رزوه کاری میلگرد چیست؟
در موارد بسیاری در صنعت لازم است تا دو میلگرد به یکدیگر متصل شوند. امروز روش های مختلفی برای رسیدن به این هدف وجود دارد که یکی از آنها رزوه زنیست. در این روش عملیات رزوه کاری به کمک دستگاه های ویژه ای روی میلگرد اجرا می شود. طی عملیات رزوه زنی با توجه به سایز میلگرد تا عمق مشخصی از میلگرد رزوه زنی انجام می گیرد. پس از ایجاد رزوه از کوپلر یا جفت کننده برای اتصال میلگردها به یکدیگر استفاده می شود.
تصویر شماره 1 – رزوه زنی میلگرد
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
معرفی دستگاه های رزوه کاری میلگرد
رزوه کردن میلگرد به کمک دستگاه تراش چرخان انجام می شود. پس از آنکه رزوه روی میلگرد ایجاد شد به کمک کوپلر به میلگرد دیگر متصل می شود. کوپلر مانند مهره ایست که دو میلگرد را در یک راستا قرار میدهد. معمولا کوپلرها از جنس فولاد های آلیاژی مقاوم ساخته می شوند و مقاومت کششی بالاتری نسبت به میلگرد دارند. استفاده از رزوه کاری نسبت به سایر روش های اتصال میلگرد مانند جوشکاری از مزایای بیشتری برخوردار است.
از مهمترین مزایای استفاده از دستگاه های رزوه زنی میلگرد می توان به کارایی بالا و سادگی در استفاده اشاره کرد. سرعت رزوه زنی این دستگاه ها بسیار بالاست ضمن اینکه به تعداد بالای نیروی ا نسانی نیز نیاز ندارد و یک اپراتور برای انجام عملیات رزوه زنی کافیست. به کمک دستگاه رزوه زنی می توان سرعت انجام عملیات ساختمانی را افزایش داد.
از آنجایی که ممکن است هزینه دستگاه رزوه زنی بالا باشد برای استفاده از آن به صورت موقت می توان از خدمات رزوه زنی در محل استفاده کرد که بسیار مقرون به صرفه است.
از دستگاه روزه زنی می توان برای میلگردهای ساده و آجدار از سایز 14 تا 40 استفاده کرد. دستگاه های جدید روزه زنی مانند دستگاه رولینگ بدون براده برداری اقدام به روزه زنی میلگرد میکنند و همین مساله باعث افزایش استحکام اتصال می شود.
تصویر شماره 2 – دستگاه رزوه زنی میلگرد
برای رزوه کردن میلگرد از دو روش استفاده می شود.
روش متعارف که در آن ابتدا آج برداری انجام شده و سپس به روش نورد سرد روی میلگرد رزوه ایجاد می شود.
اما در روش های جدید براده برداری انجام نمی گیرد و به کمک کل جرم آرماتور، رزوه ایجاد می شود.
در روش رولینگ در ابتدا به کمک تیغ اره های براده بردار، آج های میلگرد برداشته می شود و میلگرد به یک مقطع استوانه ای تبدیل می شود. سپس این مقطع به کمک قطعات مکانیکی به نام رولینگ فرم دهی می شوند و هیچ براده برداری روی آن ها انجام نمی شود. پس از فرم دهی رزوه در این روش قطر نهایی روزه برابر یا بیشتر از قطر میلگرد اولیه خواهد بود. از آنجایی که کل این فرایند بدون گرمادهی و یا عملیات شیمیایی روی میلگرد انجام میشود مقاومت میلگرد هیچ تغییری نمیکند و در ساختار مولکولی آن نیز تفاوتی ایجاد نمی شود.
ویدئو شماره 1 – نحوه روزه زنی میلگرد
بیشتر بخوانید: انواع وصله میلگرد آجدار در بتن
مزیت وصله مکانیکی
استفاده از وصله مکانیکی مزیت های زیادی در مقایسه با سایر روش ها دارد. برخی از این مزیت ها عبارتند از:
- راحتی استفاده
- سرعت در اتصال
- کاهش هزینه
- مقاومت بیشتر در برابر لرزه
- اتصال محکم و یکپارچه
- کم شدن تراکم میلگردها
تصویر شماره 3 – اتصال دو میلگرد به صورت مکانیکی
بیشتر بخوانید: جوشکاری میلگرد
انواع مختلف کوپلرها
وصله های مکانیکی یا کوپلرها انواع مختلفی دارند که با توجه به نوع، کاربردهای متفاوتی نیز برای آنها وجود دارد. از هر مدل برای اتصال میلگرد در شرایط مختلفی استفاده می شود. برخی از این اتصالات عبارتند از:
- کوپلر استاندارد
- کوپلر پیچی
- کوپلر جوشی
- کوپلر چپ و راست
- کوپلر انتهایی
- کوپلر گروتی
- کوپلر تبدیلی
زمانی که میلگردها اندازه یکسان و مساوی داشته باشند از کوپلر استاندارد استفاده می شود اما زمانی که اندازه میلگردها یکسان نباشد از کوپلر تبدیل کمک گرفته می شود.
تصویر شماره 4 – کوپلر استاندارد
قیمت میلگرد دنده زنی
قیمت تمام شده میلگرد نده زنی شده به عوامل مختلفی وابسته است. فاکتورهایی مانند زمان انجام کار، حجم پروژه، سایز میلگرد، طول آن و ... در قیمت نهایی میلگرد دنده زنی شده تاثیر گذار است.