MODIRANAHAN
قبل از هر خرید مشورت کنید

نکات ایمنی در زمان بارگیری ورق فولادی

تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۴۰۱
تاریخ به روز رسانی: ۲۸ آبان ۱۴۰۳
مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن

نکات ایمنی در زمان بارگیری ورق فولادی، شاید برای بسیاری از افراد تکراری باشد ولی رعایت و توجه به آن‌ها حین بارگیری و تخلیه رول فولادی، می‌تواند احتمال وقوع خسارت‌های جانی و مالی زیادی را کم کند. زیرا اغلب بارگیری‌های همراه با حادثه و خسارت، ناشی از ندانستن نکات ایمنی بارگیری نیست بلکه به دلیل عدم رعایت آن‌ها پیش می‌آید. اهمیت این موضوع در این مقاله به طور کامل بررسی شده‌است پس اگر شما هم با بارگیری و تخلیه ورق های فولادی سروکار دارید این مقاله از مدیران آهن را تا پایان مطالعه کنید.


ورق فولادی چیست؟

ورق فولادی، محصولی پرکاربرد در صنعت گسترده آهن و فولاد است که برای ساخت محصولات زیادی از آن استفاده می‌شود؛ البته ورق به تنهایی هم برای امور بسیاری کاربردی است. این محصول فولادی در جنس، ابعاد و ضخامت‌های متنوعی به دو روش نورد گرم و نورد سرد تولید و در دو حالت فابریک یا رول از کارخانه به بازار عرضه می‌شود. برای گرفتن اطلاعات بیشتر راجب به ورق آهنی و کاربردآن در صنعت، مقاله مرتبط با آن را مطالعه کنید.

کلاف پیچی ورق های فولادی

یکی از بهترین روش‌ها برای ذخیره‌سازی یا حمل انواع ورق از جمله ورق فولادی، کلاف‌پیچی یا به اصطلاح رول نمودن آن است که از طریق دو روش زیر قابل انجام است:

روش‌های کلاف پیچی ورق

  1. کلاف‌پیچی سطحی
    در این روش، عملیات به کمک چند غلتک انجام می‌گیرد.
     غلتک‌های پیچشی و الحاقی ورق فولادی به دور کویل می‌پیچند و آن را محکم به ماندرل می‌چسبانند.
  2. کلاف‌پیچی مرکزی
    در این روش، ورق فولادی به کمک یک غلتک، با فشار به سمت ماندرل یا هسته کشیده و سپس دور آن پیچیده می‌شود.
     غلتک فشاری باعث خروج هوا از بین لایه‌های ورق فولادی می‌گردد.

مقدمه ای بر بارگیری رول ورق فولادی

بارگیری رول‌های ورق فولادی، کاری به شدت حساس است که نیازمند دقت و توجه به تمامی نکات ایمنی است. به گونه‌ای که با توجه نکردن به این نکات، می‌توان شاهد حوادث‌های جانی و مالی زیادی بود. در ادامه مواردی که باید قبل از بارگیری به آن‌ها توجه شود، آورده شده‌است.

نکات ایمنی در زمان بارگیری ورق فولادی

نکات و مقررات ایمنی بارگیری ورق

نکاتی که در ادامه به آن‌ها اشاره شده‌است، به کاهش خسارات جبران ناپذیر مالی و جانی حین بارگیری ورق کمک شایانی می‌کند.

آماده‌سازی و بررسی تجهیزات بارگیری

قبل از شروع فرآیند بارگیری رول‌های ورق، باید مطمئن شوید که تمامی تجهیزاتی که قرار است برای بارگیری استفاده شوند موجود و در وضعیت سالم قرار دارند؛ ابزار و تجهیزاتی که معمولا برای اینکار استفاده می‌شوند شامل: بالابر، جرثقیل، وسیله نقلیه و غیره می‌باشد. پس باید اقداماتی نظیر چک کردن سیلندر‌ها، کابل و اتصالات تجهیزات مورد استفاده را در وهله اول قرار داد.

آماده سازی محیط بارگیری

بعد از مطمئن شدن از تجهیزات، حال نوبت به آماده‌سازی محیط بارگیری می‌رسد؛ در این حالت باید اطمینان پیدا کنیم که سطح بارگیری صاف و مانعی بر روی آن وجود ندارد؛ علاوه بر این باید محیط بارگیری به اندازه‌ای باشد که وسیله نقلیه و تجهیزات به راحتی در محل قرار گیرند.

بعد از آماده‌سازی محیط و تجهیزات نوبت به بررسی و رعایت موارد زیر می‌رسد:

استفاده از تجهیزات ایمنی برای کارگران و کارکنان در محل

 تجهیزات ایمنی شامل کلاه‌ایمنی، کفش ضد‌لغزش مناسب، عینک‌های حفاظتی، لباس‎کار و دستکش و غیره می‎باشد. توجه کنید انتخاب تجهیزات مناسب ایمنی هم، اهمیت زیادی دارد برای مثال باید دستکشی انتخاب کنید که ضمن حفاظت از دست‎های شما با آن بتوان کاری انجام داد یا به عبارتی، دقت کار حفظ شود.

مهم ترین نکات هنگام بارگیری روق فولادی

بررسی رول‌ها قبل از بارگیری

قبل از بلند نمودن رول‎ها برای بارگیری باید وضعیت آن‎ها را بررسی کنید؛ بررسی از لحاظ اینکه ورق به دور از هرگونه دفرمه‎شدن، نقصی یا موردی باشد که حین جابه جایی بارگیری را با مشکل روبه رو کند. پس هر موردی دیده شد باید تماما گزارش شود تا از بارگیری آن‎ها خودداری گردد.

