پیشبینی قیمت میلگرد با دلار
تاریخ به روز رسانی: ۲۸ شهریور ۱۴۰۳
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن
بسیاری از کسانی که اکنون به میلگرد نیاز دارند میخواهند بدانند اگر فعلا از خرید کردن دست کشیده و منتظر برجام بمانند پس از شکلگیری توافق هستهای قیمت میلگرد تا کجا پایین آمده و نهایتا چقدر میتوانند میلگرد را ازرانتر از وضعیت فعلی خریداری کنند. تیم تحلیلی مدیران آهن سعی کرده است از چندین روش مختلف قیمت میلگرد پسابرجام را بدست آورد تا فعالان بازار دید بهتری نسبت به قیمتها در بازار آهن پس از احیای برجام داشته باشند.
تصویر شماره 1 - قیمت میلگرد با دلار
از دیگر نتایج مهم این تحلیل تکنیکال بدست آوردن نسبتی موسوم به نسبت طلایی است که از نسبت قیمت میلگرد به قیمت دلار در حالت تعادلی بازار خبر میدهد. این نسبت که از تجزیه و تحلیل قیمت میلگرد و دلار از سال 90 تا کنون بدست آمده برابر با 0.6 شده است. به این ترتیب بنا بر یک قاعدهی سرانگشتی میتوان گفت اگر قیمت دلار حباب مثبت یا منفی نداشته باشد با ضرب قیمت دلار در عدد 0.6 به قیمت واقعی میلگرد میرسیم.
روشهای تخمین قیمت میلگرد پس از برجام
اما برای پیشبینی قیمت میلگرد پس از احیای برجام به چند روش میتوان عمل کرد. ابتدا میتوان به سراغ رابطهی قیمت میلگرد با قیمت دلار رفت. بر این اساس که رابطهی قیمتی دلار با میلگرد در طول زمان میبایست تقریبا ثابت باشد. راه دومی که به ذهن میرسد بررسی نمودار قیمت میلگرد و دلار و تحلیل تکنیکال هر دوی آنها است تا حد حمایتی بعدی میلگرد و دلار مشخص شود. سومین راهحل این است که به سراغ شدیدترین سقوطهای تاریخی میلگرد و دلار در سالهای اخیر برویم و ببینیم از این نظر میلگرد و دلار چقدر پتانسیل سقوط دارند.
لازم به ذکر است همهی این روشها رویکردی گذشته محور داشته و تنها بر مبنای ساختار بازار آهن و بازار دلار در یک دههی گذشته بنا نهاده شده است و برای سادگی تحلیل از پارامترهای اثرگذار دیگر مانند قیمتهای جهانی صرفنظر شده است. درواقع در این تحلیل سایر فاکتورهای اثرگذار بر قیمت دلار و میلگرد نظیر رخدادهای سیاسی، تک نرخی شدن نرخ ارز، تولید، صادرات و تقاضای داخلی میلگرد، افزایش قیمت انرژی فولادساز و نوردکار و... ثابت در نظر گرفته شده است. البته این سادهسازی صدمهی زیادی به تحلیل نمیزند چرا که تمام این فاکتورها به شکلی در هم تنیده تا حدودی در دادههای گذشته تجلی یافته است.
پیشبینی قیمت میلگرد با دلار
تصویر شماره 1- نمودار قیمت دلار آزاد از ابتدای سال 92 تا آذر سال 1400
از آن جهت که بازار فولاد در ایران یک بازار صادراتی است معمولا به تغییر روند قیمت دلار واکنش نشان میدهد. به همین دلیل میتوان نسبت قیمت دلار به قیمت میلگرد را در طول زمان ثابت در نظر گرفت. البته اینطور مقایسه کردن ملاحظاتی نیز دارد. در برخی ادوار ممکن است قیمت میلگرد و مخصوصا قیمت دلار از مقدار واقعی خود فاصله داشته باشند و حباب مثبت یا منفی داشته باشند بدین معنا که قیمت آنها در بازار بالاتر یا پایینتر از ارزش واقعی آنها در آن مقطع زمانی باشد. به همین دلیل باید بازههایی را در نظر گرفت که قیمت دلار و میلگرد در سطح تعادلی خود ایستاده باشند و بازار آهن و بازار ارز به ثبات رسیده و خبری از نوسانات شدید در این دو بازار نباشد.
