تصویر شماره 1 - لوله استیل
لوله استیل چیست؟
درساده ترین تعریف گفت؛ لوله های استیل، پرمصرف و کاربردی می باشند که برابرخوردگی مقاوم هستند و با توجه به ویژگیهای مخصوص به خود و همچنین شرایط جغرافیایی درصنایع گوناگونی مانند تاسیسات ساختمانی و صنعتی و غذایی استفاده می شود. همچنین بایدگفت لوله های استیل یک مسیر فلزی توخالی برای انتقال سیالات مانند نفت و گاز و همچنین مواد جامد پودری شکل هستند.
دو ویژگی محکم و سبک بودن لوله های استیل باعث شده از آن ها درزیرساخت های شهری و روستایی برای انتقال آب و گاز و همچنین برای محافظت از سیمکشی برق استفاده شود. مقاومت و سبکی این لوله در ساخت فریم دوچرخه کاربرد دارد. دیگر موارد حیرت انگیزکاربرد لوله های استیل استفاده درصنعت خودروسازی همچنین سیستمهای لولهکشی و گرمایشی یخچالها، پایه پرچم، لامپ خیابان و پزشکی نام برد.
لوله های استیل را درسه دسته مجزا صنعتی، صنایع غذایی و دکوراتیو می توان تقسیم بندی کرد. در ادامه مطلب به بحث و بررسی نحوه ساخت و شکل گیری لوله های استیل می پردازیم.
قیمت لوله فولادی در بازار آهن
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
فرآیند تولید لوله استیل
ماده اولیه ساخت لوله های استیل فولاد زنگنزن یا استنلساستیل است. فرآیند ساخت طی سه مرحله شکل می گیرد. در مرحله اول، فولاد خام توسط ذوب مواد در کوره تولید شده و ترکیب آن را از طریق افزودن آلیاژ ها و حذف ناخالصی ها کنترل می کنند. در این مرحله مشخص می شودکه لوله استیل به کدام یک از روش های جوش داده شده یا بدون درز تولید شود. در مرحله دوم لوله ها روی خط تولید پیوسته یا نیمهپیوسته تولید میشوند و در مرحله آخرلوله ها برش میخورند که براساس سفارش مشتری نوع برش میتواند متفاوت باشد.
در حالت کلی تولیدلوله های استیل با دو شیوه متفاوت صورت می گیرد که درنهایت محصول بدست آمده شکلی از لوله جوشخورده و بدون درز است. وجه اشتراک هر دو شیوه ساخت در این نکته است که ابتدا فولاد خام بهصورت یک صفحه آماده کار قالبگیری میشود، سپس تبدیل به لوله میشود. برای ساخت لوله بدون درز با کشیدن صفحه استیل و برای تولید لوله های جوش خورده با فشار لبههای صفحه به هم و جوش دادن لبهها، فرآیند ساخت شکل می گیرد. به وجه تمایز آن ها در دو مورد میتوان اشاره کرد. ابتدا اینکه شمش فولادی برای تولید لوله درزدار و ورق استیل برای تولید لوله بدون درز کاربرد دارد و وجه اختلاف دوم در این است که لوله های جوش داده شده سنگینتر و سفتتر در نتیجه دارای ثبات بهتر و سطحی صافتر هستند که برای انتقال گاز، داکت سیم برق، لولهکشی ساختمان و معمولاً در مواردی که فشار زیادی روی لوله نخواهد بود، استفاده میشوند. و لوله های بدون درزسبک تر و دارای دیوارههای نازکتری هستند که ازآنها برای تولید دوچرخه و انتقال مایعات استفاده می شود.
لوله بدون درز از حرکت استیل حرارت دیده روی یک جامد استوانه ای سخت ساخته می شود که در ابتدا حرارت داده می شود و سپس اکسترود شده، تحت فشار قرار میگیرد. در نتیجه همچین فرآیندی یک لوله تو خالی خواهیم داشت، لوله استیل درز دار لوله استیل جوش داده شده از ورق استیل ساخته می شود که در زمان تولید در حال چرخش هستند و سپس در طول مراحل نورد جوش داده می شوند. این فرآیند شامل محصولی است که یک جوش در سراسر آن وجود دارد.
