ورق گالوانیزه گرم بهتر است یا سرد؟
تاریخ به روز رسانی: ۱۲ تیر ۱۴۰۴
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن
به دلیل ویژگیهای منحصر به فردی که ورق فولادی دارد، از آن استفادههای بیشماری در صنعتهای مختلف میشود. اما در کنار تمام نقاط قوت، یک نقطه ضعف بزرگ دارد و آن این است که در اثر قرار گرفتن در فضای باز یا رطوبت زیاد به سرعت دچار خوردگی و زنگ زدگی میگردد. زنگ زدگی علاوه بر اینکه از نظر ظاهری برای ورق مضر است به مرور زمان میتواند سبب کاهش استحکام و خوردگی آن شود. برای رفع این مشکل در طول زمان راه حلهای مختلفی به کار گرفته شده است که از مقرون به صرفه ترین و سریع ترین آنها استفاده از فرایندی موسوم به گالوانیزاسیون است. در این فرایند روکشی از یک فلز محافظ، همانند فلز روی (زینک)، بر سطح ورق قرار داده میشود. لازم به ذکر است برای گالوانیزه کردن ورق، دو روش وجود دارد که به روشهای سرد و گرم معروف هستند و به ورق های تولیدی، ورق گالوانیزه سرد و گرم می گویند. در این مقاله از مدیران آهن معرفی به کاربردها و ویژگی های هر دو ورق پرداخته شده است.
به ورق های فولادی که تحت فرآیند گالوانیزاسیون قرار گرفتهاند، ورق گالوانیزه میگویند؛ این ورقها به دو روش گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد، گالوانیزه میشوند که هر کدام از محصولات تولید شده با توجه به ویژگی و مشخصاتی که دارند برای کاربردهای متفاوتی استفاده میشوند؛ پس نمیتوان گفت ورق گالوانیزه گرم بهتر است یا سرد. ولی میتوان با بررسی مشخصات و ویژگیهای این دو نوع ورق، بهترین گزینه را برای پروژه خود انتخاب کنیم.
گالوانیزه گرم
برای ساخت ورق گالوانیزه گرم آن را در حمامی از روی مذاب فرو میبرند. از آنجا که در این فرایند فلز روی دمای بالایی دارد و حالت مذاب است به آن گرم گفته میشود. با فرو بردن فولاد درون روی مذاب، و خارج کردن آن لایهای نازک از فلز روی بر سطح فولاد باقی میماند که به خوبی نقش حفاظتی را ایفا میکند.
ظاهر ورق گالوانیزه گرم مات و کدر است. به همین دلیل بهتر است در محلهایی که در معرض دید قرار ندارند و یا زیبایی ظاهری از اهمیت زیادی برخوردار نیست استفاده شود. فراموش نشود! ورق گالوانیزه گرم از استحکام و مقاومت بیشتری در برابر زنگ زدگی، خراشیدگی و سایش برخوردار است. پس میتوان نتیجه گرفت در مواردی که کیفیت ورق و مقاومت آن در برابر خوردگی مهم و زیبایی ظاهری آن مهم نیست از ورق گالوانیزه گرم استفاده کرد.
گالوانیزه سرد
هنوز زود است برای تصمیم گیری اینکه ورق گالوانیزه گرم بهتر است یا سرد؟ زیرا هنوز به معرفی ورق گالوانیزه سرد نپرداختهایم؛ در این بخش ورق گالوانیزه سرد بررسی میشود.
برای گالوانیزه کردن ورق فولادی لازم نیست تا آن را درون روی مذاب فرو ببرند بلکه از طریق فرایندهای الکترو گالوانیزه نیز میتوان ورق های فولادی را گالوانیزه کرد. این فرایند در دمای محیط انجام میشود. ورق های گالوانیزه سرد هر چند مقاومت کمتری در برابر زنگ زدگی دارند اما از ظاهری درخشان و زیبا برخوردار هستند و برای استفاده در مصارف زینتی مناسبترند. از طرفی قیمت آنها نیز در مقایسه با قیمت ورق گالوانیزه گرم کمتر است. برای اطلاع از قیمت ورق گالوانیزه گرم و سرد با کارشناسان مجموعه مدیران آهن تماس بگیرید.
