انواع پنجره آهنی ساختمان
تاریخ به روز رسانی: ۳ مهر ۱۴۰۳
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن
پنجره ها منافذی هستند که در دیوار تعبیه می شوند و محلی برای ورود نور و هوا به داخل ساختمان هستند. درکنار جنبه های کاربردی پنجره از نظر زیبایی شناختی هم به نمای ساختمان ها کمک میکند. برای ساخت پنجره از متریال های مختلفی مانند چوب، آهن، آلومینیوم، pvc و upvc استفاده می شود. در گذشته آهن کاربرد بیشتری در ساخت پنجره داشت اما معایبی مانند زنگ زدگی، سنگینی و عایق نبودن در برابر حرارت و صدا باعث شد که از محبوبیت آن کاسته شود. اما هنوز از آهن متریالی اصلی در ساخت درب و پنجره به حساب می آید. در این مقاله ضمن معرفی انواع پنجره آهنی به عوامل تاثیر گذار بر قیمت پنجره آهنی و همین طور انواع پنجره آهنی اشاره خواهد شد.
انواع پنجره آهنی ساختمان
پنجره ها منافذی هستند که در دیوار تعبیه می شوند و محلی برای ورود نور و هوا به داخل ساختمان هستند. درکنار جنبه های کاربردی پنجره از نظر زیبایی شناختی هم به نمای ساختمان ها کمک میکند. هر چند سابقه استفاده از شیشه به زمان رومی باستان باز میگردد اما پنجره های شیشه ای از قرن 17 در انگلستان مورد استفاده قرار گرفتند و کمکم به محبوبیت رسیدند. انگلستان، فرانسه، ایرلند و اسکاتلند بر اساس تعداد پنجره های ساختمان بر آن مالیات وضع کرده بودند. این مالیات در سال 1851 لغو شد.
پنجره ها از اجزای مختلفی مانند شیشه، چارچوب، تیر سردر، تیرهای عمودی، طاقه، جرز و ... تشکیل شده اند. معمولا پنجره ها را از مواد مقاوم می سازند تا در برابر عوامل طبیعی و رطوبت مقاومت کافی داشته باشد. در گذشته استفاده از چوب در ساخت پنجره ها مرسوم بود اما امروز از انواع فلزات مانند استیل، آلومینیوم و آهن و هم چنین PVC و UPVC در ساخت پنجره استفاده می شود.
از جمله متریال هایی که برای ساخت پنجره از آن استفاده می شود آهن است. آهن به دلیل مزایایی که دارد همواره یکی از گزینه های مناسب برای ساخت پنجره بوده است. قیمت مناسب، قابل ترمیم بودن، رنگ پذیری، در دسترس بودن، عمر طولانی و قابل بازیافت بودن از جمله دلایلی ست که از آهن برای ساخت انواع پنجره استفاده می شود. هر چند پنجره های آهنی با مشکلاتی مانند زنگ زدگی نیز همراه هستند.
پنجره های آهنی می توانند در انواع مختلفی در بازار وجود داشته باشند. برخی از انواع آن عبارتند از:
پنجره های آهنی قدیمی
پنجره های خیلی قدیمی از جنس چوب ساخته می شدند و با استفاده از شیشه های رنگی جلوه ای زیبا به خانه می دادند. هر چند این پنجره ها ارزش زیبایی شناسی بالایی داشتند و به نوعی اثر هنری به حساب می آمدند اما امروز استفاده از این نوع پنجره منسوخ شده است. با پیشرفت علم و صنعت آهن جایگزین چوب در ساخت پنجره شد. پنجره های آهنی به مقاومت بالا و همچنین عدم خوردگی توسط حشرات بسیار مورد استقبال قرار گرفتند. اما با مشکلاتی نیز همراه بودند. این نوع پنچره بسیار سنگین بودند و به مرور دچار پوسیدگی و خوردگی در اثر رطوبت می شدند. به همین دلیل در آب و هوای مرطوب کارایی چندانی نداشتند و یا اینکه نیاز بود دائما رنگ کاری و محافظت شوند.
از دیگر مشکلات پنجره های آهنی قدیمی این بود که به خوبی رسانای صدا و حرارت بودند. برای پنجره رسانایی یک عیب محسوب می شود چرا که باعث اتلاف انرژی می شود. همچنین انتقال صدا از محیط خارج به داخل خانه نیز می تواند باعث آزار ساکنان شود.
پنجره های آهنی همچنین دارای منافذی در اجزا، چارچوب و اطراف خود هستند که باعث می شود به خوبی درهم جفت نشوند و گرد و غبار را از خود عبور دهند. در بسیاری از مواقع لازم بود تا به کمک نوارهای درزگیر نسبت به پر کردن منافذ این گونه پنجره ها اقدام شود.
