میلگرد رامکا
بیشتر سازه هایی که در کشور ما ساخته می شوند دارای اسکلت بتنی هستند. در اسکلت بتنی برای افزایش مقاومت بتن در برابر نیروهای وارد شده درون آن از میلگردهای فولادی استفاده می شود. در واقع فولاد با استحکام کششی بالایی که دارد بر مقاومت بتن می افزاید و در اصطلاح آن را مسلح می کند.
روش کار نیز به این صورت است که ابتدا بر اساس طراحی های صورت گرفته و از روی نقشه تیم آرماتور بند اقدام به بریدن و کار گذاشتن میلگردها در محل های تعیین شده می کند. سپس اطراف میلگردها به وسیله ی قالب های مخصوص پوشیده می شود و بتن درون قالب ریخته می شود. پس از گذشت زمان و گیرش بتن قالب ها باز می شوند.
اما در خصوص ستون های بتنی بین قالب و میلگردهای ستون یک فاصله وجود دارد. جهت ثابت نمودن موقعیت ستون نسبت به قالب از رامکا استفاده می کنند. رامکا در دو نوع می تواند استفاده شود. یا از میلگردهای فولادی رامکا استفاده می کنند و یا از بتن. در واقع به قسمتی از سازه بتن که فاصله بین قالب و میلگردهای ستون را مشخص می کند رامکا یا پاشنه بتن گفته می شود.
آنچه در این مقاله مطالعه خواهید کرد:
دلیل استفاده از رامکا
همانطور که گفته شد مهمترین دلیل استفاده از رامکا این است که موقعیت میلگردهای ستون نسبت به قالب ثابت شده و در یک راستا قرار بگیرد. در واقع میلگرد رامکا از کج شدن و چسبیدن میلگردهای ستون به قالب بتن ریزی جلوگیری می کند.
میلگرد رامکا تکه ای میلگرد با سایز ۱۰ یا ۱۲ است که پس از اتمام عملیات آرماتور بندی یک مقطع مانند ستون یا دیوار برشی برای حفظ راستا و فاصله ی آن با قالب به کار برده می شود.
در خصوص ستون میلگرد رامکا هم در راستای عرض و در راستای طول قرار میگیرد و طول و عرض آن برابر با طول و عرض ستون انتخاب می شود.
برای دیوارهای برشی نیز از میگلرد رامکا استفاده می شود. در راستای عرض دیوار برشی طول میلگرد رامکا برابر با عرض دیوار و در راستای طول به اندازه ای که با ریشه درگیر شده و بتوان آن را محکم کرد انتخاب می شود.
استفاده از میلگرد رامکا دوکاربرد عمده دارد:
یکی اینکه میلگرد رامکا باعث می شود تا فاصله ستون تا قالب حفظ شود. حال ممکن است سؤال شود که چرا به جای میلگرد از اسپیسر استفاده نمی شود. اسپیسرها مشکلاتی دارند. مثل اینکه ممکن است در طول فرایند آرماتور بندی جابجا شوند و یا کاملا به قلب نچسبند. از طرف دیگر میلگردهای رامکا کمک می کنند تا هم راستایی ستون ها در طبقات را کنترل کرد.
یکی از مسائل بسیار مهم در زمان ساخت و ساز هم راستایی ستون ها ست که باید آن را به دقت کنترل کرد تا از انحراف ستون از حد مشخص جلوگیری شود.
بیشتر مطالعه کنید: میلگرد ترانس چیست؟
نحوه ی اجرای میلگرد رامکا
میلگرد رامکا برای ستون هایی با ارتفاع ۳ متر از پایین ستون در یک ردیف و به فاصله ده سانتیمتر از کف بتن فونداسیون اجرا می شود. نکته دیگری که در زمان اجرای رامکا باید به آن دقت کرد هم راستا بون رامکاها در تمام ستون هاست. برای اینکار رامکای ستون اول و اخر را بر اساس نقشه بسته و بین آن ها ریسمان کشی می کنند. در نهایت رامکای ستون های میانی را بر اساس ریسمان کشی انجام شده قرار می دهند. اینکار باعث می شود تا رامکای تمام ستون ها در یک امتداد قرار بگیرند.
برای ستون هایی که ارتفاع معمول ۳ متر دارند رامکا تنها در یک ردیف پایین ستون نصب می شود. برای بالای ستون می توان میلگردها را برای جلوگیری از جابجا شدن به کمک سیم آرماتور به قالب ها متصل و در جای خود ثابت کرد.
نکته ای که در خصوص رامکا باید به آن دقت شود این است که رامکا جزئی است ستون است و در اجرای آن باید بسیار دقت شود. همچنین در مناطق مربوط که احتمال زنگ زدگی و خوردگی میلگرد بالاست استفاده از رامکای فولادی مجاز نیست.
بیشتر مطالعه کنید: میلگرد انتظار چیست؟
رامکای فولادی و بتنی
گفته شد که در مناطق با آب و هوای مرطوب استفاده از میلگرد رامکا توصیه نمی شود و باید از رامکای بتنی استفاده کرد. البته رامکای بتنی نیز خالی از اشکال نیست و مشکلات زیادی به همراه دارد. به عنوان نمونه رامکای بتنی باعث دو تکه شدن بتن در پایه ستون می شود.