ورق استیل مشکی چیست؟ معرفی، انواع و کاربردها
تاریخ به روز رسانی: ۱۹ آبان ۱۴۰۳
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن
ورق استیل مشکی چیست؟ نام این ورق گویای همه خصوصیات آن است. ورقی از جنس استیل، به رنگ سیاه! این محصول متفاوت از سایر ورق های استیل نیست؛ تنها وجه تمایز آن رنگ زیبا و جذابش است که ورق استیل مشکی را برای ساخت وسایل آشپزخانه همانند یخچال و تولید وسایلی همانند جواهرات و ساعتهای مچی بسیار ایده آل کرده است. در این مقاله از مدیران آهن، ضمن پرداختن به ورق استیل مشکی چیست؟، فرآیند تولید، مزایا و معایب آن بررسی میگردد.
ورق استیل مشکی یکی از جدیدترین ورقهای استیل ضد زنگ با پوشش مشکی مات یا براق است که از نظر زیبایی شناسی و کاربرد، بسیار مورد توجه صنایع مختلف قرار گرفته است.
مراحل تولید ورق استیل مشکی چیست؟
فرآیند تولید ورق استیل مشکی، همانند همانند فرایند تولید ورق استیل است با این تفاوت که پس از تولید ورق، یک مرحله پوشش دهی هم خواهیم داشت. هدف از این پوشش دهی، حفاظت از آن در برابر شرایط محیطی، آسیبهای ظاهری و افزایش زیبایی ظاهری است. استنلس استیل(Stainless Steel) به طور ذاتی، یک فلز نقره ای-خاکستری ست. راههای مختلفی برای ایجاد ورق های استیل با رنگهای متفاوت و تیرهتر، همانند مشکی وجود دارد. روشهای مختلف رنگ کردن فلز استیل از نظر مقاومت و همچنین متناسب بودن برای شرایط مختلف محیطی با یکدیگر تفاوت دارند.
3 روش برای مشکی کردن ورق استیل
برای اینکه به استیل، ظاهری سیاه یا خاکستری تیره بدهیم سه راه وجود دارد:
- رنگ آمیزی (Paint)
- روش الکتروشیمیایی (Electrochemical)
- روش PVD
در این ادامه به بررسی هر کدام از این روشها خواهیم پرداخت:
روش PVD (Physical Vapor Deposition)
به روش PVD در فارسی، آبکاری تحت خلا گفته میشود؛ در واقع خانوادهای از فرآیندهای پوشش خلاء است. این روش به عنوان پوشش فیلم نازک (Thin-film coating) نیز شناخته میشود و برای ایجاد رنج وسیعی از رنگها کاربرد دارد. متداول ترین فرآیندهای PVD، پوشش PVD تبخیر و اسپاتر کردن(Sputtering) است. پروسهی آبکاری تحت خلا شامل استفاده از فلز تیتانیوم و برخی پوششهای سرامیکی بر پایه نیتروژن برای پوشش دهی سطح است. به کمک آلیاژها و فرایندهای مختلف میتوان محدوده وسیعی از رنگها را به دستآورد.
کاربردهای PVD
از این روش به طور معمول برای وسایلی که نیاز به پوششی نازک برای بهبود عملکردهای مکانیکی، نوری، شیمیایی و الکترونیکی دارند استفاده میشود. به عنوان مثال برای ساخت وسایل نیمههادی مانند پنلهای خورشیدی،PET های آلومینیومی برای بسته بندی مواد غذایی و پوشش تیتانیوم-نیترید برای وسایل برش.
برخی دیگر از کاربردهای PVD عبارتند از:
- صنایع هوایی
- پنلها و صفحات دکوراتیو
- اتومبیل سازی
- وسایل برش
- ساخت ساعت و جواهر سازی
- اسلحه سازی
آندایز کردن استیل
آندایز کردن (Anodizing) یک فرایند الکتروشیمیایی (Electrochemical Process) است که از آن برای افزایش ضخامت لایه اکسیدی که به طور طبیعی روی سطح فلزات قرار دارد، استفاده میشود. این فرآیند بیشتر بر روی فلزاتی مانند تیتانیوم، روی، تنگستن و آلومینیوم انجام میگردد. به کمک این روش میتوان رنگهای بسیار جذابی روی فلزات ایجاد کرد و در برخی مواقع سبب افزایش مقاومت فلز میشود. اما سؤال این است که آیا به کمک روش آندایز کردن میتوان استیل را نیز رنگ آمیزی کرد؟ باید گفت فلز استیل را نمیتوان به کمک روشهای متداول، آندایز کرد مگر اینکه از محلولهای گرم قلیایی در این فرایند استفاده شود. البته از روشهای دیگری نیز میتوان استفاده کرد که نتایجی شبیه به آندایز کردن را ایجاد کنند. از آنجایی که استیل زنگ نمیزند و فقط حل میگردد، بنابراین سطح خارجی استیل تنها مقداری خورده میشود و نمیتوان یک لایه اکسید به دستآورد. روش آندایز برای آهن و استیل کربن مفید نیست زیرا در صورت استفاده از آندایز کردن، فلز ورقه میشود. با این وجود برای رنگ کردن استیل میتوان از روش حرارت دادن استفاده کرد به این روش گاهی آندایز کردن حرارتی یا رنگ کردن گرمایی نیز گفته میشود. این روش بسیار ساده است و تنها یک مرحله شامل حرارت دادن به سطح فلز را دارد تا زمانی که رنگ مورد نظر روی آن ایجاد شود. درجدول زیر رنگهایی که میتوان روی استیل 304 ایجاد کرد به همراه درجه حرارت مورد نظر قابل مشاهده است.
