MODIRANAHAN
قبل از هر خرید مشورت کنید

محاسبه مقدار میلگرد مورد نیاز برای فونداسیون

تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۴۰۱
تاریخ به روز رسانی: ۸ آذر ۱۴۰۳
مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن

محاسبه مقدار میلگرد مورد نیاز برای فونداسیون از جمله مواردی ست که سازندگان ساختمان حتما به محاسبه ی آن می پردازند.  بر همگان واضح است، یکی از مهمترین مقاطع فولادی در حوزه ساخت و ساز میلگرد است، هیچ سازه ای نیست که بدون میلگرد ساخته شود بنابراین محاسبه نرخ مصالح مورد نیاز برای ساخت اعم از تیرآهن و میلگرد در پروژه های ساخت و ساز بسیار ضروری است. برای شروع هر پروژه ساختمانی، نیاز است که برآورد اولیه انجام گیرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی مقدار میلگرد مورد نیاز برای پروژه بپردازیم. لطفا تا پایان این مقاله را مطالعه کنید.  


آرماتوربندی ستون ها

تصویر شماره ۱ -آرماتوربندی ستون

کدام سایز میلگرد برای ساختمان سازی استفاده می شود؟

عمدتاً در ساختمان سازی از میلگرد 12، 14 و 16 استفاده می شود. به دلیل اینکه میلگرد 12 برای بسیاری از پروژه های ساختمانی و صنعتی استفاده می شود، از اهمیت زیادی برخوردار است. خرید این محصول در بازار به صورت بندیل و شاخه ای انجام می شود. قیمت میلگرد 12 برحسب کیلوگرم تعیین می شود و خریدار میلگرد باید با توجه به وزن شاخه یا بندیل میلگرد مبلغ نهایی را پرداخت کند.

از میلگرد 14 هم با توجه به کیفیتی که دارد برای تقویت پی یا همان فونداسیون استفاده می کنند زیرا به سازه استحکام می بخشد و کشش را جذب می کند. لازم است بدانید مقاومت این میلگرد در مقابل نیروهای کششی به نرمی، وزن میلگرد و میزان انعطاف پذیری میلگرد بستگی دارد. هر مقدار که وزن میلگرد کمتر باشد، مقاومت آن در برابر  ضربه کمتر است و راحت تر می شکند. علاوه بر میلگرد 12 و 14، میلگرد 16 هم نقش مهمی در ساختمان سازی دارد.

میلگرد سایز 16 در دسته میلگرد های A3 و آج 400 قرار دارد. مهم ترین کاربرد این میلگرد در پروژه های ساخت و ساز، تقویت فونداسیون یا همان پی سازه در برابر نیروهای وارده می باشد. جالب است بدانید میلگرد 16 با بالاترین سطح استاندارد ساخته می شود بنابراین بیشترین کاربرد را در پروژه های ساختمانی، تجاری و اداری دارد.

بر همگان واضح است هرچه ابعاد و متراژ ساختمان بزرگ تر باشد، برای ساخت اسکلت پروژه لازم است از میلگرد سنگین تری استفاده شود. از رایج ترین کاربردهای میلگرد 16، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رمپ پارکینگ
  • پروژه های ساختمانی بلند
  • پل ها و پایه های بتنی
  • تولید و ساخت دکل های نفتی و...

تخمین مقدار میلگرد مورد نیاز ساختمان

مهم نیست که پروژه مدنظر کوچک باشد یا بزرگ. کلا قبل از اجرای پروژه لازم است تمهیداتی در نظر گرفته شود. به طور کلی قبل از شروع پروژه باید میزان مصالح برای ساخت و ساز مشخص شود و خرید را طبق برآورد به دست آمده انجام داد که به این محاسبات معمولا، متره می گویند. توجه داشته باشید هر اندازه که این تخمین به مقدار واقعی نزدیک باشد، مقرون به صرفه تر است و جلوی هزینه های بی مورد و اضافی را می گیرد.

