در این مقاله به معرفی ورق آلیاژی و انواع آن خواهیم پرداخت و کاربردهای آن را ذکر کرده در مورد قیمت ورق آلیاژی صحبت میکنیم. شما همواره میتوانید ضمن تماس با مدیران آهن از بهروزترین قیمت ورق آلیاژی مطلع شوید و در مورد زمان بهینه و میزان خرید مناسب از متخصصین ما در این حوزه مشاوره بگیرید. مدیران آهن به شما توصیه میکند هنگام خرید ورق آلیاژی از فروشنده درخواست گواهینامه کنید تا از کیفیت محصول خود اطمینان خاطر پیدا کرده و از مشخصات کلی و کاراییهای کلی ورق آلیاژی مورد نظر آگاه شوید و با اطلاعات کافی نسبت به خرید آن اقدام کنید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
ورق آلیاژی چیست
آلیاژها از ترکیب یک فلز با حداقل یک عنصر دیگر تولید میشوند. ورق آلیاژی نیز نوعی آلیاژ است که به شکل ورق عرضه میشود. ورق آلیاژی سخت، محکم و بادوام است و در برابر خوردگی و زنگزدگی از خود مقاومت نشان میدهد. متناسب با کاربردها و مصارف مختلف این نوع ورق، فلزات مختلف با یکدیگر ترکیب شده تا ورقهای آلیاژی متنوع تولید شوند و به همین علت قیمت ورق آلیاژی بالاتر از قیمت فلزات خالص است.
تصویر شماره 1- ورق آلیاژی چیست
بیشتر بخوانید: استاندارد ورق های فلزی
کاربرد ورق آلیاژی
ورق آلیاژی(alloy plate) که سهم عمدهای از آهنآلات را تشکیل میدهد در بسیاری از بخشهای صنعت که دمای محیط بسیار پایین یا بسیار بالا است مورد استفاده قرار میگیرد. همینطور این ورقها به دلیل خصوصیات مطلوبی که دارند در فضاهای پرفشار و کمفشار، در صنعت نفت و صنایع مختلف دیگر مثل صنایع غذایی، هواپیماسازی، قطعهسازی، شهرسازی، پلسازی و راهسازی نیز مورد استفاده قرار میگیرند. در ساخت کشتی و پالایشگاه نیز از ورقهای آلیاژی استفاده میشود و به خاطر مقاومت آن در برابر اسید در پتروشیمی و صنعت داروسازی نیز کاربرد دارد.
همانطور که گفته شد ورقهای آلیاژی در صنعت بسیار پرکاربردند و هر جایی که به استحکام و مقاومت بالا نیاز است و یا فشار و دما بالاست و میخواهیم از خوردگی، سایش و زنگزدگی در امان باشیم مانند ساخت ابزارآلات مختلف، مخازن تحت فشار و انواع مخازن حرارتی از آنها استفاده میکنیم.
بیشتر بخوانید: ورق آلیاژی CK45 چیست
انواع ورق آلیاژی
ورقهای آلیاژی را میتوان از نظر روش ساخت و تولید به دو دسته عمده نورد گرم و نورد سرد دستهبندی کرد. اگر به روش نورد گرم ورق آلیاژی تولید کنیم به آن ورق سیاه و اگر ورق آلیاژی از روش نورد سرد تولید شود به آن ورق سرد یا ورق روغنی گفته میشود. همینطور از نظر شکل ظاهری عرضه به بازار نیز به دو نوع تقسیمبندی میشوند. رول و کلاف شده (کویل-coil) و تخت و بریده شده (شیت-sheet). ورق آلیاژی دستهبندی دیگری نیز دارد که بر اساس جنس آلیاژ به کار برده شده در آن تعیین میشود.
ورق آلیاژی فولادی
یکی از انواع پرکاربرد ورق آلیاژی، ورق فولادی است که مشخصا از آهن و کربن تولید میشود. ورقهای آلیاژی فولادی معمولا از تختال یا همان اسلب(slab) که نوعی شمش عریض و تخت است و در طی یک فرآیند نورد گرم تولید شده و به صورت رول یا شیت در بازار فولاد عرضه میشوند. در مقالات دیگر به طور مفصل به ورقهای فولادی پرداختهایم و در این مقاله صرفا به چند نمونه از آنها اشاره میکنیم و سپس به ورقهای آلیاژی غیر فولادی میپردازیم.
بیشتر بخوانید: تفاوت St37 و St52 در چیست؟
ورق آلیاژی ST52
نوعی ورق فولادی یا بهتر بگوییم نوعی ورق سیاه است که در آن از سیلیسیم و منگنز نیز استفاده شده است و مقاومت و خاصیت جوشپذیری مطلوبی دارد. ST نشاندهندهی نوع آلیاژ یعنی فولادی بودن آن است و عدد 52 نشان میدهد استحکام کششی هر میلیمتر مربع از این ورق، 52 کیلوگرم است که مقاومت بسیار بالایی محسوب میشود و به همین دلیل در ساخت برخی لولهها، ریلها، چارچوب پلها و ماشینآلات سنگین مثل جرثقیل به کار میرود. این ورق فولادی با عناصری مانند سیلیسیم و منگنز ترکیب میشود، بسیار مقاوم است و به راحتی برای جوشکاری مورد استفاده قرار میگیرد.
