MODIRANAHAN
قبل از هر خرید مشورت کنید

آشنایی با نبشی و کاربرد نبشی آهن

تاریخ انتشار: ۷ فروردین ۱۴۰۲
تاریخ به روز رسانی: ۳ مرداد ۱۴۰۳
مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن

نبشی (Steel Angle) پروفیل فولادی ست که شکل سطح مقطع آن به حرف L شباهت دارد. هر نبشی از دو بال تشکیل شده است که بر هم عمود هستند. بال های نبشی می توانند با هم برابر باشند که در این صورت به آن نبشی بال مساوی گفته می شود. اگر بال های نبشی با هم نامساوی باشد به نبشی بال نامساوی می گویند. نبشی می تواند به صورت فابریک یا پرسی تولید شود. امروزه نبشی یکی از مهمترین مقاطعی ست که در ساختمان سازی استفاده می شود. از موارد استفاده نبشی نیز می توان به نبشی کشی نمای ساختمان اشاره کرد. همچنین نبشی در اتصال تیر به ستون نیز کاربرد دارد. برای آشنایی بیشتر با انواع نبشی و همچنین کاربردهای آن پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله را مطالعه بفرمایید.   


مقطع نبشی بال مساوی

تصویر شماره ۱ - مقطع نبشی به شکل حرف L 

قیمت نبشی در بازار آهن

نبشی یا نبشی آهنی عبارتست از یک مقطع L شکل طویل با زاویه خم نود درجه. نبشی آهنی می تواند به صورت آهنی یا گالوانیزه باشد. نبشی آهنی از ورق سیاه تولید می شود. نبشی گالوانیزه می تواند ابتدا از ورق سیاه تولید شود و سپس با فرآیند های گالوانیزاسیون گرم و یا الکترولیز گالوانیزه شود. نبشی آهنی را معمولا با ضد زنگ و یا لایه پرایمر پوشش می دهند تا از گزند خوردگی در امان بماند. نبشی می تواند از طریق قالب های پرسی تولید شود و یا مستقیما در فرآیند نورد گرم شکل بگیرد. نبشی در دو نوع سبک و سنگین وجود دارد و بنابر ملاحظاتی که در کاربرد نبشی وجود دارد نبشی با قیمت مناسب انتخاب می گردد. قیمت نبشی تابع قیمت روز ورق آهن می باشد. نبشی به ندرت به طور مستقیم مورد استفاده قرار می گیرد. تصویر شماره ۲ را مشاهده فرمایید. از شاخه شش متری نبشی قطعات کوچکتری برش داده می شود و در کاربردهای مختلف استفاده می شود. در تصویر زیر نبشی با یک لایه پرایمر رنگ شده است.

در این مقاله قصد داریم به بررسی تاثیرات ناشی از شکل منحصر به فرد نبشی در کاربردهای آن بپردازیم. مبحثی که می تواند شامل بحث های متالورژیکی و عمرانی گردد.

از این رو موارد ذیل را در مقاله پیش رو خواهیم خواند:

  • کاربرد نبشی در ساختمان: نبشی پروفایلی ساده ولی پر کاربرد
  • اتصال دهی نبشی یا اتصالات نبشی
  • پروفایل نبشی آهن : مزایای شکل نبشی
  •  امکان برشکاری با سرعت و کیفیت بالاتر
  • اتصال تیر به ستون بوسیله نبشی

     

کاربرد نبشی در ساختمان

به طور کلی پروفیل های ساختمانی هر کدام دارای خصوصیاتی می باشند که استفاده از آنها در کاربردهای مختلف امری اجتناب ناپذیر شده است. هر کدام یکی از نیازهای مهندسین ساختمان را برآورده می کنند. از تیرآهن و میلگرد گرفته تا پروفیل های باز ساختمانی در زیرساخت‌ها و در نمای ساختمان کاربرد دارند. اما این خصوصیات با توجه به شکل این پروفیل ها ایجاد می گردد. شاید به همین دلیل باشد که آنها را پروفیل (که در فارسی به معنای شکل ظاهری است) می نامند.چنین خصوصیاتی برای پروفیل های باز نیز صدق می کند. یکی از این پروفیل های باز ساختمانی نبشی آهن است. اکنون به مختصات نبشی و تاثیر آن در کاربرد نبشی می پردازیم:

اتصال دهی نبشی یا اتصالات نبشی

اگر شکل نبشی به صورت دو ضلع عمود برهم طراحی نشده بود عملا برای کاربردهای نبشی مجبور به استفاده از یک نوار باریک آهنی که در بازار آهن به تسمه آهن یا تسمه فولادی موسوم است بودیم. تصویر شماره ۳ نبشی را در کنار تسمه نشان می دهد.

