MODIRANAHAN
قبل از هر خرید مشورت کنید

بهترین روش برشکاری ورق فولادی

تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۴۰۱
تاریخ به روز رسانی: ۲۹ آبان ۱۴۰۳
مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن

تقریبا در تمام کاربردهای انواع ورق فولادی لازم است تا ورق در ابعاد مورد نظر مصرف کننده برش داده شود. برای کار از روش های مختلفی می توان استفاده کرد که هر کدام مزایا ومعایب خود را دارند. انتخاب بهترین روش برشکاری تا حد زیادی به انتظارات مصرف کننده و همچنین ویژگی های ورق بستگی دارد. مثلا برای برش ورقی با ضخامت بسیار بالا بهترین روش می تواند استفاده از واترجت باشد. یا اگر به دقت زیادی احتیاج است بهترین ورش استفاده از دستگاه برش لیزر می باشد. بنابراین زمانی که از ما سؤال می شود که بهترین روش برش روق فلزی چیست باید پرسید که برای چه کاربردی، چه ورقی و چه تعداد. همه این عوامل در انتخاب روش برشکاری دخیل هستند. اما در بین انواع روش های برش استفاده از لیزر به دلیل مزایای زیادی که به همراه دارد از محبوبیت بیشتری برخوردار است. لیزر را می توان یکی از بهترین روش ها برای برش ورق های فولادی معرفی کرد. 


روش های برشکاری ورق

ورق های فولادی جز محصولات بسیار پرکاربرد هستند که از ساخت وسایل تزیینی گرفته تا پوشش دهی سقف ها و بدنه لوازم خانگی و ... مورد استفاده قرار می گیرند. از مهمترین ویژگی های ورق های فولادی می توان به انعطاف آن ها اشاره کرد که باعث شده است بتوان به هر شکل دلخواه آن ها را برش و فرم داد.

sheet metal cut

تصویر شماره ۱ - بهترین روش برشکاری ورق فولادی

اما ورق های فولادی در کارخانه ها معمولا به صورت رول یا شیت تولید می شوند و سپس به محل مصرف یا کارگاه ها و کارخانه ها منتقل می شوند. بنابراین لازم است تا ورق فولادی مورد برشکاری قرار بگیرد. امروزه روش های مختلفی برای برشکاری ورق ها به کار گرفته می شود که هر کدام با مزایا و معایبی همراه است. برخی از این روش ها ابتدایی و ساده هستند و کمترین وسایل می توان آن ها را اجرا کرد در حالی که برخی دیگر نیاز به تجهیزات و وسایل بسیار پیشرفته دارند. در ادامه این مقاله ما به معرفی اجمالی برخی از روش های برشکاری ورق های فولادی خواهیم پرداخت. در انتها یکی از بهترین روش هایی که برای برشکاری استفاده می شود بررسی خواهیم کرد.

بیشتر مطالعه کنید: انواع روش های برشکاری ورق گالوانیزه

آنچه در این مقاله مطالعه خواهید کرد:

  • برش ورق فلزی با قیچی
  • برش ورق فولادی با فرز برقی
  • برشکاری پلاسمای ورق فولادی
  • برش واترجت ورق فولادی
  • برش ورق فولادی به کمک لیزر

برش ورق فلزی با قیچی 

این روش بسیار ساده است. از یک قیچی مخصوص برش ورق که البته انواع مختلفی هم دارد برای انجام عملیات برشکاری استفاده می شود. این روش دقت کمی دارد و برای برش های با جزئیات مناسب نیست اما از طرف دیگر بسیار کم هزینه است و به جز یک قیچی و دستانی ماهر نیاز به امکانات دیگری ندارد. البته باید در هنگام برش از وسایل حفاظتی مانند دستکش، عینک و لباس مناسب نیز استفاده کرد چرا که لبه های ورق بریده شده بسیار تیز است و می تواند به راحتی باعث ایجاد جراحت و بریدگی شود.

shearing

تصویر شماره ۲ - برش ورق به کمک قیچی

برش ورق فولادی با فرز برقی

اگر برش با قیچی برای شما دشوار است و یا لازم است تا با سرعت بیشتری اقدام به برشکاری کنید می توانید از یک فرز برقی با صفحه ی مخصوص برش ورق استفاده کنید. این روش در مقایسه با قیچی دقت بیشتری دارد و سریعتر است اما باید در هنگام برشکاری بیشتر مراقب بود چرا که براده های داغ ایجاد شده می تواند باعث آسیب به اطراف شود. همچنین فرز برقی نیز از قدرت و سرعت بسیار بالایی برخوردار است که استفاده از آن مستلزم داشتن مهارت و دقت بالاست.