پنجره های آهنی قدیمی عموما با شکل های ساده هندسی مانند مربع و مستطیل ساخته می شدند. امروز با پیشرفت هایی که صورت گرفته است استفاده از این نوع پنجره هم بسیار کاهش یافته است و انواع جدیدتر پنجره با ویژگی های بهبود یافته استفاده می شود.
تصویر شماره 1 - پنجره آهنی قدیمی
بیشتر بخوانید: پنجره آهنی | انواع پروفیل پنجره
پنجره آهنی دو جداره
یکی از روش هایی که برای کم کردن معایب پنجره های آهنی قدیمی به کار برده می شود اقدام به دو جداره کردن شیشه های آن است. به این روش تا حدی از ورود صدا، گرما و سرما و گرد و غبار به درون خانه جلوگیری می شود اما باید در نظر داشت که معایبی که برای پنجره های آهنی گفته شد همچنان به قوت خود باقی می ماند. زیرا که همچنان جنس چارچوب پنجره از آهن است و رسانای گرما و سرما و صداست. ضمن اینکه دو جداره کردن پنجره کمکی به پوشاندن منافذ اتصالات پنجره نمی کند و تنها از اتلاف انرژی از طریق شیشه جلوگیری میکند.
انواع مختلف پنجره ی آهنی را می توان با شیشه دوجداره تجهیز کرد اما به نظر می رسد که بهتر است از مواد غیر فلزی برای پنجره استفاده شود. چرا که این مواد به دلیل ماهیت غیر فلزی رسانای گرما و سر و صدا نیستند.
تصویر شماره 2 - شیشه دو جداره و سه جداره برای پنجره ی آهنی
اهمیت فریم در نصب پنجره دو جداره
برای نصب پنجره ی دوجداره با فریم آهنی باید به این مساله توجه داشت که فریم ضخامت مناسب چهار تا هشت سانتیمتر داشته باشد تا امکان نصب پنجره به خوبی فراهم شود. در غیر این صورت پس از مدتی پنجره دچار افتادگی شده و از رگلاژ خارج می شود. فریم آهنی حتما پیش از نصب باید با ضد زنگ عایق شود و بعد از نصب نیز رنگ شود. فریم پنجره حتما باید در زمان نصب تراز و شاقول باشد و دچار انحراف و پیچیدگی نباشد. در صورتیکه فریم پنجره به درستی نصب نشود پنجره بعد از نصب در محل ثابت قرار نمی گیرد و دائما باز یا بسته می شود که می تواند آزار دهنده باشد. داخل فریم پنجره می تواند با فوم پر شود اما بهتر است برای پر کردن آن از سیمان استفاده نشود. سیمان باعث می شود که در زمان نصب پیچ ها درون فریم فرو نرود و همچنین زمان نصب را طولانی می کند.
فریم پنجره می تواند به صورت روکار یا توکار نصب شود. در صورتی که نصب به صورت توکار انجام شود نیازی به پر کردم فریم نیست زیرا که فریم داخل کار فرو می رود و به نوعی عایق می شود اما اگر فریم به صورت روکار نصب می شود بهتر از به منظور عایق کردن نسبت به صدا و حرارت درون آن با فوم پر شود. البته باید به این مساله نیز توجه کرد که فوم قابل اشتعال است و در محل هایی که امکان بالا رفتن حرارت وجود دارد استفاده نشود. این مساله در صورت جوشکاری هم باید مورد ملاحظه قرار گیرد.
برای نصب فریم باید از قوطی های استاندارد استفاده کرد. قوطی های 40*60 یا 30*60 برای نصب پنجره دو جداره پر کاربرد هستند با توجه به عرض سطح پروفیل و پنجره باید فریم مناسب را انتخاب کرد.
در زمان نصب فریم آهنی پنجره باید به این نکته توجه داشت که فاصله ی آن از کف و سقف در حد مناسب باشد به گونه ای که با باز شدن پنجره به پرده و لوستر و یا فرش و مبلمان و ... گیر نکند.
در شرایطی که پنجره دارای فرم هلالی شکل است لازم است تا فریم به کمک دستگاه نورد خم گردد.
بیشتر بخوانید: پروفیل درب و پنجره چیست
انواع طرح پنجره آهنی
در گذشته پنجره های آهنی محبوبیت بیشتری داشتند اما امروزه با ورود فلزاتی مانند آلومینیوم و همچنین پنجره های UPVC که سبکتر هستند و مقاومت بیشتری در برابر رطوبت و شرایط جوی دارد از محبوبیت پنجره های آهنی کم شده است.
یکی از قسمت هایی که باعث تفاوت پنجره ها و نحوه ی باز شدن آن ها با یکدیگر می شود نوع یراق آلات پنجره است. یراق آلات مجموعه ی قطعاتی هستند که وظیفه باز و بسته شدن، جابجا کردن و قفل کردن پنجره را بر عهده دارند.