تصویر شماره 3 - ورق آلیاژی St52
ورق آلیاژی ST44
این ورق فولادی نیز نوعی ورق سیاه محسوب میشود که از نظر ساختار و روش تولید خیلی شبیه ST52 است اما خواص مکانیکی و نسبت موادتشکیلدهندهی آن کمی متفاوت است. ورق ST44 نسبت به ورق ST52 کربن کمتر و در نتیجه مقاومت کششی کمتری دارد و در ساخت هواپیما و قطعات صنعتی گوناگون به کار میرود.
ورق آلیاژی ST37
St37 به عنوان یک ورق سیاه در عین حال که سخت و مقاوم است منعطف نیز هست و برای صنایعی کاربرد دارد که به هر دو این خصوصیات در کنار هم نیاز است و بنابراین در ساخت ماشینآلات کشاورزی، کشتی، تیرآهن و صنایع فولادی سنگین مورد استفاده قرار میگیرد.
تصویر شماره 4 - ورق آلیاژی St37
ورق آلیاژی A283
A283 به عنوان یک ورق آلیاژی در چهار گرید A، B، C و D طراحی، تولید و عرضه میشود و قابلیت خمپذیری و جوشکاری فوقالعادهای دارد. ورق آلیاژی A283 نسبت به سایر ورقهای آلیاژی سری A کاربردهای سادهتری دارد و بیشتر در ساخت مخازن حمل سوخت و مخازن پرفشار و یا کمفشار کاربرد دارد.
ورق آلیاژی A36
A36 یک ورق فولادی سرد یا یک ورق روغنی محسوب میشود که در آب شور مقاومت بالایی از خود بروز میدهد و به همین دلیل به ورق دریا نیز معروف است. این ورق آلیاژی قابلیت خمپذیری کمی دارد و در کشتیها، زیردریاییها و سایر وسایل حملونقل دریایی مورد استفاده قرار میگیرد.
ورق آلیاژی A516
A516 نیز نوع دیگری از ورق سیاه است که با 4 گرید متفاوت در بازار آهنآلات عرضه میشود. جزء مقاومترین ورقهای آلیاژی به حساب میآید و در دماهای بالا کیفیت مطلوبی از خود بروز میدهد و درست به واسطه همین ویژگیهای منحصربهفرد در پتروشیمیها و صنایع مرتبط با نفت و گاز مورد استفاده قرار میگیرد.
ورق آلیاژی ضدسایش
از ورق فولادی ضد سایش به خاطر مقاومت خوب آن در برابر سایش در صنایع غذایی، دستگاههای خمیرسازی و همینطور ساخت و تولید یخچالهای صنعتی و ابزارهای برش استفاده میشود یعنی هر کجا که به مقاومت در برابر اصطکاک و ساییدگی نیاز داریم.
تصویر شماره 5 - ورق آلیاژی ضدسایش
ورق آلیاژی برنج
در ترکیب این ورق آلیاژی بر خلاف ورقهای فولادی به جای آهن، فلز مس عنصر اصلی سازنده است که عناصر دیگری همچون آلومینیوم، سرب، قلع، منگنز و روی نیز با آن ترکیب شده و با تغییر ترکیب وزنی این ورق آلیاژی انواع مختلفی از آن تولید میشود که خصوصیات متفاوتی نسبت به یکدیگر بروز میدهند.
ورق آلیاژی برنز
اگر چه فلز اصلی در این ورق آلیاژی نیز مس است ولی تنها با عناصری مانند فسفر و قلع ترکیب میشود و در صنایع الکترونیکی برای تولید قطعات الکتریکی کاربرد دارد.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید ورق فولادی
قیمت ورق آلیاژی
اطلاع از قیمت ورق آلیاژی و روند تغییرات آن نیز همچون سایر مقاطع فولادی بسیار حائز اهمیت است تا بهترین تصمیم ممکن را گرفته و در بهترین زمان ممکن از ورق آلیاژی مورد نظر خریداری کنیم. در سایت مدیران آهن تحلیلهای قیمتی باکیفیتی وجود دارد که میتوانید با مطالعه آن، آگاهی خود از چگونگی تعیین قیمت ورق آلیاژی را بالاتر برده و در نتیجه بتوانید بازار فولاد را به درستی تحلیل کنید و ارتباط آن با بازار ارز، طلا و سایر شاخصههای کلان اقتصادی نظیر تورم را بهتر درک نمایید و در نتیجه با چشمانی باز و آگاهانهتر اقدام به خرید ورق آلیاِژی کنید.
قیمت ورقهای آلیاژی مختلف با توجه به جنس، برند، ابعاد، ضخامت و در نتیجه وزن آنها متغیر است. قیمت ورق آلیاژی غیر فولادی نیز معمولا از قیمت ورق آلیاژی فولادی به خاطر وجود فلزات گرانقیمتتر بالاتر است. برای محاسبهی وزن ورق آلیاژی کافی است عدد 8 را در حجم آن ضرب کنیم. حجم ورق آلیاژی نیز از حاصلضرب طول در عرض در ضخامت بدست میآید. در این روش محاسبه واحد طول و عرض را متر و واحد ضخامت را میلیمتر در نظر میگیریم و وزن را بر حسب کیلوگرم بدست میآوریم.