Sheet-Metal

تصویر شماره ۳ - برش ورق به کمک فرز

برشکاری پلاسمای ورق فولادی

در برشکاری پلاسما از یک مشعل برای برش دادن ورق های فولادی در ضخامت های مختلف استفاده می شود. اصول کار نیز به این صورت است که یک قوس الکریکی بین گاز خروجی از مشعل و ورق فلزی ایجاد می شود. دمای بالای قوس الکریکی باعث می شود که گاز خروجی که عموما یک گاز نجیب است به حالت پلاسما در بیاید و با فشار زیاد به درون فلز نفوذ کرده و آن را ذوب کند. بدین ترتیب با دور شدن مواد مذاب حاصله، عملیات برشکاری انجام می شود.

روش پلاسما از دقت بالایی برخوردار است و هزینه ی آن نسبت به روش های دیگری مانند واترجت کمتر است.

plasmacutting

تصویر شماره ۴ - برش ورق به کمک پلاسما

برش واترجت ورق فولادی

در این روش عملیات برشکاری به وسیله ی فشار بسیار زیاد آب انجام می شود. یک پمپ قوی آب را از طریق یک نازل با قطر کم هدایت می کند و ماده ای به نام ابرسیو به آب تزریق می شود و ترکیب حاصل از نازل خارج شده و ورق مورد نظر را برش می دهد.

واترجت می تواند هر ماده ای با هر سختی را برش دهد و حتی از آن برای برش سوپرآلیاژهای بسیار سخت نیز استفاده می شود. ماهیت این روش برشکاری سرد است و در دمای بالا انجام نمی شود به همین دلیل در مواردی که حرارت زیاد باعث ایجاد تنش حرارتی در ورق می شود می توان از آن استفاده نمود.

به کمک واترجت می توان ورق های فولاد از ۱۵۰ میلیمتر را نیز به راحتی برش داد. دقت دستگاه واتر جت نیز بسیار بالاست و امکان ایجاد برش هایی با دقت ۰.۱ میلیمتر وجود دارد.

waterjet

تصویر شماره ۵ - برش ورق به کمک واتر جت

برش ورق فولادی به کمک لیزر

لیزر جز فناوری های نسبتا جدید است که در حوزه ی برش فلزات بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.

در این روش از حرارت ایجاد شده توسط یک اشعه ی متمرکز لیزر برای برش دادن ورق فلزی کمک گرفته می شود. دقت بالا به همراه سرعت و غیر تماسی بودن این روش از مهمترین دلایلی ست که باعث گسترش استفاده از آن شده است. به طوری که می توان برش با لیزر را بهترین روش برش ورق های فلزی معرفی کرد.

laser-cutting

تصویر شماره ۶ - برش ورق فولادی به کمک لیزر

مزایای برش لیزر

از دیگر مزایایی برش لیزر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرعت بسیار بالا
  • امکان برشکاری طرح های پیچیده
  • پهنای برش بسیار کم
  • فرایندی بدون تماس است
  • تنش های حرارتی ایجاد نمی کند
  • امن بودن برشکاری نسبت به سایر روش های مکانیکی
  • آلودگی ایجاد نمی کند
  • بالا بودن کیفیت سطح برش
  • بازدهی بیشتر

معایب برش لیزر

از مزایای برش لیزر صحبت شد بد نیست در مورد برخی محدودیت ها و معایب آن نیز صحبت شود.

برش لیزر در مقایسه با روشی مانند واتر جت امکان برش ورق با ضخامت های کمتری را دارد. همچنین برای انجام برشکاری نیاز است تا یک اپراتور متخصص تنظیمات مربوط به دستگاه را انجام دهد. در صورت انجام تنظیمات صحیح دستگاه امکان سوختگی، تغییر رنگ و یا برش ناقص وجود دارد.

بیشتر مطالعه کنید: ۱۰ روش برش لوله فولادی

 

اشتراک در:
bed-joint-reinforcement
میلگرد بستر چیست | کاربرد و ویژگی ها
۵ دقیقه مطالعه۱۷ مرداد ۱۴۰۳
what-is-flow-stress
تنش سیلان یا Definition of Flow Stress چیست؟
۶ دقیقه مطالعه۳ مرداد ۱۴۰۳
steel-door-window-profiles
آشنایی با انواع پروفیل درب و پنجره
۹ دقیقه مطالعه۳ مرداد ۱۴۰۳