نسبت طلایی قیمت میلگرد به دلار چقدر است؟
تصویر شماره 2- نمودار قیمت میلگرد 14 اصفهان از سال 90 تا دی 1400
با توجه به این ملاحظات به نظر میرسد بهترین زمانی که میتوان نسبت قیمت دلار به میلگرد را به عنوان مرجع در نظر گرفت اوایل سال 92 باشد. قیمت دلار در سال 91 روند طبیعی افزایشی خود را طی کرد اما دولت یازدهم از سال 92 تا 96 با ارزپاشی و سیاست تثبیت نرخ ارز اجازه نداد قیمت دلار سیر طبیعی خود را طی کرده و دلار را به طور مصنوعی پایین نگه داشت. جهش نرخ ارز در دولت دوازدهم و در سالهای 97 تا 99 حاصل همان سیاستهای ارزی غلط سالهای 92 تا 96 بود. بنابراین قیمت دلار در اوایل سال 92 واقعی بوده و حباب منفی یا مثبتی نداشته است که به طور میانگین میتوانیم قیمت دلار در نیمهی اول سال 92 را ملاک قرار دهیم که به نرخ حدود 3 هزار و 300 تومان برای دلار میرسیم. قیمت میلگرد در ابتدای سال 92 نیز حدودا 2 هزار تومان بوده است. بنابراین نسبت طلایی قیمت میلگرد به قیمت دلار در سال 92 حدودا 0.6 است.
راستی آزمایی نسبت طلایی قیمت میلگرد به دلار
با توجه به ترند قیمت میلگرد و نرخ ارز متوجه میشویم برج 5 تا 7 سال 98 نیز قیمت میلگرد و قیمت دلار به ثبات رسیده و نمودار قیمت آنها به یک خط افقی با شیبی صفر نزدیک شده است. بنابراین اگر نسبت قیمت میلگرد به قیمت دلار را در آن تاریخ محاسبه کنیم به عدد 0.365 میرسیم چرا که در آن زمان قیمت میلگرد حدود 4 هزار و 200 تومان و قیمت دلار حدود 11 هزار و 500 تومان بود.
بنابراین میتوان گفت نسبت قیمت میلگرد به قیمت دلار در اواسط سال 98 کمتر از حد تعادلی خود یا همان نسبت طلایی بدست آمده در سال 92 بوده است و به همین دلیل شاهد رشد چشمگیر قیمت میلگرد در یکی دو سال اخیر بودهایم تا این نسبت دوباره به سطح تعادلی خود بازگردد. در واقع رشد قیمت دلار از میانهی سال 96 تا سال 98 شدیدتر از رشد قیمت میلگرد بوده است و به همین دلیل قیمت میلگرد در دو سال گذشته شدیدتر از قیمت دلار رشد کرده است که عقب افتادگی خود از دلار را جبران کرده و نسبت قیمتی میلگرد به دلار به نسبت طلایی 0.6 نزدیکتر شود.
حباب منفی میلگرد چقدر است؟!
در حال حاضر قیمت دلار حدود 28 هزار تومان و قیمت میلگرد حدود 15 هزار تومان است و این یعنی نسبت فعلی قیمت میلگرد به قیمت دلار 0.536 است. با توجه به اینکه نرخ دلار در حال حاضر واقعی به نظر میرسد میتوان حدس زد که قیمت واقعی میلگرد در حال حاضر بالاتر از قیمتهای کنونی یعنی 15 هزار تومان است. برای اینکه نسبت طلایی بدست آمده یعنی 0.6 دوباره تحقق یابد با توجه به دلار 28 هزار تومانی قیمت واقعی میلگرد در حال حاضر حدود 16 هزار و 800 تومان بدست میآید که میتوان گفت میلگرد در حال حاضر حدود هزار و 800 تومان حباب منفی دارد.