در فرآیند ساخت و شکل گیری لوله های استیل عناصری مانند کربن، آهن،کروم، نیکل، مولیبدن و … بسیار تاثیرگذار و مؤثر است. آنچکه باعث می شود لوله های استیل خاصیت ضد زنگ بودن پیدا کنند وجود حداقل 12 درصد کروم در ترکیب استنلس استیل است کروم با تشکیل لایه اکسیدی، مانع اکسیداسیون لوله میشود این ماده نه تنها خصایت ضد زنگ زدگی به لوله می دهد و ویژگی درخشش و براق بودن روی لولهها بهوجود می آورد. هرچقدر درصد عناصر تشکیلدهنده استیل تغییر کند خواص متنوعی در لوله ایجاد شده و باعث شده لوله های استیل کاربرد مختلفی داشته باشد.
تصویر شماره 2 – لوله استیل با روکش مات
بیشتر بخوانید: تفاوت لوله درزدار و لوله بدون درز
دسته بندی لوله استیل
همانگونه که پیشتر اشاره شد لوله استیل در سه دسته تقیسیم بندی می شود اکنون به شرح تولید در هرکدام از این بخش های مختلف می پردازیم.
روش تولید لوله استیل صنعتی
در این روش تولید که از آن روش تولید بدون درز یاد می شود. از شمش فولادی با آلیاژ مشخص، به عنوان ماده اولیه برای تولید لوله استیل استفاده میشود. برای اینکه شمش قابلیت انعطاف پذیری پیدا کند باید اتمسفر شمش کنترل شده و دمای مشخصی پیشگرم شود در مرحله بعد با یک سنبه تیزماده گداخته سوراخ می شود. از سویی دیگرهمزمان حرکت غلتک ها به صورت دورانی از بیرون باعث مسطح شدن و همگن سازی لوله می شود. آنچه باعث می شود طول لوله افزایش داده شود و ضخامت لوله، قطر داخلی و خارجی تنظیم گردد حرکت پیوسته غلتکها با سرعت ثابت است. همچنین یک نیروی کششی در تمام طول فرایند تولید لوله باعث می شود از ایجاد مواج و خمیدگی شدن لوله جلوگیری شود. پس از رسیدن ضخامت لوله استیل به ابعاد مورد نظر، در مرحله آخر تولید این مقطع تولیدی از تونل پاش آب عبور شده و در نهایت به طولهای موردنظر برده شده و پس از بسته بندی، به انبار منتقل میگردند.
چگونگی تولید لوله استیل در صنایع غذایی و دکوراتیو
این روش تولید لوله استیل که درزدار نام دارد در دو مرحله اصلی شکل دهی و جوشکاری صورت می گیرد. برخلاف روش تولید بدون درز در این روش تولید لوله های استیل از ورق استیل استفاده می شود. در مرحله اول ورق استیل با عبور از چندین ردیف غلتک متوالی شکل دهی می شود. در هربخش از دستگاه رول فرمینگ، سه غلتک کنار هم قرار میگیرند. غلتک میانی با فشار، ورق را به سمت به پایین ورق را خم کرده و شکل U ایجاد میکند. با خم شدن به داخل توسط غلتکهای کناری شکل O ایجاد میشود.
در مرحله بعد که جوشکاری انجام می شود. استحکام و اتصال لبههای ورق استیل به هم، مورد بررسی قرار می گیرد. رایجترین روشهای مورد استفاده شامل جوشکاری مقاومتی ، جوشکاری زیرپودری و جوشکاری القایی است. پس از آنکه جوشکاری انجام شد، بادقت بسیار زیاد لوله استیل تولیدی توسط دستگاه، به طول مشخص بریده میشود. درجریان فرآیند تولید لوله ها به بسترهای خنککننده منتقل میشوند تا با انجام آزمایش های مکانیکی بر روی آنها کیفیت مورد تایید قرار گیرد. در انتها کارشناسان، لوله استیل درزدار را با دو تست مکانیکی مورد آزمون قرار می دهند توسط این آزمایشها، فشار و هیدرواستاتیک تست می شوند آنچه در این تست ها مهم است تست فشار برای سنجش مقدار استحکام و همچنین تست هیدرواستاتیک برای سنجش عبور سیال از لوله استیل صنایع غذایی است.
بیشتر بخوانید: لوله چیست و انواع آن کدام است؟
کاربرد لوله استیل
لوله های استیل مصارف گوناگونی دارد از جمله مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- صنایع پتروشیمی
- کارخانجات تولید دارو و مواد غذایی
- سیستم تصفیه آب و فاضلاب
- سیستم آبرسانی
- انتقال گاز، نفت و آب دریا
- ساخت نرده های استیل
- پالایشگاه نفت
- طراحی و دکوراسیون داخلی
- فشرده سازی هوا
- تولید انواع محصولات شیمیایی