اگر قبلا در زمینه ساخت و ساز فعالیت داشته اید، و پروژه های متفاوتی را اجرا کرده باشید برای خرید میلگرد قطعا با مشکل روبه رو نخواهید شد ولی برای بسیاری از افراد که در زمینه ساخت و ساز اطلاعات کافی ندارند، پیشنهاد می شود این مقاله را تا پایان مطالعه کنند یا قبل از خرید میلگرد از مشاوران مدیران آهن مشاوره های لازم را بگیرند و با آگاهی بیشتری اقدام به خرید کنند.

انواع اسکلت ساختمان

در حالت کلی ساختمان ها یا از اسکلت فولادی ساختنه شده اند یا بتنی. که ساختمان های بتنی رایج تر هستند. به طور معمول در سازه های سنگین و چند طبقه از اسکلت بتنی استفاده می شود. مقدار میلگرد مورد نیاز برای هر متر مکعب ستون بتنی، 35 تا 45 کیلو گرم است. در حالی که در ساختمان های فلزی، مقاطع فولادی مثل تیرآهن و میلگرد نقش اساسی ایجاد می کنند. بعد از اینکه مقدار میلگرد مورد نیاز برای پی، ستون و سقف ساختمان مشخص شد، می توان مقدار میلگرد مصرفی در هر متر مربع برای اسکلت بتنی یا فلزی را پیش بینی کرد.

برای اسکلت های بتنی مقدار 40 تا 55 کیلومتر در هر متر مربع میلگرد نیاز است. البته این نکته در نظر بگیرید با قاب خمشی یا دیوار برشی می توان این مقدار را به حدود 35 تا 45 کیلوگرم رساند.

در اسکلت های فولادی در هر متر مربع تقریبا بین 45 تا 65 کیلوگرم میلگرد مورد نیاز است و اگر از قاب خمشی در اسکلت فولادی استفاده کنیم، برخلاف اسکلت بتنی این مقدار افزایش پیدا کرده به حدود 65 تا 90 کیلوگرم می رسد و نیاز به میلگرد بیشتری خواهد بود.

محاسبه میلگرد موردنیاز در ستون

تعداد میلگرد در هر ستون ساختمان یک، دو و یا سه طبقه یکی از ابهامات و سؤالات سازندگان ساختمان می باشد. برای رفع این ابها می توان گفت به طور کلی برای ساختمان های با اسکلت بتنی به ازای هر ستون 12 تا 18 کیلوگرم آرماتور مورد نیاز است که این عدد برای سازه های با سقف دال دو طرفه بین 60 تا 80 کیلوگرم می باشد.

محاسبه آرماتور مورد نیاز در سقف

میزان آرماتور مورد نیاز برای سقف های تیرچه بلوک و دال متفاوت است. به این صورت که در سقف های دال بتنی توپر، 10 تا 16 کیلوگرم میلگرد برای هر متر مربع لازم است در حالی که برای تیرچه ها، 5 تا 7 کیلوگرم برای هر متر مربع کافی است. به همین دلیل قیمت ساخت سقف های تیرچه بتنی از دال دو پوش ارزان تر است.

میلگرد استفاده شده در سقف

تصویر شماره ۲ - میلگرد استفاده شده در سقف 

مقدار میلگرد مورد نیاز برای انواع سقف

سقف تیرچه بلوک 5 تا 7 کیلوگرم، سقف کامپوزیتی 8 تا 12 کیلوگرم و سقف های دال بتنی توپر، 10 تا 16 کیلوگرم مورد نیاز می باشد.

میزان مقاطع مورد نیاز در فونداسیون

برای به دست آوردن میزان مقاطع مورد نیاز فونداسیون باید طول مقاطع را محاسبه کنیم برای اینکار اول از همه باید دو پارامتر طول کاور و خم میلگرد را به دست آوریم.

برای پیشنهاد اولیه عمق حداقل پی:

(تعداد طبقات * 10) + 20 سانتی متر

نکته قابل توجه: ترجیحا باید عمق پی کمتر از 50 سانتی متر نباشد.