علت اینکه قیمت میلگرد در حال حاضر کمتر از ارزش واقعی آن است به رکود شدید بازار آهن در شرایط کنونی بازمیگردد. برای رکود شدید آهن در دی ماه سال 1400 عوامل متعددی میتوان ذکر کرد که مهمترین آن کاهش انتظارات تورمی در سطح جامعه با افزایش امیدواریها نسبت به احیای دوبارهی برجام است.
میلگرد 12600 تومانی سوغات برجام
اما اگر برجام احیا شود بر سر دلار چه میآید؟ اگر حتی فرض کنیم بزرگترین ریزشهای تاریخی دلار در ایران که به سالهای گذشته مربوط میشود در حدود 25 درصد بوده است و اگر پس از برجام این اتفاق مجددا تکرار شود دلار یک چهارم ارزش خود را از دست داده و به حدود 21 هزار تومان میرسد. حال اگر این مبلغ بدست آمده برای دلار را در نسبت طلایی بدست آمده در سال 92 ضرب کنیم به میلگرد 12 هزار و 600 تومانی پس از برجام میرسیم. این یعنی قیمت میلگرد ممکن است با سقوط قیمت دلار 2 هزار و 400 تومان دیگر نیز سقوط کند.
اما بعد از برجام قطعا دلار در 21 هزار تومان و میلگرد در 12 هزار و 600 تومان متوقف نشده و تثبیت نمیشوند. پس از رسیدن به چنین قیمتهایی بلافاصله با هجوم انبوه خریدارانی که تقاضای خود را ماههاست به تعویق انداختهاند قیمت میلگرد و دلار افزایش یافته و به سطوح فعلی باز میگردند.
تحلیل تکنیکال قیمت دلار با شوک برجامی
تصویر شماره 3- نمودار قیمت دلار آزاد از مهر سال 99 تا آذر سال 1400
با توجه به نمودار بالا متوجه میشویم با وارد شدن شوک برجام به بازار ارز کشور قیمت دلار نهایتا میتواند به قیمت خود در 18 اردیبهشت امسال یعنی 20 هزار و 637 تومان بازگردد و در این نقطه از حمایت بسیار شدیدی برخوردار است که اجازه نمیدهد قیمت دلار به زیر 20 هزار تومان سقوط کند حتی پس از وقوع برجام.
تحلیل تکنیکال قیمت میلگرد با شوک برجامی
تصویر شماره 4- نمودار قیمت میلگرد از بهمن سال 99 تا آذر سال 1400
با توجه به این نمودار هم متوجه میشویم میلگرد در قیمت 12 هزار و 600 تومان از حمایتی قوی برخوردار است که اجازه نمیدهد حتی با شوک بزرگی همچون برجام قیمت میلگرد به زیر 12 هزار تومان افت کند. پس از آنکه در سال 99 قیمت میلگرد در بهمن ماه برای اولین بار به قیمت 13 هزار و 850 تومان رسید روند کاهشی به خود گرفته و در پایان سال 99 تا 12 هزار و 600 تومان افت کرد. اما به محض رسیدن به این نقطه قیمت میلگرد دوباره روند صعودی خود را از ابتدای سال 1400 آغاز کرد که این نشان میدهد بازار آهن دیگر تاب تحمل میلگرد زیر 12 هزار تومان را ندارد.
