متره و برآورد میلگرد
تاریخ به روز رسانی: ۲۶ خرداد ۱۴۰۴
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن
قبل از شروع هر پروژه ساختمانی میبایست هزینههای پروژه و مقدار مصالحی که برای آن نیاز است را برآورد کرد. به این کار در اصطلاح مهندسی، متره و کسی که عملیات متره را انجام میدهد، مترور میگویند. در واقع، متره اندازهگیری مصالح مورد نیاز برای اجرای یک پروژه است. حال، اگر این مصالح، میلگرد باشد به آن متره میلگرد میگویند. متره میلگرد یعنی اینکه محاسبه کنیم ساختمانی که قصد ساخت آن را داریم به چه مقدار میلگرد نیاز دارد. بعد از متره، نوبت به برآورد میرسد. برآورد نیز به دست آوردن هزینه میلگرد مورد نیاز بر اساس قیمت روز میلگرد است. متره و برآورد میلگرد با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از هزینههای هر پروژه، قیمت میلگرد آن است، از اهمیت ویژهای در ساخت و ساز برخوردار است. در این مقاله قصد داریم به بررسی روش متره و برآورده میلگرد بپردازیم. با ما همراه باشید.
متره و برآورد میلگرد چیست؟
اگر قصد انجام یک پروژه ساختمانی را داشته باشید، اولین سوالی که برای شما پیش میآید، این است که اجرای این پروژه چه مقدار هزینه در بر خواهد داشت. در واقع، برآورد هزینههای مختلف یک پروژه ساختمانی، از نخستین گامهایی است که برداشته میشود. بخش مهمی از این هزینهها نیز مربوط به خرید مصالح مانند شن، سیمان، میلگرد غیره است. در این بین، از آنجا که جحم و قیمت میلگرد مورد استفاده در ساختمانهای اسکلت بتنی بخش قابل توجهی از هزینهها را به خود اختصاص میدهد، برآورد مقدار هزینهای که برای خرید میلگرد میشود، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
واضح است که برای برآورد هزینه مصالح، اول باید به این سؤال پاسخ بدهیم که چقدر مصالح نیاز داریم؟ به عنوان نمونه، اگر بخواهیم بدانیم که برای ساخت یک ساختمان سه طبقه با اسکلت بتنی، چقدر هزینه میلگرد آن میشود، اول باید دید این پروژه به چه نوع میلگرد نیازمند است؟
پاسخ به این دو سؤال اساسی، موضوع یکی از مباحث مهم در ساخت و ساز به اسم متره و برآورد است. متره را به صورت رسمیتر میتوان اندازهگیری مصالح مورد نیاز برای اجرای یک پروژه ساختمانی تعریف کرد. انجام محاسبات متره به کمک تحلیلها و قواعد خاصی انجام میشود که در این مقاله به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
اما پیش از آنکه به متره و برآورد میلگرد بپردازیم، باید یک آشنایی کلی با انواع میلگردها، وزن و استاندارد آنها داشته باشیم. در ادامه توضیحات مختصری در مورد میلگرد ارائه خواهد شد.
میلگرد؛ پر کاربردترین محصول فولادی
میلگرد محصولی فولادی و از مقطعی دایرهای شکل برخوردار است. در واقع، میلگرد همانطور که از نامش مشخص است، یک میله گرد با طول زیاد است. میلگردها از نظر شکل ظاهری به دو دسته میلگرد ساده و میلگرد آجدار تقسیمبندی میشوند. میلگردهای ساده، سطحی صاف و صیقلی دارند و بیشتر در صنعت مورد استفاده قرار میگیرند، اما میلگردهای آجدار دارای برجستگیهایی روی سطح خود هستند که باعث درگیری و چسبندگی بیشتر آنها به بتن میشود. مهمترین کاربرد میلگرد در ساختمانسازی استفاده از آن در بتن به منظور افزایش مقاومت کششی بتن است. به بتنی که در آن از میلگرد استفاده شده است، بتن مسلح نیز میگویند.
میلگردها در سایزهای مختلفی تولید میشوند. سایز میلگرد تقریبا برابر قطر مقطع آن است. اینکه گفته میشود تقریبا چون عدد سایز کاملا با قطر زمینه میلگرد برابر نیست و مقداری با هم اختلاف دارند، اما بسیار به هم نزدیک هستند. میلگردها در سایزهای مختلفی تولید میشوند، اما در صنعت ساختمان میلگردهای سایز ۱۲، ۱۴، ۱۶ و ۱۸ کاربرد بیشتری دارند.
