قیمت تیرآهن در بازار آهن
آهن به علت آلیاژی که دارد جز فلز های پرمصرف در صنعت ساختمان سازی می باشد این محصول علاوه بر اینکه در سازه های ساختمانی استفاده میشود در پروژه های مختلف به گونه های متفاوت بکار گرفته میشود. تیرآهن یکی از محصولات مهم و کلیدی در ساختمان سازی می باشد. تیرآهن مقطعی بلند و سخت است که برای طراحی سازه ها استفاده میشود تا بتواند بارهای مختلف را تحمل کند. وظیفه اصلی تیرآهن انتقال بار از تیرفرعی به سمت ستون هاست نکته مهم این است که تیرها به صورت مستقیم به ستون متصل نمیشود تیرآهن به دو تیر که به صورت عرضی است در سقف و خرپای ستون ها متصل میشود. این محصول فشار های تنشی و خمشی که بر آن وارد میشود را تحمل میکند و معمولا در قسمت افقی سازه، استفاده میشود. کاربرد تیرآهن در ساختمان سازی بسیاری زیاد می باشد.
کاربرد تیرآهن فولادی در سازه
اسکلت سازه فولادی
از نیازهای اساسی ساختمان برای مقاومت و اسکلت بندی وجود تیرآهن است. تیرآهن ها در 4 نوع استاندارد در بازار عرضه میشوند که شامل تیرآهن اروپایی، تیرآهن بال پهن یا هاش، تیرآهن نیم پهن و تیرآهن لانه زنبوری می باشد.
کفی ستون
کاربرد کفی ستون، اتصال نبشی به ستون ها است. بخاطر قابلیت برش، جوش و پیچ کاری مانند یک بستر عمل میکند که نبشی و ستون را به خوبی حفظ میکند و از آن سو تمام بار را تحمل میکند.
تصویر شماره 2 - کفی ستون
تیرآهن کرومیت
این تیرآهن ها از تیرک ها، باریکتر هستند اما طول آن ها بلندتر است به همین علت به تیر باریک معرفند. تیرآهن کرومیت دارای یک سطح نشیمنگاه است که بروی تیر اصلی جا می روند و محکم میشوند.
ستون ها
اگر تیرآهن با بال پهن یا همان هاش با مقطع تقریبا مربع داشته باشیم میتوانیم از آن به عنوان ستون استفاده کینم. ویژگی این محصول این است اگر ساختمان بیش از یک طبقه باشد میتوان از تیرآهن به عنوان ستون یکپارچه استفاده کرد به طوری که طول ستون باید بگونه ایی باشد که از سقف طبقه بالا بیرون زده باشد تا ستون طبقه بعدی به آن متصل شود.
شاه تیر
قسمت افقی سازه فولادی به تیر معروف است. تیرها بروی ستون ها توسط پلیت به یکدیگر متصل می شوند. علاوه بر آن این محصول میتواند به عنوان شاه تیر به ستون ها متصل شود. این نحوه اتصال تیرک های میانه هر طبقه را نگه میدارد.
تصویر شماره 3 - شاه تیر
تیرک میانی
تیرک میانی را به عنوان تیرآهن کوچک میشناسند این تیرک ها از شاه تیر ها و ستون ها از لحاظ ابعاد کوچک ترند. تیرک ها در بالا و پایین تیرآهن ها قرار میگیرند تا بتوانند فشار و نیروی زیادی را تحمل کنند. تیرک ها باعث میشود که بار به شاه تیر ها و از شاه تیر ها به ستون ها انتقال داده شود تا نیرو به صورت عمودی منتقل شود.
خرپا
از این محصول برای ساخت خرپا نیز استفاده میکنند. تیرهای تراس را مانند خرپا در کنار هم قرار میدهند تا در ساخت سقف سوله، انبار و ... استفاده شود.
بیشتر بدانید:
بیشتر بدانید: تیرآهن لانه زنبوری
انواع استانداردهای تیرآهن
تیرآهن بر اساس سه نوع استاندارد تولید میشود.
تیرآهن INP: تیرآهن INP مطابق با استاندارد چین و روسیه و به شیوه نوردگرم تولید میگردد. این تیرآهن به شکل l است که بال آن این نوع تیرآهن ها با فاصله گرفتن از جان آن کاهش می یابد.
تیرآهن IPE: تیراهن IPE طبق استاندارد اروپا و ایران می باشد. مقطع این تیرآهن شبیه به حرف انگلیسی l است با این تفائت که بال ها در سرتا سر محصول یکسان هستند و غیرقابل تغییر می باشند. مقاطع IPE در بازار ایران از کشورهای کره، اسپانیا، آلمان و لهاستان وارد میشود.
تیرآهن IPB: تیرآهن IPE یا هاش دارای دو بال پهن و عریض می باشند. این نوع مقاطع در دو نوع سبک و سنگین تولید میشوند که نوع سبک را با L و نوع سنیگن را با V نشان گذاری میکنند.