تسمه آهنی ، نبشی آهنی

تصویر شماره ۳ – تسمه آهنی ، نبشی آهنی

به خوبی مشاهده میگردد دوضلعی بودن نبشی یعنی امکان اتصال نبشی به دو عضو در دو جهت عمود بر یکدیگر. به عنوان مثال برای ساخت یک قاب و قرار دادن آن در قالب خود. این دو ضلع نبشی باعث می گردد یک طرف نبشی در اختیار قاب بوده و نگهدارنده ی عضو قرارگیرنده در قاب باشد، ضلع دیگر یا از طریق جوشکاری و یا از طریق پیچ و مهره در محفظه ی خود ثابت گردد. در تصویر ۲ می توان مشاهده نمود که یک نبشی از نوع گالوانیزه از سمت دو ضلعش چگونه دو عضو عمود به هم را نگه می دارد.

بیشتر بدانید : نبشی کشی ساختمان | کاربرد نبشی در ساختمان

مزایای شکل نبشی

همانگونه که در بخش قبل گفته شد در صورتی که نبشی به این صورت طراحی نمی شد می بایست برای کاربردهای آن یک پروفایل دیگر به کار برد. استفاده از قوطی پروفیل و یا پروفیل لوله ای شکل محدودیت های وزنی و حجمی دارد. به این معنی که وزن سازه را به اندازه غیر معقولی بالا می برد. همچنین فضایی که اشغال می کند در سازه می تواند مشکل بزرگی به حساب آید.

ضمن اینکه قرار دادن پروفیل ها در گوشه های یک سازه و اتصال آنها به راحتی امکان پذیر نیست. اما در مورد نبشی موضوع تفاوت دارد. اگر از نظر هندسی به موضوع نگاه کنیم نبشی همانند یک قوطی پروفیل است که از قطر به دو نیم تقسیم شده باشد. از این رو دو بال عمود بر باقی می ماند که می تواند در یک کنج قرار گرفته و به تکیه گاه پیچ یا جوش شود. برای این منظور گاهی نبشی را به قطعات کوچکتری برش کاری می کنند و از آن برای اتصال دهی استفاده می نمایند. در کلیپ شماره ۱ دستگاه اختصاصی پانچ و برش نبشی را تماشا می کنیم.

کلیپ شماره ۱ – دستگاه پانچ و برش نبشی (دانلود)

برشکاری نبشی با سرعت و کیفیت بالاتر

از دیگر محاسن شکل نبشی ایجاد امکانات بهتر برای برشکاری این محصول است. برای پروفیل های بسته همچون قوطی، برخی انواع پروفیل های درب و پنجره و یا ستونی صنعتی، زمانی که صحبت از برشکاری می شود مشکلات عدیده ای در مقابل صنعتگران قرار می گیرد. فیکس کردن، جلوگیری از لهیدگی، گیر کردن در دستگاه برش یا مشکلاتی که با برش سنگ فرز ایجاد می شود از نمونه های بارز اینگونه موانع می باشد. در مورد نبشی به دلیل سلبیت این محصول و همچنین آزاد بودن دو بال از همدیگر می توان یک بال را در گیره قرار داد و برش را بر روی بخش دیگر اعمال نمود.

محدودیت هایی که برای دیگر مقاطع وجود دارد در هنگام برش نبشی کمتر مشاهده می گردد. حتی در مواردی با استفاده از دستگاه نبشی ها را به راحتی خم نموده و در جایی که طراحی شده است استفاده می نمایند.