براساس نوع یراق پنجره ها می توانند مدل های زیر را داشته باشند.
پنجره ثابت: پنجره ای که قابلیت باز شدن ندارد. این پنجره ها می توانند یک لنگه، دولنگه یا سه لنگه باشند. همچنین می توانند کتیبه داشته باشند. ویژگی اصلی این پنجره ها ثابت و فیکس بودن است.
پنجره تک حالته: پنجره های تک حالته تنها به صورت افقی باز می شوند.
پنجره بالا باز شو: این پنجره از بالا به پایین باز می شوند و همچنین می توانند از پایین به بالا باز شوند.
تصویر شماره 3 - پنجره بالا باز شو
پنجره دو حالته: پنجره های دو حالته یا ترکیبی می توانند در جهت عمودی و افقی باز شوند. امکان باز شدن به صورت همزمان عمودی و افقی نیز وجود دارد.
تصویر شماره 4- پنجره دو حالته
پنجره های کشویی: پنجره های کشویی معمولا دو لنگه یا بیشتر هستند و در جهت افقی باز می شوند.
پنجره های تاشو: این پنجره ها به صورت تاشو باز می شوند.
تصویر شماره 5 - پنجره بازشو
قیمت پنجره آهنی
پنجره های آهنی هر چند محبوبیت گذشته را ندارند اما هنوز هم در ساختمان سازی مورد استفاده می گیرند. عوامل متعددی بر قیمت پنجره آهنی تاثیر گذار است که به برخی از آنها اشاره می کنیم.
قیمت آهن
پنجره آهنی طبیعتا از آهن ساخته شده است به همین خاطر یکی از عوامل مهم در تعیین قیمت تمام شده پنجره آهن، قیمت روز آهن خام و پروفیل است. قیمت آهن به صورت روزانه در حال نوسان است به همین دلیل برای به دست آوردن قیمت آهن لازم است با تامین کنندگان تماس برقرار کنیم.
وزن پنجره آهنی
پنجره با توجه به کاربرد و میزان استحکام و مقاومتی که مد نظر است در وزن های مختلف طراحی و ساخته می شود. هر چقدر وزن پنجره بیشتر باشد به همان نسبت هزینه های ساخت آن بیشتر خواهد شد.
اندازه
اندازه پنجره نیز بر قیمت آن تاثیر دارد. هر چه طول و عرض پنجره بیشتر باشد به فریم بزرگتری نیز نیاز دارد. با بزرگتر شدن پنجره میزان آهن مصرفی نیز افزایش می یابد. پنجره های بزرگتر اجرت ساخت بیشتری هم دارند و باید از یراق آلات مقاوم تر نیز برای آنها استفاده کرد.
کیفیت ساخت
در ساخت پنجره می توان از متریال با کیفیت و یا حتی دست دوم استفاده کرد که هر کدام قیمت تمام شده ی مختلفی دارند.
طرح پنجره
برخی از پنجره ها طرح های پیچیده ای دارند و حتی نیاز به خم کاری در آن ها وجود دارد که هزینه تمام شده را افزایش می دهد. هر چه طرح پیچیدهتر باشد هزینه آن نیز بیشتر است.
دستمزد ساخت
برای ساخت هر پنجره ای قطعا باید به متخصص و فرد سازنده مراجعه کرد که اجرت ساخت از شما خواهد گرفت. این اجرت بخش قابل توجهی از هزینه های پنجره را در بر می گیرد.
شیشه پنجره
برای انتخاب شیشه گزینه های مختلفی وجود دارد. از شیشه های ساده گرفته تا دو جداره، مشجر، طرح دار و رفلکس در بازار موجود هستند که با یکدیگر اختلاف قیمت دارند. پنجره های آهنی معمولا عایق حرارتی و صوتی خوبی نیستند اما با استفاده از شیشه های دوجداره تا حدی می توان این نقص را جبران کرد.
حفاظ پنجره
نرده ها و حفاظ پنجره نیز گاهی از الزامات پنجره است که بر هزینه های تمام شده اضافه می کند.
تصویر شماره 6 - حفاظ فرفورژه
هزینه ی حمل و نقل
اخرین مورد در هزینه های ساخت و نصب پنجره هزینه حمل آن از محل ساخت تا محل نصب است. این هزینه با توجه به مسافت و وزن پنجره متغیر است.
همانطور که گفته شد بخش عمده ای از قیمت پنجره را قیمت آهن تشکیل می دهد. برای آگاهی از قیمت انواع مقاطع فولادی می توانید به وب سایت مدیران آهن مراجعه کنید و یا با شماره 03134155 مراجعه کنید.