تفاوت نورد سرد و نورد گرم
اگر با فولاد و مقاطع فولادی سر و کار داشته اید حتما دو اصطلاح نورد گرم و نورد سرد را شنیده اید. یا با برخی محصولات مانند ورق گرم و ورق سرد آشنایی دارید. اما این دو فرایند چه هستند و چه تفاوت هایی با هم دارند؟ معایب و مزایای هر کدام چیست؟
تصویر شماره ۱ - فرایند نورد سرد
در واقع نورد کردن به فرایند گفته می شود که در آن یک قطعه فولادی که معمولا به صورت شمش است در اثر اعمال فشار بین دو یا چند غلتک دچار کاهش ضخامت و افزایش طول می شود. به کمک عملیات نورد مقاطعی مانند شمش و بلوم و اسلب را می توان به مقاطع پرکاربرد مانند ورق، میلگرد تیرآهن و ... تبدیل کرد.
اما عملیات نورد در دو حالت می تواند انجام می شود که وجه تمایز نورد گرم و نورد سرد است. نورد گرم در دمای بالا و نزدیک به دمای تبلور مجدد فولاد و نورد سرد در دمای محیط و یا کمی بالاتر از دمای محیط انجام می شود. در واقع تفاوت نورد گرم و نورد سرد دمایی ست که در آن نورد اتفاق می افتد.اعمال نیرو و تغییر شکل فولاد در دماهای مختلف باعث می شود تا ساختار و ویژگی های فولادهای نورد گرم و نورد سرد با یکدیگر متفاوت باشد.
بیشتر مطالعه کنید: تفاوت فرایند نورد گرم و نورد سرد
ما در ادامه این مقاله قصد داریم اندکی بیشتر در مورد عملیات نورد سرد صحبت کنیم و کلیت فرایند آن و مزایا و معایب نورد سرد بیشتر آشنا شویم.
آنچه در این مقاله مطالعه خواهید کرد:
عملیات نورد سرد
عملیات نورد سرد در واقع عملیاتی تکمیلی ست که پس از عملیات نورد گرم برای بهبود ویژگی های فولاد می تواند انجام شود. در این عملیات پس از آنکه خروجی نورد گرم سرد شد و به دمای محیط رسید از بین غلتک های نورد عبور می کند و به شکل دلخواه در می آید. نرد سرد برای تولید ورق به کار برده می شود و برای تولید مقاطعی مانند لوله و میله از فرایند کشش استفاده می شود.
ویژگی های فولاد نورد سرد
نورد سرد و نورد گرم هر کدام دارای مزایای مختلفی هستند به عنوان نمونه نورد گرم هزینه کمتری دارد و تنش درونی (Internal Stress) کمتری نیز به فولاد وارد می کند. اما نورد سرد نیز مزایای خود را دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم:
استحکام بالاتر: نورد سرد باعث می شود تا استحکام فولاد در مقایسه با فولاد نورد گرم تا ۲۰ درصد افزایش یابد که همین مساله فولاد را برای کار درد شرایط با تنش بالا مناسب می سازد.
پرداخت سطح بهتر: قطعات و مقاطعی که با فولاد نورد سرد ساخته شده اند به طور کلی از صافی و درخشندگی سطح بالاتری برخوردار هستند. به همین دلیل از محصولات نورد سرد به خصوص ورق نورد سرد در ساخت وسایلی که در معرض دید قرار دارند و از نظر زیبایی ظاهری مهم هستند مانند لوازم خانگی استفاده می شود.
دقت بالاتر: برخلاف فولاد نورد گرم، محصولات نورد سرد از دقت ابعادی بالاتری برخوردار هستند و پس از فرایند شکل دهی کاهش ابعاد ندارند. این قابلیت این اجازه را به سازندگان می دهد تا با دقت بسیار بالا به کمک ورق سرد محصولات خود را بدون نیاز به فرایندهای ثانویه بسازند.
تصویر شماره ۲ - ورق نورد سرد
موارد استفاده از نورد سرد
از فولاد نورد سرد معمولا در کاربردهایی که نیاز به تلرانس پایین و کیفیت سطح بالاتر وجود دارد استفاده می شود. برخی از کاربردهای رایج فولاد نورد سرد به شرح زیر است:
- سازه های هوا فضا
- وسایل خانگی
- ساخت مبلمان
- قطعات مکانیکی
- تسمه، میله، مفتول و ورق
قیمت محصولات نورد سرد
عملیات نورد سرد به تجهیزات بیشتر نیاز دارد و از آنجا که عملیات تغییر شکل فولاد در دمای پایین به انرژی بیشتری نیاز دارد این فرایند پر هزینه تر است. بنابراین طبیعی است که قیمت ورق نورد سرد نسبت به ورق نورد گرم و به طور کلی قیمت محصولات نورد سرد از محصولات نورد گرم بالاتر باشد. اما در قبال پرداخت هزینه بیشتر، مقاطع تولید شده از طریق فرایند نورد سرد از کیفیت بالاتری برخوردار هستند.
چنانچه قصد خرید ورق نورد سرد را دارید می توانید قیمت ورق سرد یا قیمت ورق روغنی را از وب سایت مدیران آهن استعلام کنید. همچنین همکاران ما از طریق شماره ۰۳۱۳۴۱۵۵ نیز آماده پاسخگویی و ثبت سفارشات شما می باشند.