برای پیشنهاد اولیه محاسبه عرض حداقل نوارها:

(تعداد طبقات * 20) + 20

برای محاسبه بیشینه نیز از فرمول زیر استفاده می کنیم:

 AS = 0.0025 bd

مثال

برای درک بهتر این موضوع بهتر است یک مثال را با هم پیش ببریم:

فرض کنید که پروژه مورد نظر ما دارای 6 طبقه و دارای اسکلت بتنی  باشد:

  • عمق پی( 6 * 10 )+ 20 = 80 سانتی متر
  • عرض حداقل نوار( 6 * 20 )+ 20 = 140 سانتی متر
  • :b عرض پی 140
  • :h ضخامت پی 80
  • 63 = ( 80* 140 * 0.0025) = As

با فرض اینکه سایز میلگرد طولی  را 20 در نظر بگیریم:

3.14=2.4*2*3.14=As

3.14/63=20

20 میلگرد در هر متر مربع نیاز است.

محاسبه وزن کل اسکلت ساختمان

برای محاسبه وزن کل اسکلت ساختمان از فرمول زیر استفاده می شود:

Wt={(W1+W2)*A}+W3

توجه کنید WT وزن کل فولاد مورد استفاده در کل پروژه است.

  • :W1میزان فولاد مورد استفاده (در هر مترمربع)
  • :W2 وزن فولاد استفاده شده در سقف
  • :W3میزان فولاد استفاده شده (در فونداسیون)
  • :A کل مساحت سازه

هزینه تمام شده هر متر مربع ساخت

جدای از تخمین مقدار میلگرد موردنیاز برای ساختمان، از موارد دیگری که قبل از شروع پروژه باید آن را بررسی کرد، هزینه تمام شده هر متر مربع سازه است. برای برآورد مقدار میلگرد مورد نیاز پروژه باید از قیمت روز میلگرد اطلاع داشته باشید بنابراین بعد از مطلع شدن از قیمت میلگرد باید وزن میلگرد را در این مبلغ ضرب کنید تا نهایتا به قیمت نهایی این محصول برسید.

توضیحات عمومی و تکمیلی ساختمان سازی

  • فولاد مصرفی در ساختمان حتما باید از نوع st37 و با مقاومت 2400 کیلوگرم بر سانتی متر مربع باشد.
  • به منظور تراز کردن صفحات کف ستون استفاده از گروت با ملات منبسط شونده برای ارتفاع حداکثر 5 سانتی متر مربع مانعی ندارد.
  • کلیه علامت های نشان داده شده روی علامت های جوش نقشه ها اشاره به گلوگاه مؤثر جوش دارد.
  • اولین مرحله جوشکاری برای جوش های نفوذی باید با الکترود نمره 3 باشد.
  • کف ستون ها قبل از نصب باید سنگ زده شوند و گونیا باشند.
  • قسمتی از ستون که در زیر خاک قرار دارد باید پس از جوشکاری در بتن دفن گردد.

سخن پایانی

در این نوشته در مورد مقدار میلگرد مورد نیاز برای پروژه ساختمانی صحبت شد شرکت های بازرگانی همچون مدیران آهن جایگاه ویژه ای در چرخه خرید و فروش میلگرد دارند. شرکت های بازرگانی هم امکان فروش با حجم کم و خرده را دارند و هم امکان خرید میلگرد از کارخانه هایی که امکان عرضه محصولات به مصرف کنندگان نهایی را ندارند را فرام می آورد. در این مقاله به بررسی مقدار میلگرد مورد نیاز برای سقف، ستون و فونداسیون پرداختیم. و همانطور که به اشاره شد این برآورد ها باید مهندسی و با فرمول های خاص انجام گیرد.

اشتراک در:
bed-joint-reinforcement
میلگرد بستر چیست | کاربرد و ویژگی ها
۵ دقیقه مطالعه۱۷ مرداد ۱۴۰۳
what-is-flow-stress
تنش سیلان یا Definition of Flow Stress چیست؟
۶ دقیقه مطالعه۳ مرداد ۱۴۰۳
steel-door-window-profiles
آشنایی با انواع پروفیل درب و پنجره
۹ دقیقه مطالعه۳ مرداد ۱۴۰۳