MODIRANAHAN
قبل از هر خرید مشورت کنید

سقف های برتر در سازه های فولادی

تاریخ انتشار: ۱۴ فروردین ۱۴۰۲
تاریخ به روز رسانی: ۳ مرداد ۱۴۰۳
مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن

هرچند که سقف های تیرچه بلوک، در ایران مرسوم هستند و نصب نسبتا سریع و راحتی دارند، ولی معایبی هم در آن ها وجود دارد مانند وزن مرده زیاد، عدم کارآیی مناسب در برابر عوامل طبیعی مثل زلزله، عدم کنترل کیفیت مناسب حین اجرا هستند. ولی این سقف ها مقاومت قابل قبولی در برابر آتش‌سوزی دارند همچنین ساختمان در برابر گرما یا سرمای خارج از ساختمان تا حد بالایی در امان است. با توجه به نیاز گسترده و روزافزون جامعه به ساختمان و مسکن، استفاده از سیستم های سقف سازی جدید برای افزایش سرعت ساخت، سبک سازی و مقاوم‌سازی سازه در برابر زلزله امری ضروری است از طرفی دیگر مشکلاتی مثل زمان طولانی اجرای ساخت و هزینه زیاد آن سبب شده نیاز بیشتری به راهکار های گسترش استفاده از روش های نوین و سیستم ساختمانی جدید برای کاهش وزن، کاهش زمان ساخت و ... پیدا کنیم. به همین جهت در این مقاله قصد داریم به روش های نوین سقف سازی ساختمان و معرفی 10 سقف برتر در سازه های فولادی بپردازیم.


قیمت میلگرد در بازار آهن

قدم به قدم تا ساخت سقف ساختمان

با توجه به نیاز گسترده و روزافزون جامعه به ساختمان و مسکن، استفاده از سیستم های سقف سازی جدید برای افزایش سرعت ساخت، سبک سازی و مقاوم‌سازی سازه در برابر زلزله امری ضروری است از طرفی دیگر مشکلاتی مثل زمان طولانی اجرای ساخت و هزینه زیاد آن سبب شده نیاز بیشتری به راهکار های گسترش استفاده از روش های نوین و سیستم ساختمانی جدید برای کاهش وزن، کاهش زمان ساخت و ... پیدا کنیم. به همین جهت در این مقاله قصد داریم به روش های نوین سقف سازی ساختمان و معرفی 10 سقف برتر در سازه های فولادی بپردازیم.

از دیدگاه سازه ای اهمیت سقف در ساختمان چیست؟

همانطور که می‌دانیم تیرها، ستون ها، سقف و فونداسیون قسمت های باربر اصلی ساختمان به شمار می روند. وظیفه سقف ها، جمع کردن و انتقال بارهای مرده و زنده طبقات به تیر هاست سپس بار منتقل شده به تیرها به ستون انتقال پیدا می کند و از ستون به زمین می رسد.

برای انتخاب نوع سقف مورد نیاز، عوامل زیادی دخیل هستند که از بین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پلان ساختمان
  • میزان بار روی سقف ساختمان
  • مقاومت جانبی مد نظر
  • ضخامتی که برای سقف مد نظر داریم
  • میزان مقاومت مورد انتظار در برابر آتش‌سوزی
  • میزان انتقال امواج صوتی
  • وزن تمام شده ساختمان
  • نمای زیرین سقف
  • نحوه کف سازی ساختمان
  • نحوه نصب سیستم های تأسیساتی
  • کاربری و هدف استفاده از ساخت
  • هزینه تمام شده ساخت و...

بیشتر بخوانید: انواع سقف پوشش سوله

  1. سقف مجوف با بلوک های توخالی (Hollow Core Floors)

این سقف بسیار شبیه به سقف تیرچه بلوک در ایران است. به گونه ای که در این روش تیرهای بتنی پیش ساخته با بلوک های بتنی یا سفالی استفاده می شوند. عملکرد بلوک ها در این سقف مانند قالب های درجاست که برای همیشه در سقف باقی خواهند ماند. بلوک ها در بین نوار های باریک که بعد از بتن ریزی درجا تیرچه ها را می سازند، قرار می گیرند. نوارهای باریک بین بلوک ها یا همان محل ایجاد تیرچه ها توسط میلگرد های کششی در پایین سطح مقطع مسلح می شوند. عملکرد این میلگرد ها ایجاد مقاومت کششی برای روبه رو شدن با وزن سقف و بارهای وارده است. با ترکیب اصول مورد استفاده در ساخت سقف های مرکب و سقف های پیش ساخته در حقیقت این نوع از سقف های تیرچه بلوک به کار گرفته می شوند.

