مافیای صادرات میلگرد ارزان
رئیس انجمن نوردکاران فولادی ایران تاکید کرد: موضوع ارزان فروشی در صادرات مقاطع فولادیف کار بخش خصوصی نیست چرا که بخش خصوصی هیچگاه به زیان خودش کار نمی کند و فقط فولادسازان است که با رانت بخش دولتی و خصوصی، مقاطع را با نرخ های نازل به بازارهای صادراتی می برند. این امکان وجود ندارد که واحد های تولیدی که برخی فولادسازان و انجمن فولاد ایران به راه انداختند، میلگرد را ارزانتر از شمش صادر کنند.
به گزارش مدیران آهن، صادرات مقاطع فولادی برای ایران هیچ ارزش افزوده ای ندارد. این سخن کلید واژه تمام صحبت های فولادسازان برای توجیه صادرات فولاد خام به جای محصولات نهایی و حفظ منافع صادراتی در میانه زنجیره فولاد است.
تولیدکنندگان فولاد البته بیراه نمی گویند؛ چرا که در سال های اخیر وضع عوارض سنگین 85 تا 100 دلاری برای واردات هر تن از مقاطع طویل فولادی ایران از سوی کشورهای همسایه ایران یعنی افغانستان و ایران و عراق که از برترین بازار های صادراتی محصولات هستند، موجب شده است اعضای حلقه پایینی زنجیره ناچار باشند اجناس خود را با قیمت های نازل در این دو کشور به فروش برسانند.
این روزها هم رکود شدید بازار داخلی موجب شده است که محصولات نوردکاران در ایران بدون مشتری بماند، این دسته از تولیدکنندگان محصولات فولادی سخت درصدد صادرات کالاهای خود به کشورهای همسایه هستند و برخی گمانه زنی ها از این حکایت دارند که نوردکاران هر تن از میلگردهای آجدار خود را با نرخ هایی بین 510 تا 530 دلار در بازارچه های مرزی می فروشند.
هم اکنون شمش فولاد صادراتی ایران با نرخ هایی بین 550 الی 560 دلار در هر تن در بنادر خلیج فارس بار کشتی می شوند و طبیعتا وقتی قیمت محصول نهایی از محصول میانی تا این حد پایین می آید، صادرات مقاطع فولادی نه تنها هیچ ارزش افزوده ای برای کشور ایجاد نمی کند بلکه موجب لطمه به اقتصاد کشور خواهد شد.
در این میان نوردکاران تایید داشتند که هرگونه صادرات شمش فولادی مصداق خام فروشی است و دولت باید ضمن رایزنی با کشور همسایه در جهت کاهش عوارض وضع شده بر محصولات نهایی زنجیره فولاد ایران گام بردارد یا حداقل به نوردکاران کمک کند تا بتواند در بازارکشورهایی حضور پیدا کنند که چنین تعرفه های سنگینی بر واردات محصولات فولادی در آن ها وضع نشده است.
بی شمتری ماندن مقاطع فولادی بر اثر قیمت گذاری اشتباه در بورس
احمد نیک رضوی، رئیس هیات مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران در گفتگو با فولادبان اظهار کرد: خرید مقاطع طویل فولادی در این شرایط زمانی در کشور کاهش یافته است گرچه زمستان امسال برخلاف سال های قبل دلیل اصلی کاهش فروش این محصولات، ناهماهنگی بورس کالا با واحدهای تولیدی و تعیین قیمت های دستوری در بازار بوده و این عوامل موجب عدم فروش مقاطع فولادی شده است.
در مبنای تغییر قیمت گذاری محصولات فولادی توسط بورس کالا اشاره کرد: در چند هفته اخیر قیمت پایه مقاطع طویل در بورس کالا بالاتر از قیمت کف بازار بوده است؛ مثلا دیروز قیمت میلگرد بین 12 هزار تا 12300 تومان بود ولی قیمت پایه مقاطع طویل در بورس در هفته گذشته از این ارقام بالاتر بود و همین موضوع می تواند عامل موثر بر رکود بازار و اجتناب مشتریان از خرید مقاطع فولادی از بورس کالا و گرایش بازاریان باشد.