قیمت جهانی میلگرد چگونه محاسبه میگردد؟
تاریخ به روز رسانی: ۱۰ آذر ۱۴۰۳
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن
هر چند کشور ما از نظر تولید فولاد به خودکفایی رسیده است و کلیه ی فرایندهای تولید میلگرد در داخل کشور انجام می شود اما این به معنای آن نیست که قیمت های جهانی تاثیری در تعیین قیمت میلگرد ندارد. در این مقاله به بررسی عواملی که در محاسبه قیمت جهانی میلگرد و به تبع آن تعیین قیمت میلگرد داخل تاثیر گذار هستند پرداخته ایم.
چه عواملی در تعیین قیمت جهانی میلگرد اثر میگذارد؟
میلگرد از جمله محصولات فولادی بسیار پر مصرف در حوزه ی ساختمان سازی ست که تغییرات قیمت آن همواره برای سازندگان و پیمانکاران ساختمانی اهمیت زیادی داشته است. از طرف دیگر افزایش قیمت مصالح ساختمانی و میلگرد می تواند باعث افزایش قیمت ساخت و ساز و مسکن نیز بشود. بنابراین به نوعی همه ی مردم از تغییرات قیمت میلگرد متاثر می شوند.
کشور ما یکی از بزرگترین تولید کنندگان و صادرکنندگان فولاد در جهان است. طبق آمار اعلام شده در سال 2020 ایران با تولید 29 میلیون تن فولاد در رتبه ی دهم جهانی قرار داشته است. هر چند ایران از معدود کشورهایی ست که کلیه ی منابع تولید فولاد در آن وجود دارد و در این زمینه به خود کفایی رسیده است اما این مساله به معنای آن نیست که قیمت فولاد و میلگرد در کشور تحت تاثیر قیمت های جهانی قرار ندارد.
تصویر شماره 1 - میلگرد
نحوه قیمت گذاری میلگرد در بازار داخل
در سایر کشورها قیمت شمش بر اساس قیمت واردات و قیمت صادرات آن مشخص می شود اما در کشور ما به دلیل تحریم هایی که از طرف آمریکا بر صنایع مختلف اعمال شده است قیمت صادرات بیلت بدون توجه به قیمت های جهانی تعیین می شود تا قدرت رقابت خود را در بازار خارجی از دست ندهد. بر همین اساس روند تعیین قیمت شمش داخلی نمی تواند بر اساس قمیت صادرات آن باشد. همین مساله موجب شد تا از قیمت شمش در ناحیه ی CIS برای تعیین قیمت شمش داخلی استفاده شود.
قیمت شمش به عنوان ماده ی اولیه تولید میلگرد تاثیر زیادی بر تغییرات قیمت میلگرد دارد. از زمانی که قیمت گذاری مقاطع فولادی پایه به بورس واگذار شد فرمول هایی برای محاسبه ی قیمت شمش ارائه شده است.
در سال های گذشته از فرمول زیر برای محاسبه ی قیمت شمش بازار داخل استفاده می شد.
قیمت فوب شمش صادراتی در منطقه CIS x نرخ ارز نیمایی x %88 = قیمت شمش بازار داخلی
همانطور که مشاهده می کنید برای تعیین قیمت شمش بازار داخلی از قیمت فوب شمش صادراتی در منطقه CIS و نرخ ارز نیمایی استفاده می شده است. اما نوسانات زیاد و افزایش نرخ ارز نیمایی استفاده شده در فرمول فوق باعث شد که ضریب 88 درصد در چندین مورد تعدیل شود. این ضریب یکبار به 80 درصد و بار دیگر به 70 درصد کاهش داده شد اما با وجود این تغییرات، استفاده از این فرمول همچنان باعث رونق بازار نشد. به همین دلیل در شیوه نامه های جدید از میانگین قیمت پایه در هفته ی گذشته به عنوان معیاری برای قیمت گذاری استفاده شده است و فرمول فوق منسوخ شده است.
اما پیش از ادامه ی بحث بهتر است در مورد منطقه ی CIS توضیحاتی داده شود.
کشورهای منطقه CIS
اتحادیه کشورهای مستقل یا همسود (CIS) در سال 1991 توسط روسیه و 11 جمهوری دیگر تشکیل شد. این کشورها زمانی جزئی از اتحاد جماهیر شوروی بودند. تاسیس این اتحادیه با تلاش کشورهای روسیه، بلاروس و اوکراین انجام گرفت. هدف اصلی این اتحادیه، بازسازی فضای اقتصادی و امنیت کشورهایی ست که زمانی جز اتحاد جماهیر شوروی بودند.
در حال حاضر جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ازبکستان، بلاروس، تاجیکستان، روسیه، قرقیزستان، قزاقزستان و مولداوی عضو این اتحادیه هستند. ترکمنستان عضو همکار است و افغانستان و مغولستان اعضای ناظر هستند. اوکراین و گرجستان نیز از این اتحادیه خارج شده اند.
کشورهای منطقه ی CIS با در دست داشتن منابع وسیع گاز و نفت یک منطقه ی قدرتمند اقتصادی را تشکیل داده اند که تصمیمات اقتصادی آن ها تاثیر زیادی روی بازارهای سایر کشورها و به ویژه ایران دارد.
نحوه محاسبه قیمت میلگرد جهانی
در کشورهای مختلف عوامل مختلفی در تعیین قیمت میلگرد دخیل هستند اما چین و منطقه ی CIS به عنوان دو مرجع مهم تولید فولاد و مقاطع فولادی در تعیین قیمت جهانی و منطقه ای میلگرد تاثیر دارند. قیمت مواد اولیه مانند سنگ آهن، قیمت انرژی و سوخت مانند زغال سنگ و گاز، میزان عرضه و تقاضا، سیاست های اقتصادی، قیمت شمش و محدودیت های مرتبط با تولید گازهای آلاینده همه از جمله مواردی هستند که می توانند باعث نوسان قیمت فولاد و به تبع آن میلگرد شوند. در حال حاضر قیمت میلگرد صادراتی اصفهان درحدود 620 دلار است و قیمت جهانی میلگرد 712 دلار می باشد. همانطور که مشاهده می کنید قیمت میلگرد صادراتی ایران در مقایسه به قیمت جهانی 92 دلار پایینتر است.