گفته شده که میلگردها به دو دسته ی ساده و آجدار تقسیم می شوند. خود میلگردهای آجدار می توانند در ۳ گرید تولید شوند. منظور از گرید میلگرد نیز تقسیم بندی میلگرد بر اساس ترکیبات شیمیایی و مشخصات فیزیکی است. گریدهای میلگرد آجدار را با علامت های A3 ،A2 و A4 نمایش میدهند. میلگردهای A3 بیشترین کاربرد را در ساختمان سازی دارند و بیشتر به عنوان میلگرد طولی استفاده می شوند. میلگردهای A2 نیز به عنوان میلگرد عرضی و خاموت کاربرد دارند.
پس تا اینجا با مفهوم سایز میلگرد گرید میلگرد و میلگرد ساده و آجدار آشنا شدیم. یکی دیگر از پارامترهای بسیار مهم میلگرد وزن آن است. از آنجا که میلگرد به صورت کیلویی فروخته میشود وزن میگرد نقش بسیار مهمی در تعیین قیمت آن دارد. از این روز حساسیت زیادی روی وزن میلگرد وجود دارد. وزن میلگرد را استانداری که بر اساس آن ساخته شده است مشخص می کند. در کشور ما استاندارد ملی ۳۱۳۲ مشخصات میلگردهای ساختمانی نوردگرم از جمله وزن آن ها را مشخص می کند. میلگردهایی که مطابق با این استاندارد ساخته می شوند باید الزامات آن در ترکیب شیمیایی، وزن و مشخصات مکانیکی و فیزیکی را رعایت کنند. میلگردها معمولا در شاخه های ۱۲ متری تولید و به بازار عرضه می شوند. الان با داشتن سایز میلگرد، گرید، طول و وزن آن می توانیم نسبت به متره میلگرد اقدام نماییم.
بعد از اینکه از طریق متره وزن کل میلگردهای مورد نیاز را به دست آوردیم آن را در قیمت روز میلگرد ضرب می کنیم و هزینه میلگرد برای پروژه خود را محاسبه می کنیم. اما قیمت روز میلگرد را چگونه به دست آوریم؟ برای اینکار کافی ست تا به وب سایت مدیران آهن مراجعه کنیم. از طریق وب سایت مدیران آهن و صفحه قیمت میلگرد می توانیم قیمت روز انواع مختلف میلگرد را مشاهده کنیم. همچنین از طریق شماره تلفن ۰۳۱۳۱۴۵۵ نیز امکان استعلام قیمت میلگرد از واحد فروش مدیران آهن وجود دارد.
اصول متره میلگرد چیست؟
برای آنکه به متره میلگرد بپردازیم، لازم است تا قدری با متره آشنایی داشته باشیم. متره به دو صورت می تواند انجام شود. متره باز و متره بسته. در ادامه به بررسی هر کدام از این دو دسته خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
متره بسته میلگرد
در متره بسته میلگرد، مترور (کسی که عملیات متره را انجام می دهد)، به بررسی نقشه های پروژه می پردازد و بر اساس آن محاسبات مربوط به مقدار دقیق میلگرد مورد نیاز برای انجام پروژه را انجام میدهد. مقادیر به دست آمده در جداولی وارد می شود و در اختیار برای انجام محاسبات مالی ارسال می شود. در این قسمت با توجه به قیمت میلگرد، هزینه ی لازم برای خرید میلگرد محاسبه می شود. در این قسمت از محاسبات باید هزینه های جانبی مانند حمل ونقل میلگرد، انبارداری، بیمه، نیروی انسانی و غیره نیز وارد شود.
متره باز میلگرد
متره باز میلگرد روش دقیق تری برای محاسبه ی هزینه ی مصالح و میلگرد مورد نیاز است. در این روش مترور به کمک فهرست بها و ابنیه (جداولی شامل هزینه انجام عملیات عمومی ساختمان) به آنالیز دقیق نیروی انسانی، هزینه حمل و نقل، ماشین آلات و غیره می پردازد. در واقع، تفاوت متره باز و متره بسته در آنالیز دقیق تر قیمتهاست.
کلام آخر
در این مطلب به بررسی روش متره و برآورد میلگرد پرداختیم. در ابتدا با این مقطع فولادی آشنا شدیم و در ادامه با اصول متره باز و بسته میلگرد آشنا شدیم. شما عزیزان می توانید همه روزه برای استعلام قیمت میلگرد و دریافت مشاوره رایگان با ما از طریق شماره تلفن 03134155 در ارتباط باشید.