     2. سقف لانه زنبوری یا سقف مشبک یا سقف کندویی

برای اجرای این سقف از قالب های مکعبی فولادی، فایبرگلاس و یا پلی پروپیلن استفاده می شود. این قالب ها به گونه ای قرار گرفته می شوند که در بین آها میلگرد های کششی قرار می گیرد. میلگرد ها بعد از بتن ریزی، تیرچه های قائم را تشکیل می دهند. در ضمن قالب هایی که استفاده می شود بسیار مقاوم هستند و توانایی تحمل بارهای وارده در حین ساخت را دارند.

در سقف لانه زنبوری، قالب ها به صورت موازی قرار می گیرند و  شمع بندی درمحل ایجاد تیرچه ها یا در فواصل قالب ها انجام می شود. قرار گرفتن میلگرد های قائم در تیرچه ها سبب می شود در سقف برای خمش در هر دو راستای قائم یا متعامد مقاومت خوبی ایجاد شود.

     3. سقف های پیش ساخته بتنی

یکی دیگر از سقف های فولادی همین سقف های پیش ساخته بتنی است. در این سقف از دال ها، ستون ها و پانل هایی استفاده می شود که قبلا در کارخانه تولید شده اند. بتن ریزی این سقف ها توسط ماشین های مخصوص انجام می گیرد. نصب و اجرای ساختمان های پیش ساخته، خیلی سریع تر و راحت تر از انوع دیگر سیستم های بتنی درجا است. به این دلیل که هنگام نصب قطعات و اجرای یک سیستم پیش ساخته دیگر نیازی به استفاده از عملیات قالب بندی، شمع بندی و … نیست و با استفاده از تکنیک های پیش ساختگی، امکان نصب ساده قطعات در هر شرایط آب و هوایی وجود دارد. در صورتی که اجرای بتن به صورت در جا ریز در هر شرایط آب و هوایی مجاز نیست.

سقف های پیش ساخته 3 مزیت دارند اول اینکه اجرای آن ها صرفه اقتصادی دارد دوم اینکه به راحتی در دسترس قرار می گیرند و سوم به راحتی حمل و اجرا می شوند.

     4. سقف پیش ساخته دال ورقی- پوسته ای

این سیستم پیش ساخته به خوبی قابلیت استفاده در ساختمان های بتنی درجا یا پیش ساخته را دارد. برای پوشش دهانه های بزرگ‌تر، از پانل های بتنی پیش ساخته استفاده می شود. این سقف تحمل بارهای مرده در زمان اجرا و بهره‌برداری را دارد. یکی از دلایلی که اجرای این سقف پیشنهاد می شود صرفه اقتصادی آن است. همچنین پایین آوردن زمان ساخت، رفتار خوب سازه ای پانل ها و تقلیل هزینه اجرا از مزیت های استفاده از این روش می باشد. ولی با توجه به ابعاد زیاد پانل های پیش ساخته نصب آن ها در محل اجرا معمولا با مشکلاتی همراه است.

     5. سقف عرشه فولادی

این سقف نخستین بار در کشور انگلستان مورد استفاده قرار گرفته و در سال های اخیر توانسته رواج زیادی پیدا کند. برای ساخت سقف های مرکب دو روش وجود دارد که شامل موارد زیر است:

1-استفاده از عرشه های فولادی عمیق و بتن ریزی درجا

2-استفاده از عرشه های فولادی با عمق کم و بتن ریزی درجا

این روش ها در ابتدا برای ساخت ساختمان های کوچک و کاهش ضخامت سقف مورد استفاده قرار می گرفتند ولی در حال حاضر هر دو نوع سقف برای پوشش دهانه های حداکثر 10 متر استفاده می شوند ولی بیشتر نوع دوم برای مواقعی مورد استفاده قرار می گیرد که عمق دال سقف زیاد است و همه ارتفاع مقطع تیرهای اصلی ساختمان را پوشش می دهد.