پیشبینی قیمت دلار پس از برجام
در این مرحله برای پیشبینی قیمت دلار فرض میکنیم اگر برجام احسا شود بیشترین شوک ممکنه به بازار ارز وارد شده و قیمت دلار به اندازهی شدیدترین ریزش تاریخی خود سقوط کند. همانطور که در تصویر شماره 3 نیز مشخص است، شدیدترین ریزش تاریخی قیمت دلار به مهر و آبان سال گذشته یعنی سال 99 بازمیگردد. در این بازهی زمانی طی سه هفته قیمت دلار از 31 هزار و 856 تومان در تاریخ 26 مهر به 23 هزار و 500 تومان در تاریخ 17 آبان رسید و قیمت دلار حدودا 26 درصد فرو ریخت. برجام آنقدر شوک بزرگی هست که دوباره بتواند این اتفاق را برای دلار تکرار کند و دلار 28 هزار تومانی امروزی را به 20 هزار و 700 تومان تنزل دهد.
پیشبینی قیمت میلگرد پس از برجام
همانطور که در تصویر شماره 4 مشاهده میکنید شدیدترین ریزش قیمت میلگرد به دلیل ریزش دلار در آبان و آذر سال 99 رقم خورده است. درحالی که قیمت میلگرد 14 اصفهان در روز 15 آبان سال گذشته 13 هزار و 180 تومان بوده است در کمتر از 20 روز قیمت میلگرد بیش از 2 هزار تومان سقوط کرده و به 11 هزار و 100 تومان میرسد. این یعنی بازار میلگرد ایران از لحاظ ساختاری توان و کشش سقوط پیوستهی قیمت میلگرد بیش از 16 درصد را ندارد. با توجه به اینکه قیمت میلگرد اصفهان اکنون روی 15 هزار تومان فیکس شده است اگر 16 درصد از ارزش خود را پس از برجام از دست بدهد باز هم به نرخ 12 هزار و 600 تومان برای بیشترین سقوط احتمالی قیمت میلگرد میرسیم.
نتایج تحلیل تکنیکال قیمت میلگرد و دلار
در پایان لازم است به فعالان اقتصادی، آهنیها و مشتریان وفادار مدیران آهن هشدار دهیم که در تحلیل پیشرو جهت سادهسازی به سراغ قیمتهای جهانی و سایر پارامترهای اثرگذار بر روی قیمت میلگرد نرفتهایم. در این تحلیل فقط به دنبال این بودهایم که حداکثر افت قیمت دلار و میلگرد را پس از حصول توافق هستهای بدست آوریم و در این مسیر تنها از دادههای پیشین در یک دههی اخیر استفاده کردهایم.
بنابراین این احتمال وجود دارد که حتی پس از برجام نه دلار به کانال 20 هزار تومانی وارد شود و نه میلگرد به کانال 12 هزار تومانی و مثلا دلار تا کانال 24 یا 23 هزار تومانی و میلگرد تا کانال 13 هزار تومانی پایین بیاید. اما میتوان با درصد خطای کمی گفت که حتی پس از برجام نیز نه قیمت دلار به زیر 20 هزار تومان وارد میشود و نه میلگرد تا کانال 11 و 10 هزار تومانی سقوط میکند.
اگر چه پس از برجام قیمت میلگرد و دلار شدیدا کاهش مییابند با این حال چنین سقوطهای شدید دوامی نخواهند داشت اما چرا؟ با کاهش شدید قیمت میلگرد و قیمت دلار پس از برجام ارزش واقعی آنها دستخوش تغییر نمیشود و به همین دلیل سرمایهگذاران زیادی به این دو بازار هجوم آورده و آنها را خریداری میکنند چرا که قیمت آنها کاهش یافته و بازده مورد انتظار آینده آنها افزایش مییابد. در واقع چون دلار و میلگرد پس از برجام هم ارزانتر شده و هم سودآورتر تقاضا برای آنها به طور قابل توجهی بالا میرود و بنابراین قیمت دلار و میلگرد نیز روندی صعودی به خود گرفته و طولی نمیکشد که قیمت آنها تعدیل شده به سطوح تعادلی خود باز میگردند.