تفاوت میلگرد اودکا و ممان منفی
تاریخ به روز رسانی: ۳ مرداد ۱۴۰۳
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن
همانطور که واضح و روشن است پر مصرف ترین مقطع فولادی تا کنون میلگرد بوده و هست که کاربرد های زیادی در ساختمان سازی باهدف مقاومسازی و تقویت سازه دارد. میلگرد اودکا و ممان منفی، از آرماتورهای پر کاربرد در سقف تیرچه بلوک است که با هدف ایمنسازی و استحکام بیشتر سقف در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله از آن استفاده می کنند. در این نوشته قصد داریم به تفاوت ها، کاربردها و مزایای میلگرد اودکا یا اوتکا و ممان منفی بپردازیم.
تصویر شماره 1 - تفاوت میلگرد ادکا و ممان منفی
قیمت میلگرد در بازار آهن
میلگرد اودکا یا اوتکا چیست؟
در بین مهندسین این میلگرد با نام میلگرد عصایی شناخته می شود. معنای اودکا در زبان روسی، به معنای اردک است و دلیل نام گذاری این میلگرد به میلگرد اودکا، آرماتور با گردن اردک است. امروزه در بیشتر سازه های کشور از میلگرد اودکا استفاده شده و تقریبا یک روش مرسوم برای استفاده در داخل سقف های تیرچه بلوک می باشد.
تصویر شماره 2 - میلکرد ادوکا
این میلگرد بیشتر برای مقاومسازی سقف تیرچه بلوک به کار برده می شود که در محل اتصال تیر و تیرچه قرار داده می شود. میلگرد اودکا با قرار گرفتن روی تیر بتنی یا بال پایینی تیرآهن فولادی، فضای خالی که در نشینمن تیرچه به وجود آمده را پر می کند و از ریزش سقف در زمان بروز حوادث طبیعی مانند زلزله، جابه جا شدن و یا خارج شدن تیرچه ها در حین انجام بتن ریزی جلوگیری می کند. مقدار زاویه خمش این میلگرد حداقل 180 درجه است.
بیشتر بخوانید: 40 تولیدکننده برتر میلگرد در ایران
مزایای میلگرد اوتکا
- تقویت و مستحکم سازی سقف تیرچه بلوک
- در صورت ریزش سقف به دلایل مختلف، تا حد امکان از تخریب و ریزش کامل جلوگیری می کند.
- بار وارد شده بر میلگرد کششی اصلی را کاهش می دهد.
- استفاده از میلگرد اودکا سبب می شود دامنه ارتعاشات کم شود.
- میلگرد اودکا سبب جلوگیری از ترک خوردن تیر حمال می شود.
میلگرد ممان منفی چیست؟
بعد از میلگرد اودکا، پر کاربردترین آرماتور برای مقاومسازی و افزایش استحکام سقف تیرچه بلوک، ممان منفی است. در حالت کلی این آرماتور برای برطرف کردن مقدار لنگی منفی دال سقف می باشد.
طراحان و مهندسین پروژه فکر می کنند دهانه تیرچه ها ساده و مقدار لنگر صفر دارند اما مقدار لنگر به دلیل یکپارچه بودن دال بتنی سقف، منفی می باشد و به همین دلیل برای از بین بردن لنگر منفی، آرماتور ممان منفی در سقف قرار داده می شود.
سقف تیرچه بلوک در حالت کلی به صورت یکپارچه تولید می شود و مقدار لنگر منفی را در دو طرف تکیه گاه ایجاد می کند از طرفی دیگر میلگرد های فوقانی هم نمی توانند مقدار لنگر منفی را تحمل کنند بنابراین حضور میلگرد ممان منفی برای خنثی کردن لنگر منفی ضروری است. بهتر است بدانید زاویه خم این آرماتور هم حداقل 90 درجه می باشد.
تصویر شماره 3 - میلگرد ممان منفی
مزایای میلگرد ممان منفی
مزایای استفاده از این آرماتور تا حد زیادی مشابه اوتکا است. مهمترین مزیت این آرماتور، بالابردن مقاومت و استحکام سقف تیرچه بلوک در برابر حوادث طبیعی است که مشابه میلگرد اودکا هنگام بروز حادثه از ریزش کامل سقف جلوگیری می کند.
بیشتر بخوانید: آنالیز انواع میلگرد فولادی
تفاوت های ممان منفی و میلگرد اودکا یا اوتکا
- از لحاظ آیین نامه ای یکی از مهمترین کاربردهای اوتکا و ممان منفی، ضرورت استفاده و کاربرد آن ها در ساخت و ساز است. طبق آیین نامه های عمرانی لازم و ضروری است تمامی مهندسین پروژه در ساخت سقف تیرچه بلوک با میلگرد ممان منفی نظارت کافی را داشته باشند. در حالی که حضور میلگرد اوتکا الزامی ندارد میلگرد اوتکا نقش تقویت کننده تیرچه را دارد که در صورت ایجاد فضای خالی یا کافی نبودن مقاومت برشی در سازه به کار برده می شود.
- همانطور که گفتیم،میلگرد اودکا برای اتصال ترک های برشی و از بین بردن فضای خالی بین تیرچه هاست ولی میلگرد ممان منفی، برای برطرف کردن مقدار لنگر منفی سقف تیرچه و بلوک و از بین بردن نیروی کرنشی و کششی ایجاد شده در بالای دال استفاده می شود.
- یکی از مهم ترین مواردی که باید حین استفاده از میلگرد ها به آن توجه کرد، نجوه نصب صحیح میلگرد است اگر میلگرد ها به شکل صحیح نصب نشوند، سازه با مشکلات اجتناب ناپذیری مواجه می شود. میلگرد اودکا یا باید 12 سانتیمتر از میلگرد های کششی به سمت داخل نصب شود یا در قسمت پایانی تیرچه و سطح مقطعی به اندازه میلگرد کششی قرار داده شود.
جمعبندی نهایی
در این مقاله به بررسی تفاوت های میلگرد اودکا و ممان منفی پرداختیم؛ همچنین لزوم ضرورت استفاده آنها در سقف تیرچه بلوک را متوجه شدیم و به این نتیجه رسیدیم که با وجود شباهت های بسیاری که این دو آرماتور باهم دارند، تفاوت هایی در بین آن ها دیده می شود از جمله مهمترین تفاوت آن ها از نحوه عملکرد، ضرورت استفاده، کارکرد و نصب آن هاست.