سقف عرشه فولادی با ورق گالوانیزه ذوزنقه ای ساخته می شود و اجزای تشکیل دهنده آن شامل ورق گالوانیزه، گل میخ، فلاشینگ، میلگرد و بتن است. بهتر است بدانید این سقف وزن بسیار سبکی دارد که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می باشد با این سقف می توان سقف گذاری و بتن ریزی را همزمان در تمام طبقات انجام داد. سقف عرشه فولادی را می توان جایگزین مناسبی برای سقف های ترچه بلوک دانست. از مزایای این سقف می توان به سرعت بالای اجرای سقف و ایمنی حین کار اشاره کرد. چون بعد از متصل شدن  ورق های گالوانیزه به سقف، سطحی یکپارچه ایجاد می شود که کارگران با خیال راحت می توانند روی آن کار کنند. انواع مختلف سقف های عرشه فولادی در بازار موجود می باشد مانند عرشه فولادی دهانه بلند، کامپوزیتی و عرشه های سلولی.

اجرای سقف با عرشه فولادی،معایبی هم دارد مثلا برای اجرای سقف عرشه فولادی نیاز به تمهیدات زیادی است. برای همین اجرای این سقف کار ساده ای نیست و با سختی های زیادی همراه است یکی از برجسته‌ترین معایب این سقف، لرزش شدید آن هاست.

سقف عرشه فولادیتصویر شماره 2 - سقف عرشه فولادی

     6. سقف های پیش ساخته با مقاطع T شکل

زمانی که از سقف های پیش ساخته با مقاطع t شکل استفاده کنیم، وزن قطعات فولادی  ساختمان به طرز قابل توجهی کاهش می یابد. این روش نسبت به بقیه سقف هایی که معرفی شد، کمتر مورد استفاده قرار می گیرد زیرا این مقاطع قبل از اجرا به تکیه گاه های موقتی برای جلوگیری از افتادن نیاز دارند.

     7. سقف های پیش ساخته پس کشیده

این مدل سقف بدون اینکه نیازی به ستون های کنار هم داشته باشد امکان پوشش دهانه های بزرگ را فراهم می کند. سقف پیش ساخته پس کشیده، شامل مجموعه ای از قطعات پیش ساخته هرمی شکل است. همچنین غلاف هایی جهت عبور کابل های پیش تنیدگی دارد. نحوه اجرای این سقف بدین صورت است که قطعات پیش ساخته بر روی داربست های موقت چوبی و یا فولادی در محل های جاسازی شده در بین واحد های پیش ساخته شده توسط دوغاب پر شده و اتصال بین آن ها برقرار می گردد.

      8. سقف های دال بتنی

دال بتنی به صورت پیش ساخته در ساختمان استفاده می شود  و نحوه آماده‌سازی آن به این صورت است که در قالب هایی، خمیر بتن ریخته می شود. قبل از اینکه بتن ریزی انجام شود، میلگرد تقویتی در قالب قرار داده می شود  و توسط وسایل پلاستیکی نگه داشته می شود که این کار سبب می شود میلگرد ها توسط بتن به طور کامل پوشیده شوند.

قالب هایی که برای سقف دال استفاده می شود از جنس صفحات پلاستیکی، فولادی و یا در مواردی از جنس چوب هستند برای پروژه هایی که کیفیت اهمیت زیادی دارد، قالب های فولادی و پلاستیکی مورد استفاده قرار می گیرد برخلاف دال بتنی که در محل ساخت پروژه تولید و آماده می شود، دال پیش ساخته در کارخانه تولید می شود و برای محل ساخت، بارگیری می شود.

سقف دالتصویر شماره 3 - سقف دال

انواع سقف دال از نظر انتقال بار

  • دال یک طرفه:

اگر نسبت دهانه بزرگ به دهانه کوچک بیشتر از عدد 2 باشد، و دال بر روی دو لبه روبه رو قرار گیرد، دال از نوع یکطرفه می باشد. گفتنی است در این نوع دال، انتقال بارهای وارده در جهت طولی است.