قیمت تیرآهن هاش در بازار آهن
تصویر شماره 3 - استاندارد تیرآهن
انواع تیرآهن ساختمانی
تیرآهن بال پهن
تیرآهن بال پهن دارای دو نوع سبک و سنگین می باشد. وزن این مقطع نسبت به دو نوع نیمه پهن و اروپایی کمتر بوده و اندازه بال با ارتفاع آن یکسان می باشد. تیرآهن های بال پهن شکلی شبیه به H دارد و در ساخت ستون و خرپا کاربرد دارد.
تیرآهن نیم پهن
علامت اختصاری تیرآهن نیم پهن IPE می باشد. مشخصات فنی این تیرآهن شامل، طول که برابر با 8 تا 16 سانتیمتر، ارتفاع بین 80 تا 600 میلیمتر و عرض 46 تا 220 میلیمتر است. ظاهر این تیرآهن شبیه به حرف I دارد.
تیرآهن اروپایی
علامت اختصاری تیرآهن اروپایی INP می باشد. مشخصات فنی این تیرآهن شامل، طول که برابر 8 تا 16 متر، ارتفاع 80 تا 600 میلیمتر و عرض 42-50-58 و 215 میلیمتر است. این محصول در بازار به عنوان تیرآهن معمولی یاد میشود.
تیرآهن لانه زنبوری
تیرآهن لانه زنبوری یا Castellated beams دارای سوراخ هایی بروی جان محصول می باشد. از معایب این سوراخ ها افت استحکام در برابر فشارهای جانبی است. مشخصات فنی این تیرآهن لانه زنبوری شامل، طول که برابر 12 تا 18 متر، ارتفاع که بین 80 تا 300 میلیمتر می باشد. علامت اختصاری این تیرآهن CNP است.
تولید کنندگان تیرآهن فولادی
برخی تولید کنندگان تیرآهن به شرح زیر می باشد:
- تیرآهن ذوب آهن اصفهان
- کارخانه فولاد فایکو
- فولاد ظفربناب
- فولاد ماهات
- فولاد کرمانشاه
- فولاد کوثر اهواز
- فولاد خوزستان
- فولاد فردوس باختر
- فولاد یزد
بیشتر بدانید: مقدار میلگرد مصرفی برای ساختمان سازی
محاسبه تعداد تیرآهن مصرفی
محاسبه وزن تیراهن مصرفی در هر متر مربع به عوامل زیادی بستگی دارد. مهمترین عامل در محاسبه وزن تیرآهن مصرفی نوع ساختمان از لحاظ فلزی و بتنی بودن می باشد.
اسکلت فلزی: اگر اسکلت فلزی با مهاربندی هم مرکز باشد بدون در نظر گرفتن وزن آرماتور سقف وزن کلیه آهن آلات مصرفی برابر 70-40 کیلوگرم به ازای هر متر مکعب می باشد.
سازه بتنی: اگر ساختمان بتنی با قاب خمشی و دیوار برشی باشد با حذف وزن آرماتور سقف میزان آهن آلات مصرفی به ازای هر متر مربع برابر با 60-35 کیلوگرم میباشد.
مزیت استفاده از تیرآهن فولادی
- در ارتفاع زیاد کاربرد دارد
- امکان اتصال چند قطعه به یکدیگر را فراهم میکند
- امکان توسعه سازه بعد از اتمام پروژه وجود دارد
- اجرای و نصب آن سرعت بالایی دارد
- مقاومت و استحکام بالایی دارد
معایب استفاده از تیرآهن فولادی در سازه
ضعف در دمای بالا: استحکام ساختمان های فلزی با افزایش دما کاهش پیدا میکند اگر دما اسکلت از 500 به 600 درجه برسد تعادل ساختمان به خطر می افتد.
جوش نامناسب: اتصالات در ساختمان های فلزی از طریق جوش، پیچ و پرچ صورت میگیرد. این اتصالات باید به نحوه صحیح انجام شود
خوردگی فلز در مقابل عوامل خارجی: قطعات فلزی در ساختمان سازی در مقابل عوامل جوی خورده میشوند و ابعاد آن ها کاهش پیدا میکند.
تمایل قطعات فشاری به کمانش: با توجه به اینکه قطعات فلزی زیاد و ابعاد مصرفی کوچک است تمایل به کمانش در این قطعات نقاط ضعف به شمار می آید.
قیمت پروفیل تیرآهن
تیرآهن یکی از پر مصرف ترین سازه در صنعت ساختمان سازی می باشد. قیمت تیرآهن با توجه به سایز و وزن آن متغیر است. بیشترین فروش را تیرآهن 14 و تیراهن 16 دارا می باشند. قیمت تیرآهن 14 و قیمت تیرآهن 12 از بقیه سایز ها به مراتب بالاتر می باشند. تیرآهن در بازار به صورت شاخه و کیلویی قابل فروش است.