MODIRANAHAN
قبل از هر خرید مشورت کنید

تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲
تاریخ به روز رسانی: ۱۷ آبان ۱۴۰۳
مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن

ورق‌های گالوانیزه یکی از پرکاربردترین محصولات فولادی در صنایع مختلف هستند که با استفاده از فرآیندی، یک لایه محافظ از فلز روی، سطح آن‌ها را می‌پوشاند و مقاومت فولاد را در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی بالاتر می‌برد. نام فرآیند اشاره شده گالوانیزاسیون است که با دو روش گرم و سرد انجام می‌گیرد. در روش گالوانیزه گرم، ورق فولادی برای گالوانیزه شدن در حمام مذابی از  فلز روی قرار گرفته و در مقابل، گالوانیزه سرد با یک فرآیند الکتروشیمیایی انجام می‌گیرد. هدف از نگارش این مقاله از مدیران آهن، پرداختن به فرآیندهای گالوانیزه گرم و سرد است؛ زیرا آگاهی در مورد ورق گالوانیزه سرد و گرم و تفاوت‌های بین این دو، می‌تواند شما را در انتخاب بهترین محصول یاری دهد. اگر این موضوع برای شما کاربردی است، تا پایان متن را مطالعه کنید.


همانطور که می‌دانید ورق‌های فولادی در شرایط نامناسب مستعد زنگ‌زدگی و خوردگی هستند بنابراین برای بالاتر بردن مقاومت آن‌ها در برابر این پدیده، از فرآیند گالوانیزاسیون یا روی اندود استفاده می‌کنند. در این پروسه، ورق فولادی با استفاده از یک لایه فلز روی پوشانده می‌شود در واقع این لایه همانند محافظی از ورق فولادی مراقبت می‌کند. اما باید بدانید این پروسه از طریق دو روش گرم و سرد انجام می‌گیرد و به محصولات تولیدی پس از انجام این فرآیند ورق گالوانیزه سرد و گرم می‌گویند. در ادامه این دو روش به طور مفصل بررسی و تفاوت‌های بین آن‌ها معرفی شده است. برای آشنایی بیشتر با ویژگی های ورق گالوانیزه به مقاله مرتبط با آن مراجعه کنید.

نحوه تولید ورق گالوانیزه گرم

ورق گالوانیزه گرم ورقی ست که با فرآیند گالوانیزه گرم تولید گشته یعنی با فرو رفتن در حوضچه‌ی روی مذاب، مقاوم شده است. مراحل کار در این فرآیند به این صورت است:

برای اینکه فرآیند گالوانیزه کردن ورق، یک فرایند پیوسته و بدون توقف باشد کلاف‌های روغنی که وارد فرایند می‌شوند پس از باز شدن، از طریق جوش به یکدیگر متصل می‌گردند. به این ترتیب یک نوار پیوسته را تشکیل می‌دهند. سپس فرایند چربی‌زدایی، اسید‌شویی و روان‌سازی روی ورق انجام می‌شود. دمای ورق‌ها پیش از ورود به حوضچه‌ی مذاب تنظیم شده و سپس وارد حوضچه می‌شوند و لایه نازکی از فلز روی بر سطح ورق قرار می‌گیرد. پس از خروج از حمام روی به منظور تنظیم ضخامت پوشش روی ورق، از دستگاه جت هوا استفاده می‌شود. خنک کاری و صیقل دادن سطح ورق، مراحل بعدی در این فرآیند هستند و در نهایت برای جلوگیری از شوره زدن، ورق‌ها با محلول مخصوص، کروماته می‌شوند.

مزایای ورق گالوانیزه گرم

  • به دلیل ضخامت بیشتر از فلز روی بر سطح ورق، این محصول از مقاومت بالاتری در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی برخوردار است.
  • مقاومت به خوردگی بالای این محصول، آن را در فضای باز هم کاربردی کرده است.
  • دوام و طول عمر بیشتری در گالوانیزه گرم نسبت به گالوانیزه سرد دیده شده است.

معایب ورق گالوانیزه گرم

  • ضخامت بیشتر فلز روی بر سطح ورق می‌تواند از زیبایی و یکنواختی سطح  آن بکاهد.
  • ورق گالوانیزه گرم به دلیل استفاده از روی بیشتر و فرآیند طولانی‌تر، هزینه تولید بالاتری دارد.

تفاوت ورق گالوانیزه گرم و سرد

نحوه تولید ورق گالوانیزه سرد

از آنجایی که این فرایند در دمای بالا اتفاق نمی‌افتد به آن گالوانیزه سرد گفته می‌شود. الزاماتی که در مورد آماده‌سازی سطح فلز در فرایند گالوانیزاسیون گرم وجود داشت در فرایند سرد نیاز نیست. پیش از اینکه عملیات پوشش‌دهی آغاز شود سطح فولاد باید تمیز و خشک شود. معمولا از یک برس سیمی برای تمیز کردن سطح فلز از غبار و سایر مواد خورنده استفاده می‌گردد. گرد و غبار، روغن و مواد شیمیایی می‌بایست از سطح کاملاً پاک شوند. هنگامی که فلز پاکسازی شد، آن را در یک حمام الکترولیتی که حاوی محلول‌های خاص روی است قرار داده می‌دهند؛ سپس جریان الکتریکی از این محلول عبور داده می‌شود تا یون‌های روی، بر سطح ورق بچسبند و یک لایه نازک بر دو سطح ورق ایجاد کنند. اصطلاحاً به این روش الکتروگالوانیزاسیون هم گفته می‌شود که به جای غوطه‌وری در حمام مذاب از فلز روی، با جریان الکتروشیمیایی، گالوانیزاسیون را انجام می‌دهند.