  • دال دو طرفه:

اگر نسبت دهانه بزرگ به دهانه کوچک کمتر از عدد 2 باشد، دال دو طرفه خواهد بود. در دال دو طرفه باید آرماتوهای اصلی درهر دو جهت اجرا شوند زیرا انتقال بارهای وارده در دو جهت طول و عرض می باشند.

      9. سقف تیرچه بلوک

و  اما نوبت به معرفی رایج ترین سقف می رسد. در سقف تیرچه بلوک تیرچه ها نقش تیر فرعی را داشته و فاصله بین آن ها با بلوک پر می شود. در این مدل سقف بلوک ها نقش سازه ای ندارند و معمولا در ساختمان های با اسکلت فلزی، آجری، بتنی  استفاده می شود. سقف تیرچه بلوک وزن سبکی دارد و در برابر نیروهای افقی مقاومت قابل قبولی را دارا می باشد.

برای اجرای سقف تیرچه بلوک نیازی به جک های زیر سقفی نیست یعنی سقف و اسکلت به صورت یکپارچه خواهند بود. چیزی که این سقف را به یک سقف  مقرون به صرفه تبدیل کرده است استفاده از بلوک به جای بتن کششی است. اجزای تشکیل دهنده سقف تیرچه بلوک شامل موارد زیر است:

  • تیرچه
  • بلوک
  • بلوک پر کننده
  • بتن
  • آرماتور حرارتی
  • آرماتور تقویتی

مزایای استفاده از سقف تیرچه بلوک

  • سبک بودن سقف تیرچه بلوک
  • مقاومت قابل قبول سقف تیرچه بلوک در برابر آتش‌سوزی
  • مقاومت سقف در برابر نیروهای افقی مثل باد و ...
  • عایق بودن سقف در امواج صوتی
  • عایق در برابر رطوبت
  • عایق بودن سقف در مقابل سرما و گرما
  • صاف بودن سقف بعد از اجرا

معایب استفاده از سقف تیرچه بلوک

  • نیاز داشتن به زمان زیاد برای اجرای سقف
  • نیاز به وجود نیروی ماهر و متخصص
  • این سقف قابل استفاده برای دهانه های بزرگ نیست

       10. سقف وافل

سقف وافل، همان سقف تیرچه بلوک است که به جای یونولیت، از قالب های موقت  یا همان وافل استفاده می شود. این قالب ها بعد از چند بار کارآیی خود را از دست می دهند و باید مجدداً خریده شوند. از سقف وافل برای مکان هایی همچون بیمارستان، پارکینگ ها، فرودگاه و سوله ها استفاده می کنند.

مزایای استفاده از سقف وافل

  • بالا بودن ظرفیت حمل بار
  • بالا بودن ظرفیت آن برای کنترل لرزش
  • سبک بودن سقف
  • آسانی و سرعت بالای اجرا

معایب سقف وافل

  • نیاز داشتن به نظارت دقیق و نیروی کار ماهر برای اجرای آن
  • قالب های مورد استفاده برای واحد های پیش ساخته مقرون به صرفه نیست.

کلام آخر

در این پست با انوع سقف های رایج و مورد استفاده در داخل و خارج کشور آشنا شدیم.  پس از بررسی همه سقف ها به این نتیجه می رسیم که سقف های فولادی، جزء مقرون به صرفه ترین سقف هاست که از مقاومت بالایی هم برخوردار است. سقف های فولادی به عنوان یکی از روش های نوین در صنعت ساختمان سازی به شمار می رود و در حال استفاده است و به احتمال خیلی زیاد تا چند سال آینده سهم بزرگی را در بازار دارد.

اشتراک در:
bed-joint-reinforcement
میلگرد بستر چیست | کاربرد و ویژگی ها
۵ دقیقه مطالعه۱۷ مرداد ۱۴۰۳
what-is-flow-stress
تنش سیلان یا Definition of Flow Stress چیست؟
۶ دقیقه مطالعه۳ مرداد ۱۴۰۳
steel-door-window-profiles
آشنایی با انواع پروفیل درب و پنجره
۹ دقیقه مطالعه۳ مرداد ۱۴۰۳