همه ما از خسارات آتشسوزی آگاهی داریم. آتشسوزی از دیرباز از خطراتی بوده محل زندگی انسان را تهدید می کرده است به همین دلیل نیز انسان به دنبال راه حل هایی بوده است که بتواند احتمال وقوع آن را کاهش دهد و یا در صورت وقوع بتواند به خوبی آن را مهار و اثرات مخرب آن را کم کند.
تصویر شماره ۱ - گسترش حریق در یک ساختمان پلاسکو
در حال حاضر بیشتر ساختمان ها در ایران یا با اسکلت بتنی ساخته می شود و یا فولادی. هر دوی این سازه های تحت اثر حرارت تا حد زیادی مقاومت و استحکام خود را از دست می دهند. بنابراین لازم است اقداماتی برای افزایش مقاومت سازه در برابر آتش صورت گیرد تا از خسارات مالی و جانی جلوگیری شود.
آنچه در این مقاله مطالعه خواهید کرد:
- مقاومسازی سازه های فولادی در برابر آتشسوزی
- محل استفاده از پوشش ضد حریق
- مزایایی استفاده از پوشش ضد حریق
مقاومسازی سازه های فولادی در برابر آتشسوزی
یکی از اقدامات بسیار مؤثر که در راستای مقاومسازی سازه های فولادی می توان انجام داد استفاده از پوشش های ضد حریق در اسکلت ساختمان است. پوشش ضد حریق نوعی رنگ مقاوم به حرارت است که در اثر دمای بالا منبسط می شود. این نوع پوشش از ترکیبات نانو کامپوزیت سرامیکی بر پایه آب ساخته اشت و به محض آنکه در معرض آتش قرار می گیرد زغالی تولید می کند که از سطح زیرین در برابر آتش محافظت می کند.
پوشش ضد حریق اسکلت های فلزی معمولا روی تیرها و ستون پاشیده می شود تا مانع از رسیدن حریق به سایر بخش های ساخمان شود. این نوع حفاظت مانع از ذوب شدن اسکلت فلزی و تخریب ساختمان می شود و یکی از موثرتین روش هایی ست که برای مقاومسازی سازه های فولادی به کار برده شده است.
انواع پوشش ضد حریق در اسکلت های فلزی
رایج ترین پوشش ضد حریقی که در ساختمان به کار می رود پوشش های از نوع پاششی ست. این نوع پوشش توسط تجهیزات مخصوص به روی سطح اسکلت ساختمان پاشیده شده و باعث افزایش مقاومت اسکلت در برابر حریق می شود.
تصویر شماره ۲ - پوشش ضد حریق پاششی
یکی دیگراز انواع پوشش های ضد حریق پنل ها و بردهایی هستند که برای این منظور استفاده می شوند. این پنل ها علاوه بر حریق در برابر رطوبت نیز مقاوم می باشند. این بردها نسبت به پوشش های پاششی هزینه کمتری دارند ولی نمی توان آن ها را روی تیرها اجرا کرد.
محل استفاده از پوشش ضد حریق
پوشش ضد حریق مزایای بسیار زیادی دارد اما باید به این نکته توجه داشت که استفاده از آن در همه ی ساختمان ها ضروری نیست. به عنوان نمونه نیازی به کاربرد پوشش ضد حریق در ساختمان های یک یا دو طبقه وجود ندارد و با توجه به هزینه ها بهتر است از این نوع پوشش در ساختمان های بلند مرتبه و با تعداد طبقات زیاد استفاده کرد.
از جمله مواردی که می توان از پوشش ضد حریق برای ایجاد مقاومت در برابر آتشسوزی استفاده کرد می توان موارد زیر را نام برد:
- ساختمان های تجاری و مسکونی بلند مرتبه
- پالایشگاه ها
- انبارهای بزرگ
- کارخانه ها و کارگاه های تولیدی
- کشتی و سازه های دریایی
- سوله ها
- تونل ها
- معادن
تصویر شماره ۲ - استفاده از پوشش ضد حریق در سقف
مزایای استفاده از پوشش ضد حریق
مهمترین مزیت پوشش های ضد حریق مقاومت آن ها در برابر حرارت و جلوگیری از گسترش آتش سوزی در ساختمان است. البته علاوه بر این از مزایای دیگری نیز برخوردار هستند که برخی از آنها عبارتند از:
- بسیار چسبنده هستند.
- ترمیم آن ها راحت است.
- برای محیط زیست مضر نیستند.
- در برابر آتش گازهای سمی تولید نمی کنند.
- از سازه در برابر زنگ زدگی و ضربه نیز مقاومت می کنند.
- اجرای آن ها سریع است.
- در برابر رشد قارچ و باکتری و کپک مقاوم می باشند.
- ظاهر سازه را از بین نمی برند.