استاندارد ورق گالوانیزه گرم و ورق گالوانیزه سرد
هر کشور برای تولید ورق گالوانیزه از استانداردهای ملی یا بینالمللی استفاده میکند. در کشور ما استانداردهای ملی مختلف به بیان ویژگیها و خصوصیات قطعات فولادی گالوانیزه میپردازد که برخی از آنها درجدول زیر ذکر شده است.
شماره استاندارد |
موضوع |
سال تصویب |
16353 |
پوششهای گالوانیزه غوطه وری گرم بر روی قطعات آهنی و فولادی |
1391 |
13918 |
ورقهای فولادی کربنی گرم نوردیده و سرد نوردیده با کیفیت معمولی و کششی با پوشش الکترولیتی فلزی روی (گالوانیزه) |
1389 |
18862 |
ورق فولاد کربنی گالوانیزه به روش غوطه وری گرم پیوسته با کیفیت معمولی و کششی |
1397 |
21066-2 |
پوششهای روی – راهنماها و توصیه هایی جهت حفاظت از خوردگی آهن و فولاد در ساختمان ها – قسمت ۲ – گالوانیزه غوطه وری گرم |
1393 |
21066-1 |
پوششهای روی – راهنما و توصیههایی برای محافظت آهن و فولاد سازهها در برابر خوردگی – قسمت ۱ – اصول کلی طراحی و مقاومت خوردگی |
1397 |
استانداردهای بینالمللی ورق گالوانیزه گرم و سرد
برخی از استانداردهای بینالمللی در زمینه ورقهای گالوانیزه عبارتند از:
- استاندارد اروپایی EN 10346
- استاندارد آمریکایی ASTM A653
- استاندارد استرالیایی AS/NZS 4680
- استاندارد کانادایی CAN/CSA G164
تفاوت کاربرد ورق گالوانیزه گرم و سرد
همانطور که گفته شد ورق گالوانیزه گرم از مقاومت بیشتری در برابر زنگ زدن برخوردار است. به همین دلیل برای استفاده در محیطهای خارجی و در معرض رطوبت مناسبتر است؛ ولی بازهم نمیتوان گفت ورق گالوانیزه گرم بهتر است یا سرد؛ زیرا ورق گالوانیزه سرد هم کاربردهای خاص خود را دارد که در ادامه به معرفی آنها پرداخته شده است.
پیشنهاد مطالعه: تفاوت ورق گالوانیزه گرم و سرد
برخی از کاربردهای ورق گالوانیزه گرم عبارت است از:
- ساخت گاردریلهای جادهای
- تیرهای برق
- لولههای آب با ضخامت
- دکلهای مخابراتی
- دکل برق فشار قوی
اما ورق های گالوانیزه سرد به دلیل ضخامت کمتر و مقاومت پایینتر در برابر عوامل خارجی، برای پروژههایی که در معرض عوامل خارجی قرار ندارد استفاده میشود. همچنین استفاده از این نوع ورق میتواند موجب صرفه جویی در هزینهها شود. از جمله کاربردهای ورق گالوانیزه سرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت قطعات خودرو
- ساخت پیچ و مهره
- لولههایی با ضخامت کم
- لوازم خانگی و بهداشتی
کلام آخر
برای انتخاب بین ورق گالوانیزه سرد و گرم، باید شرایط محیطی، بودجه تعیین شده برای پروژه و یک سری عوامل دیگر را در نظر داشت پس نمیتوان به طور دقیق گفت ورق گالوانیزه گرم بهتر است یا سرد. طبق مطالبی که در این مقاله گفته شد، ورق گالوانیزه گرم در برابر زنگزدگی و خوردگی مقاومت بهتری دارد زیرا از پوشش ضخیم تری برخوردار است؛ در مقابل ورق گالوانیزه سرد از کیفیت ظاهری بهتری برخوردار است از همین رو برای پروژههایی که ظاهر کار اهمیت زیادی دارد، استفاده میشود. برای اطلاعات بیشتر در مورد مشخصات ورق گالوانیزه و کاربردهای آن، به مقاله مرتبط با آن مراجعه نمایید.