درجه حرارت (فارنهایت) |
رنگ |
550 |
زرد روشن |
640 |
زرد کاهی |
700 |
زرد تیره |
735 |
قهوه ای |
790 |
قهوه ای ارغوانی |
840 |
قهوه ای تیره |
1000 |
آبی |
1110 |
آبی تیره |
رنگ آمیزی کردن
از رنگ آمیزی هم میتوان برای رنگ کردن ورق استیل استفاده کرد. این روش اقتصادیتر از سایر روش هاست. هر چند برخی از رنگهای مورد استفاده برای رنگ آمیزی استیل میتوانند بسیار گران قیمت باشند. رنگ آمیزی نیازمند استفاده از پرایمر مخصوص و رنگهای اپوکسی ست. این کار برای اطمینان از عدم تاثیر نمکها و دیگر مواد خورنده انجام میگردد.
انواع ورق استیل مشکی چیست؟
این ورق میتواند بر پایهی استیلی که برای ساخت آن مورد استفاده قرار گرفته است، ویژگیهای متفاوتی داشته باشد. هر گرید از استیل، ویژگیهای منحصر به خود را دارد اما از میان آلیاژهای مختلف، گریدهای 304 و 316 بیشتر مصرف و فروش را بین ورقهای استیل مشکی دارند. این دو آلیاژ جز گروههای استیل غیر مغناطیسی هستند.
ورقهای استیل در سه نمونه براق، خشدار و مات به بازار عرضه میشوند. نوع براق بیشتر برای موارد دکوراتیو و تزئینی کاربرد دارد. از کاربردهای مات میتوان به استفاده در نمای ساختمان و همچنین ساخت وسایل منزل اشاره کرد. نوع خشدار نیز میتواند برای ساخت وسایلی مانند یخچال یا تزئینی مورد استفاده قرار گیرد. برای اطلاع از قیمت این محصول با شرکت تماس بگیرید.
مزایا و معایب ورق استیل مشکی چیست؟
این نوع ورق، با ظاهر جذاب خود امروزه به طور گسترده در ساخت انواع لوازم خانگی همانند یخچال، ماشین ظرفشویی، ماشین لباسشویی و غیره توسط کمپانیهای معروف مورد استفاده قرار میگیرد. اما مزیت و عیب استفاده از استیل مشکی در ساخت وسایل خانگی چیست؟
مزیت: استیل مشکی در برابر اثر انگشت و لکه مقاوم است. حتما مواقعی که از وسایلی با بدنه استیل مانند یخچال فریزر استفاده کردهاید باقی ماندن اثر انگشت یا جای دست روی آن، شما را متوجه خود کرده است. پاک کردن این وسایل غالبا زمان زیادی میبرد و آزار دهنده است. استیل سیاه تا حد زیادی این مشکل را حل کرده و در برابر لکه، اثر انگشت و لکههای آب مقاوم است.
عیب: استیل سیاه در برابر خش مقاوم نیست. ورق استیل مشکی، معمولا از پوشش رنگی اکرلیک تشکیل شده است که به راحتی میتواند خش بردارد. هر ضربهای میتواند به راحتی پوشش روی استیل را بردارد و باعث پیدا شدن استیل نقرهای رنگ زیر آن شود. در صورت ایجاد خش روی استیل مشکی، باز گرداندن آن به حالت اولیه بسیار دشوار است.
کلام آخر
ورق استیل مشکی با ویژگیهای منحصر به فرد از جمله مقاومت در برابر خوردگی، ظاهر شیک و غیره، کاربردهای گستردهای در دکوراسیون داخلی و خارجی دارد. انتخاب و استفاده از آن، دوام و طول عمر پروژه را تضمین میکند. در این مقاله به ورق استیل مشکی چیست؟ پرداخته شد؛ شما میتوانید با بررسی مزایا و معایب گفته شده در این مقاله و در نظر گرفتن سایر شرایط پروژه، این محصول را انتخاب و خریداری نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به ورق استیل و کاربردهای آن، میتوانید از طریق لینک درج شده، به مقاله مرتبط با آن مراجعه نمایید.