مزایای ورق گالوانیزه سرد

  • دقت و ظرافت در پوشش ایجاد شده با این روش بیشتر است.
  • به دلیل استفاده از روی کمتر، هزینه کمتری تولید این ورق دارد.
  • برای کاربرد‌های داخلی و محیط‌هایی که نیاز به مقاومت زیاد ندارند استفاده می‌شود.

معایب ورق گالوانیزه سرد

  • در برابر ورق گالوانیزه گرم، مقاومت کمتری در برابر خوردگی دارد.
  • در فضا‌های باز ترجیحا استفاده نمی‌شود.

5 تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم

با ما همراه باشید در این بخش به فرق بین ورق گالوانیزه گرم و سرد پرداخته شده است.

تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم در ضخامت

 ورق گالوانیزه گرم از آنجایی که در فولاد مذاب غوطه‌ور می‌شود، پوشش ضخیم‌تری برای روی آن ایجاد می‌گردد از همین رو در برابر عوامل محیطی هم مقاوم‌تر عمل می‌کند؛ در مقابل پوشش روی در ورق گالوانیزه سرد، نازک‌تر است و با استفاده از یک فرآیند الکتروشیمیایی، گالوانیزه می‌شود.

تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم در سطح

 ورق گالوانیزه سرد از سطح صاف و براق‌تری برخوردار است زیرا پوشش روی به صورت کاملا نازک و یکنواخت روی آن اعمال می‌شود. در مقابل ورق گالوانیزه گرم، از سطح خشن‌تری برخوردار است که همین تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم، کاربرد‌های این دو محصول را از هم متفاوت نموده است.

تفاوت ورق گالوانیزه گرم و سرد

تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم در کاربرد

 مقاومت بالای ورق گالوانیزه گرم موجب شده از آن در صنایعی همانند نفت، گاز و پروژه‌های صنعتی که اولویت با مقاومت بالاست استفاده گردد همانند دکل‌های مخابراتی، گارد ریل‌ها، دکل‌های فشار قوی، تیر‌برق و غیره.  در مقابل ورق گالوانیزه سرد با ویژگی‌هایی که دارد بیشتر در تولید لوازم خانگی و موقعیت‌هایی که ظاهر زیبا و سطح صاف ورق اهمیت داشته باشد، کاربردی است.

تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم در پایداری و دوام

 ضخامت بیشتر فلز روی بر سطح ورق گالوانیزه گرم موجب شده حتی در شرایط سخت، دوام بیشتری داشته باشد. در صورتی که از ورق گالوانیزه سرد به صورت موقت و موقعیت‌هایی که ورق با شرایط جوی نامناسب (محیط داخلی) در تماس نیست، استفاده می‌شود.

تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم در میزان تحمل دما

مقاومت بالا در برابر خوردگی، تنها مزیت ورق گالوانیزه شده گرم نیست! تحمل دمای ورق گالوانیزه گرم بسیار بیشتر از گالوانیزه سرد است.

تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم در قیمت

عاملی که موجب فرق قیمت گالوانیزه سرد و گرم می‌شود، استفاده از روی بیشتر و فرآیند طولانی تر برای گالوانیزه‌شدن است. همین موضوع سبب شده در بازار قیمت ورق گالوانیزه گرم از سرد بیشتر باشد. برای اطلاع از قیمت همین الان با شماره شرکت 03134155 تماس حاصل نمایید. ولی در کل حین انتخاب محصول باید به بودجه تعیین شده و سایر شرایط پروژه توجه داشت. گاهی اوقات موقعیت پروژه به حدی حساس است که استفاده از ورق گالوانیزه شده به روش گرم، گزینه‌ای مقرون به صرفه به حساب می‌آید.

نکته‌ای که در تفاوت‌ها به آن اشاره نشد این است که حین تولید ورق گالوانیزه به روش غوطه‌وری گرم، واکنشی بین فولاد و روی انجام می‌گیرد که همین موضوع سبب می‌شود روی، تا چندین لایه به فولاد نفوذ کند در نتیجه، احتمال جدا شدن از فولاد به شدت کم می‌گردد. حتی وقتی که سطح فولاد خراشیده شود، بازهم روی از فولاد محافظت کرده ولی این موضوع برای ورق گالوانیزه شده سرد صدق نمی‌کند و امکان جدا شدن پوشش روی از ورق وجود دارد.

کلام آخر

در این مقاله به طور کامل به تفاوت اصلی ورق گالوانیزه سرد و گرم پرداخته شد؛ هر کدام از این ورق‌ها با توجه به نیاز پروژه، موقعیت قرار‌گیری، بودجه تعیین شده و سایر عوامل انتخاب و خریداری می‌شوند. برای استعلام قیمت ورق گالوانیزه سرد یا ورق گالوانیزه گرم می‌توانید در ساعات کاری با کارشناسان مدیران آهن از طریق شماره شرکت تماس بگیرید.

تماس با مدیران آهن

اشتراک در:
bed-joint-reinforcement
میلگرد بستر چیست | کاربرد و ویژگی ها
۵ دقیقه مطالعه۱۷ مرداد ۱۴۰۳
what-is-flow-stress
تنش سیلان یا Definition of Flow Stress چیست؟
۶ دقیقه مطالعه۳ مرداد ۱۴۰۳
steel-door-window-profiles
آشنایی با انواع پروفیل درب و پنجره
۹ دقیقه مطالعه۳ مرداد ۱۴۰۳