افزایش قیمت دلار و چالشهای تجار فولاد
در پی رشد بی سابقه نرخ دلار در هفتههای اخیر، بازرگانان فولادی در تخصیص ارز در بازه زمانی تعریف شده دچار مشکل شده اند. چالشهای تخصیص ارز برای بازرگان به نحوی بوده است که در بازه زمانی تخصیص ارز تحت فشار بوده اند زیرا از زمان اجازه ورود کالا به داخل، یکماه زمان میبرد تا تخصیص ارز انجام بگیرد. در این راستا، پیشنهاد مدیرعامل شرکت تفکو، کاهش بازه زمانی تخصیص ارز به 1 تا 2 روز بوده است. به دلیل تحریمهای اعمال شده، بازگشت ارز بسیار سخت شده و فشار روانی بازار را زیاد کرده است. از طرفی، برخی شرکتها و افراد هستند که با بانک مرکزی ارتباط داشته و با حق العملهای گزاف و مدت زمان کم، به راحتی ارز را تخصیص میدهند. در مقابل، بازرگانان فولادی در صفهای طولانی تخصیص ارز منتظر میمانند و باز هم به دلیل عدم تأیید بانک مرکزی دچار سیکلی باطل میشوند.
طی رشد التهاب آور بازار ارز در هفتههای پیش، تخصیص ارز را برای تجار فولادی دچار مشکل شده است و ساز و کار تخصیص ارز به نحوی بوده است که برخی بازرگانان در ماههای اخیر با زمان تخصیص ارز دچار چالش شدهاند. در این راستا پیشنهاد مدیرعامل شرکت تفکو، کاهش زمان تخصیص ارز به مدت 1 تا 2 روز بوده است.
رضا احتیاطی، مدیر عامل تفکو طی گزارشی با روزنامه دنیای اقتصاد گفت که بسیاری از شرکتهای تجاری بدون اینکه اعتبارات آنها بلوکه شود، درخواست ارزی میدهند و این منجر به اتلاف ارز میشود.
از آنجاییکه از زمان اجازه ورود کالا به کشور یک ماه طول میکشد تا تخصیص ارز انجام بگیرد، شرکتهای تجاری در این بازه زمانی شدیدا تحت فشار قرار دارند. همچنین، برای اینکه یک شرکت بتواند به این تخصیص ارز دسترسی داشته باشد، مجبور است ثبت سفارش کشورهای مختلف را آزمایش کند که در نهایت باعث درخواست بیهوده برای تخصیص میشود. بانک مرکزی هم از آن طرف با تعویق یک ماه تخصیص ارز، شرکتهای تجاری را دچار واهمه و چالش بزرگی کرده است.
با این وجود، به دلیل تحریمهای موجود و فشارهای آمریکا، مشکلات بازگشت ارز را دو چندان شده است. در حال حاضر، امکان هزینه برگشت پول به 4 درصد رسیده است. از طرف دیگر، درخواست روانی ارز از طرف اقشار مردم و شرکتها رو به رشد بوده است.
در واقع ارزش ذاتی ارز در مقایسه با نرخ تورم فعلی چیزی بیش از نرخ کنونی است. در این بحبوحه، برخی از شرکتهای تجاری هستند که در صفهای طولانی برای تخصیص ارز منتظر میمانند تا بعد از گذشت سررسید یکماه، باز هم دوباره وارد این صف میشوند. نتیجه این است که یک دوره باطل برای ارز بوجود میآید و مجددا در صف ارز باید بایستند.
متأسفانه بعضی شرکتها هستند که میگویند با بانک مرکزی ارتباط دارند و میتوانند با رقمهای کمیسیون کلان و مدت زمان کم، ارز را به راحتی تخصیص دهند. در این راستا وی افزود: با وجود اینکه حجم ارز کم است ولی با بلوکه شدن بخشی از ثبت سفارش در بانک، حجم غیرواقعی ارزش پایین بیاید.
در ادامه صحبتهای خود برای ارائه پیشنهادی جهت کاهش زمان تخصیص ارز و آسان کردن فرایند آن گفت که میتوان با بالا بردن اعتبارات، هزینه ثبت سفارش ارز را تا حدی بالا برد و زمان آن را کاهش داد. با این کار شرکتهای بازرگانی فرصت بررسی بیشتری دارند و مجبور نیستند چندین ثبت سفارشی را امتحان کنند.
در خصوص صادرات هم باید اشاره کرد که شرکتهای تجاری میتوانند ارز حاصل از صادرات خود را برای واردات استفاده کنند. با این حال، صفهای طولانی تخصیص ارز، کار تجار فولادی را سختتر کرده است زیرا با محدودیت زمانی مواجه هستند و به ناچار به خرید ارز از بازار آزاد روی میآورند. نتیجه این است که جو بازار روانی شده و باعث افزایش نرخ دلار در بازار آزاد میشود.