آموزش کارکنان و اپراتور برای بارگیری صحیح

یکی از موارد کلیدی که امنیت بارگیری را تا حد بسیار زیادی تضمین می‎کند؛ آموزش دیدن کارکنان و کارگران حاضر در محل است. بدین صورت که تمامی اپراتور و کارکنان باید بر روی نکات، قوانین و روش‎های اصولی بارگیری  شناخت کامل داشته باشند. همچنین دوره‎های منظم یادآوری و به‎روز‎رسانی اطلاعات، می‎تواند کارآیی کارکنان را افزایش و از خطرات بارگیری رول ورق فولادی کم کند.

استفاده از تجهیزات و وسایل مناسب برای بارگیری

با توجه به وزن سنگین و حجم زیاد رول‎های فولادی، اولاً که باید تجهیزاتی که استفاده می‎شوند مناسب این کار باشد و ثانیاً وضعیت سلامت آن‎ها قبل از بارگیری بررسی گردد.جرثقیل، لیفتراک و دیگر وسایل همگی باید متناسب با حجم و وزن بار انتخاب شوند. لازم به ذکر است، تعمیرات و بازرسی دوره‎ای تجهیزات به منظور جلوگیری از خرابی‎های احتمالی نباید فراموش شود.

رعایت اصول ایمنی حین بارگیری

محیط بارگیری، تأثیر مستقیمی بر کم نمودن ریسک خطرات ناشی از بارگیری رول‎های فولادی دارد. به این صورت که محیط باید به دور از اشیای اضافی، تمیز و مرتب باشد، تا از لیز‎خوردگی یا سقوط بار جلوگیری به عمل آید. برای اطمینان خاطر بهتر است محیط بارگیری را فضایی جداگانه و مشخص و به دور از سایر بخش‎های انبار یا کارگاه در نظر بگیریم.

نظارت و کنترل مداوم

باید افرادی در محل برای نظارت مستمر مرحله به مرحله فرآیند بارگیری حاضر باشند که در صورت بروز هرگونه مشکل، مراتب را سریعاً اعلام و جلوی بسیاری از خطرات پیش رو گرفته شود.

همچنین از قبل باید شرایط اضطراری را هم در نظر داشته و به کارکنان آموزش‎های لازم داده ‎شود؛ این کار موجب می‎گردد در صورت بروز هرگونه حادثه، شرایط مدیریت بهتری شوند.

ورق فولادی رول مهار شده، اماده ارسال به سراسر کشور

 

نکات قرار دادن صحیح ورق‎ها

برای جلوگیری از هرگونه آسیب به ورق‎ها باید به نکات زیر توجه نمایید:

رولهای ورق فولادی باید به طور یکنواخت و متوازن بر روی پلتفرم وسیله حمل قرار گیرند. به گونهای که وزن بار بر روی تمام سطح پلتفرم یکسان باشد.

استفاده از فوم یا پد بین رولهای ورق، میتواند از آسیب رساندن ورقها به یکدیگر جلوگیری کند.

رولهای قرار گرفتهشده بر روی ماشین باید توسط تسمههای باربری به ماشین محکم گردند، تا حین حرکت ماشین باربری جابه جا نشوند. هرگونه حرکت رولها حین حمل میتواند آسیبهای جبرانناپذیری به بار، وسیله نقلیه و راننده وارد کند.

برای پشتیبانی بهتر رولها یا جلوگیری از افتادن آنها بهتر است از جکهای محافظتی در پشت آنها استفاده کنید.

در صورت بد بودن شرایط جوی و احتمال بارش برف و باران، برای آسیب نرسیدن به رولها باید بر روی آنها پوششی قرار دادهشود.

برای بارگیری رولهای ورق از کامیونهای خاصی به نام کامیون رول بک یا رول کرین استفاده میشود؛ این وسیله اختصاصا برای برای بارگیری رول ورق طراحی شدهاست؛ به این صورت که به سیستمهای قفل کننده برای جلوگیری از حرکت تجهیز شدهاند. پس برای کم نمودن هزینهها نباید از وسیلههای بدون تجهیزات استفاده نمود.

بسته بندی رولهای ورق، تأثیر زیادی در کم نمودن خطرات بارگیری و حمل دارد.

طبق نظر کارشناسان حین بارگیری باید از کفی مخصوص استفاده شود و مهار کامل با 2 زنجیر فولادی و 2 عدد تیرک یا پایه ناودانی که جلوی بار قرار گرفتهاست به طور دقیق انجام گیرد. 2 عدد زنجیر روی رول ورق و 2 پایه آهنی ناودانی جلوی بار موجب می‌شود در زمان ترمز شدید و حادثه، بار به طرف جلوی کفی تریلر حرکت نکند.

کلام آخر

در این متن، نکات کلی مورد نیاز مربوط به بارگیری ورق فولادی گفته شد؛ پس اگر با بارگیری یا حمل و نقل ورق های فولادی سروکار دارید، بهتر است این مقاله را تا پایان مطالعه کنید. شاید گفتن این نکته تکراری باشد اما همیشه و همواره ضروری است که باید هنگام کار نکات ایمنی و اصولی را رعایت کرد زیرا اغلب خسارت‎های جانی و مالی صورت گرفته در بارگیری‎ها به دلیل عدم رعایت نکات ایمنی و اصولی است.

اشتراک در:
bed-joint-reinforcement
میلگرد بستر چیست | کاربرد و ویژگی ها
۵ دقیقه مطالعه۱۷ مرداد ۱۴۰۳
what-is-flow-stress
تنش سیلان یا Definition of Flow Stress چیست؟
۶ دقیقه مطالعه۳ مرداد ۱۴۰۳
steel-door-window-profiles
آشنایی با انواع پروفیل درب و پنجره
۹ دقیقه مطالعه۳ مرداد ۱۴۰۳