برای عرضه در بورس کالا و ارائه مجوز صادرات در ازای عرضه در بورس کالا انجام شد و در نهایت با ورود معاونت اقتصادی رئیس جمهو، نسخه ای برای صنعت فولاد تدوین و تعیین جزئیات آن به وزارت صمت موکول شد، اما جلسات کارشناسی نیز بی نتیجه بود و کار به جایی رسید که بورس کالا دستورالعمل وزارت صمت را نپذیرفت و آن را مغایر با روح بورس و دخالت در امور عنوان کرد.
اما چرا با وجود مازاد تولید سنگ آهن و سایر مواد اولیه تولید آهن بازهم تولیدکنندگان دغدغه تامین واد اولیه را دارند؟
- از جمله عمده علت آن می توان به عدم شناخت کافی نهادهای تصمیم گیر در خصوص جزئیات فولاد است
- از دیگر دلایل این است که روش تولید در واحد های مختلف متفاوت بوده و حجم تولید نیز متفاوت است از این رو هزینه های تمام شده واحد ها قابل قیاس نبوده و نمی شود نسخه کلان برای کل زنجیره نوشت مگر اینکه دولت در مقام اجرا و نظارت برآید و سیاست گذاری کرده و تصمیم کلان در این حوزه اخذ کند.
منصور یزدی زاده، مدیرعامل ذوب آهن اصفهان اظهار کرد: قدمی ترین واحد فولادسازی که روش تولید متفاوتی نسبت به سایر واحد های فولادی در کشور دارد معتقد است قیمت گذاری راه اشتباهی است و برای رسیدن به تعادل باید قیمت ها آزاد شوند و یارانه های انرژی نیز حذف شوند.
به عنوان تولیدکنندگان نظر خود را در خصوص شیوه نامه ارائه دهید؟
با شیوه نامه فولادی مخالفتی نداشتیم و این موضوع را درک میکنیم که دولت تکالیفی دارد و مجلس نیز انتظاراتی از دولت دارد، اما شیوه نامه از لحاظ کارشناسی ایراداتی دارد که باید حل شود ضمن اینکه ما به عنوان تولیدکننده در مقامی نیستیم که بگوییم شیوه نامه باشد یا نباشد. تنها بحث ما از شیوه نامه این است که اشکالاتی که دارد بر طرف شود.
پیشنهاد شما در قبال عرضه کل محصولات زنجیره فولادی در بورس کالا چیست؟
موضوع مدنظر ما این است که ذوب آهن سالانه 320 الی 330 میلیون دلار ارز برای تولید فولاد و محصولات فولادی نیاز دارد که آن هم عمدت برای تامین انرژی است که سایر واحد ها به صورت یارانه دریافت می کنند و اگر نیاز ارزی ما از سوی دولت تامین شود ما هر آنچه که تولید می کینم در بورس عرضه میکنیم.
شما موافق عرضه کل محصولات در بورس هستید یا خیر؟
اگر تمام محصولات فولادی در بورس کالا عرضه شود دیگر رقابتی وجود ندارد و همه محصولات با قیمت پایه معامله می شوند. البته خواسته شیوه نامه این بود که شمش «واحد خودهای خود مصرف» نیز باید در بورس کالا عرضه شود و سپس مجوز صادرات دریافت کنندکه در این صورت ما هر دو موقعیت را از دست می دهیم. این در حالی است که در اغلب کشور ها بخاطر حمایت از محصولات نهایی، هزینه واردات شمش تقریبا صفر است. بنابراین قیمت صادراتی شمش بهتر و مطلبوتر از محصول هست.
اما برخی از موضوعات عواقب خوبی برای مصرف کننده و تولید کننده ندارد از جمله، عرضه کل تولید در بورس با وجود مازاد عرضه، دوم اینکه حتی اگر مصرف کننده شمش هم باشید باید در بورس عرضه کنید و سوم اینکه با وجود آنچه که میدانیم رقابتی در میان نخواهد بود کف عرضه کاهش یابد؛ و با این تفاسیر قیمت گذاری فولاد برای ما به صرفه تر خواهد بود، چرا که قیمت گذاری بر پایه هزینه تمام شده خواهد بود و سود بیشتری نصیب تولید کننده خواهد ب.د؛ اما نظام پسندیده ای نیست و منسوخ شده است.