دستگاه نبشی خم کن

تصویر شماره ۴– دستگاه نبشی خم کن

سرعت برشکاری نبشی آهن

اما تاثیر شکل نبشی در عملیات برش نبشی فقط به کمی مشکلات و موانع آن محدود نمی شود. سرعت انجام برش نیز در نبشی به نسبت از دیگر مقاطع بالاتر است به عنوان مثال برش ناودانی باید طوری صورت گیرد که دو بال به طور یک نواخت برشکاری شود. یا مقاطعی نظیر میلگرد، تیرآهن و هاش در صورت برشکاری حجم زیادی از گوشت می بایست برشکاری شود که این کار سرعت عملیات برش را کاهش می دهد. اما نبشی با وجود دو بال ساده عمود برهم و ضخامت به نسبت پایین تر، امکان برش خوبی فراهم نموده است. همچنین در مواردی می توان چندین نبشی را بر روی هم قرار داد و به یکباره با استفاده از تجهیزات برشکاری ، برش را صورت داد.

تنوع نبشی از لحاظ اندازه بال

همانگونه که گفته شد نبشی آهنی به دو روش نورد گرم و شکل دهی سرد تولید می گردد. نوع نبشی تولید شده از طریق نورد سرد یا نبشی پرسی همواره دارای بال مساوی می باشد. در مواردی که نبشی به صورت نورد گرم تولید می شود و به آن نبشی فابریک گفته می شود، نبشی می تواند به صورت بال مساوی یا بال نامساوی تولید گردد. در استاندارد EN10056 برای کلیه حالات چه بال مساوی و چه بال نامساوی ابعاد و اندازه ها ذکر شده است.

وجود استاندارد مربوط به نبشی بال نامساوی طراحان را قادر می سازد که برای طراحی خود طول بال مناسب را انتخاب نمایند.

اجزاء نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساویتصویر شماره ۵ – اجزاء نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی

در پایان به این نکته مهم اشاره می کنیم که اگر چه نبشی دارای دوبال عمود بر هم هستند اما بسته به اینکه در کجا به کار گرفته می شود یکی از بالها عملا در بر گیرنده مشخصات یک جان برای محصول می باشند. به این صورت که بالی را که طراح برای مقاومت در برابر نیروهای فشاری و کششی در نظر می گیرد فلنج یا بال نبشی می خوانند و بالی که برای مقاومت در برابر نیروهای خمشی و برشی انتخاب می نمایند، عملا وب یا جان آن آیتم می خوانند.

اتصال تیر به ستون بوسیله نبشی

در اتصال تیرآهن به ستون توسط نبشی ابتدا در کارگاه یا کارخانه، نبشی را در ارتفاع مورد نظر به بال و جان ستون جوش داده سپس تیر را روی آن نصب می کنند. سعی می شود اتصال طوری انجام شود که نبشی نشیمن تا حد امکان انعطاف پذیر باشد و از دوران تیر در تکیه گاه جلوگیری نشود. عرض نبشی نشیمن نباید از 7.5 سانتی متر کمتر باشد.

برای جلوگیری از غلتیدن تیر و تامین تکیه گاه عرضی، نبشی کمکی دیگری در بالای آن نصب می کنند. ابعاد این نبشی ظریف بوده و فقط دو لبه ی انتهایی بال های آن به صورت عرض به بال تیر و ستون جوش داده می شود. این اتصال در عکس العمل هایی تا حدود 15 تن استفاده می شود.

اتصال تیر به ستون بوسیله نبشی

تصویر شماره ۶ – اتصال تیر به ستون بوسیله نبشی

اتصال تیر به ستون با نبشی نشیمن تقویت شده

در اتصالات ممتد و غیر ممتد زمانی که مقدار نیروی وارد شده از طرف تیر در محل تکیه گاه زیادتر از حد تحمل نبشی نشیمن باشد می توان از نبشی پا ورق تقویت شده با مقطع T شکل استفاده کرد. در صورت استفاده از نبشی نشیمن، آنها را به وسیله صفحاتی مثلث یا مستطیلd شکل تقویت می کنند. ضخامت این صفحات متناسب با ضخامت بال تیر انتخاب می شود.

اشتراک در:
bed-joint-reinforcement
میلگرد بستر چیست | کاربرد و ویژگی ها
۵ دقیقه مطالعه۱۷ مرداد ۱۴۰۳
what-is-flow-stress
تنش سیلان یا Definition of Flow Stress چیست؟
۶ دقیقه مطالعه۳ مرداد ۱۴۰۳
steel-door-window-profiles
آشنایی با انواع پروفیل درب و پنجره
۹ دقیقه مطالعه۳ مرداد ۱۴۰۳