ورق گالوانیزه معمولاً با روش گالوانیزاسیون پوششی روی آن اعمال میشود، که از خوردگی و زنگ زدگی آن جلوگیری میکند. اما در برخی موارد، برای افزایش مقاومت به خوردگی و پایداری رنگ، به ورق گالوانیزه یک لایه مخصوصی از رنگ اعمال میشود. این رنگ مخصوص ورق گالوانیزه شناخته میشوند.
رنگهای مناسب ورق گالوانیزه معمولاً از نوع پلیاستری یا گالواکوت هستند و در رنگهای سفید، خاکستری، آبی، سبز، قرمز و پرتقالی و ... تولید میشوند. ولی دقیقا رنگ پلی استر یا گالواکوت چیست؟
رنگ پلی استر برای ورق گالوانیزه
ورقهای رنگی که در کارخانه به تولید میرسند، جنس استر آنها از پلی استر بوده که بسیار بادوام است. در واقع، رنگ پلی استر (Polyester) نوعی از رنگهای پوششی است که از ترکیبات پلی استر و رزینهای اپوکسی تشکیل شده است و معمولاً برای استفاده در برابر شرایط آب و هوایی سخت و محیطهای خشک و مرطوب مناسب است. رنگ پلی استر برای ورقهای گالوانیزه به دلیل ویژگیهایی همچون مقاومت در برابر خوردگی، عوامل شیمیایی و نور خورشید بسیار مناسب است.
ضخامت لایه رنگ پلی استر بر روی ورق گالوانیزه معمولاً بین ۱۵ تا ۲۵ میکرون است و میتواند برای حفاظت از ورق در برابر خوردگی و زنگزدگی بسیار مفید باشد.
رنگ گالواکوت برای ورق گالوانیزه
یکی دیگر از رنگهای مخصوص ورق گالوانیزه، گالواکوت (Galvacoat) است که شامل رزینهای اپوکسی و پلیاستری است و به ورق گالوانیزه اعمال میشود. این رنگ پوششی، برای ورقهای گالوانیزه گرم هم کاربرد دارد. ضخامت لایه رنگ گالواکوت روی ورق گالوانیزه معمولاً بین ۲۰ تا ۵۰ میکرون بوده و ضخامت آن بیشتر از رنگهای پوششی دیگر است.
چرا رنگ گالواکوت؟
اول از همه اینکه این ورق، ضخامت پوششی بیشتری نسبت به نوع پلی استری دارد. دوم اینکه این رنگ به پرایمر نیازی ندارد و خودش به سطح ورق میچسبد. همچنین این رنگ به دلیل ویژگیهای زیر در بازار بسیار معروف است:
- بدون حلال و بدون بو است.
- محدودیت ته رنگ (Hue) ندارد.
- تا دمای بالای 80 درجه سانتیگراد مقاومت دارد.
- خاصیت ترموپلاستی دارد یعنی نرم و چسبنده است.
- آتش زا نیست.
- خاصیت قلیایی خوبی دارد.
- در برابر اشعه آفتاب مقاومت دارد.
استاندارد رنگ گالواکوت
ASTM D3359 استانداردی آمریکایی است که برای این رنگ به کار میرود و روشی برای اندازه گیری چسبندگی رنگ است. این یک روش پرکاربرد برای ارزیابی چسبندگی پوششهای رنگی روی سطوح مختلف از جمله ورق فولادی، پلاستیک و سرامیک است.
ضخامت رنگ ورق مخصوص ورق گالوانیزه
ضخامت لایه رنگ پوششی بر روی ورق گالوانیزه معمولاً بین 20 تا 35 میکرون است و میتواند برای حفاظت از ورق در برابر خوردگی و زنگزدگی بسیار مفید باشد. همچنین، رنگ پوششی به ورق جلای خاصی میدهد.
در خرید ورق گالوانیزه با رنگ پوششی، باید به نوع و کیفیت رنگ مورد استفاده توجه کرد تا از دوام و ماندگاری آن اطمینان حاصل شود. هنگام استفاده از رنگ مخصوص ورق گالوانیزه، به شرایط محیطی و نحوه نگهداری آن توجه کنید.
همچنین برای اطمینان از کیفیت ورق گالوانیزه با رنگ پوششی، میتوانید به استانداردهای مربوطه نظیر EN 10169 و ASTM A755 مراجعه کنید که مشخصات و خواص رنگهای پوششی برای ورق گالوانیزه در آنها مشخص شده است.
مناسب ترین رنگ ورق گالوانیزه
با این اوصاف، هم به دلیل ضخامت و هم به دلیل چسبیدن آسان روی ورق، استفاده از رنگ گالواکوت برای ورق گالوانیزه پیشنهاد میشود. همچنین، رنگ کالواکوت به زیرسازی نیازی ندارد و خواص مکانیکی خوبی ارائه میدهد.
سوالات متداول
- آیا رنگ روی سطح ورق گالوانیزه باقی می ماند؟
در صورت استفاده از رنگ مناسب برای فولاد گالوانیزه، رنگ ماندگاری خوبی روی ورق گالوانیزه خواهد داشت.
- از چه رنگی میتوان برای ورق گالوانیزه استفاده کرد؟
برای رنگ آمیزی ورق گالوانیزه میتوان از رنگ گالواکوت استفاده کرد.
- برای ورق گالوانیزه از چه پرایمری باید استفاده کرد؟
پرایمرهای با پایه لاتکس برای استفاده روی سطوح گالوانیزه مناسب هستند.