مقایسهی قیمت آهن صادراتی با قیمت داخلی
تاریخ به روز رسانی: ۲۸ مهر ۱۴۰۳
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن
برخی از فعالان بازار آهن معتقد هستند که قیمت آهن در کشور بسیار گرانتر از قیمت آن در بازارهای جهانی است و این بدین معناست که ایرانیها فولاد تولید داخل را گرانتر از کشورهای همسایه میخرند. با توجه به دهها هزار میلیارد تومان سوبسیدی که دولت هر ساله برای تأمین انرژی کارخانههای فولادسازی میپردازد این تفاوت چه توجیه منطقی میتواند داشته باشد و چرا رخ میدهد؟
عدهای دیگر از فولادیها نیز بر این باورند که قیمت آهن صادراتی از قیمت آهن جهانی کمتر است و فولادسازان به دلیل رانت فراوانی که در تولید آهن وجود دارد تولیدات خود را به هر قیمتی حتی شده زیر نرخ های جهانی به فروش برسانند تا سودهای کلان بدست بیاورند و در عین حال مصرفکنندهی داخلی نیز گاهی مجبور میشود آهن را در داخل کشور بالاتر از نرخ جهانی خریداری کند. اما آیا واقعا اینطور است؟ در ادامه سعی کردهایم با نگاهی به بازار داخلی و خارجی در هفتهی گذشته به این ابهامات در بازار آهن پاسخ دهیم.
اهمیت کشور چین در بازار جهانی آهن
کشور چین به دلیل اینکه بزرگترین تولیدکنندهی فولاد جهان است از اهمیت بالایی در بازار جهانی برخوردار است بنابراین کسانی که در بازارهای جهانی فعالیت میکنند مرتبا تغییر و تحولات بازار چین را بررسی میکنند. به عنوان مثال اگر تولید فولادسازان چینی کاهش یابد یا تقاضای آهن صنعتگران چینی افزایش یابد قیمت جهانی آهن بالا میرود. بنابراین در ادامه گاهی به آمارهای بازار آهن چین نیز به عنوان نمایندهای از بازار جهانی تکیه میکنیم.
قیمت سنگآهن داخلی در مقایسه با سنگآهن خارجی
قیمت سنگ آهن ایران در بازارهای صادراتی درحال حاضر حدود 138 دلار به ازای هر تن است درحالی که قیمت سنگ آهن در بازار چین 170 دلار است و تازه نسبت به هفتهی گذشته 25 دلار افت کرده است. این نشان میدهد قیمت سنگآهن ایرانی در بازارهای جهانی قیمتی پایینتر دارد که البته دلیل آن میتواند به درصد خلوص پایینتر، نوع و کیفیت متفاوت آن نیز بستگی داشته باشد اما به طور کل میتوان گفت قیمت سنگآهن صادراتی ایران نسبت به سنگآهن جهانی قیمت پایینتری دارد و همین عامل جذابیت بیشتری برای خرید سنگآهن ایران در بازارهای جهانی ایجاد میکند که البته صادرات بیش از حد سنگآهن میتواند لطمات و خسارات زیادی بر صنعت فولادسازی مخصوصا به فولادسازان وارد نماید.
قیمت شمش داخلی در مقایسه با شمش جهانی
درحال حاضر بیلت صادراتی فوب دریای سیاه 639 دلار به ازای هر تن است که البته در مقایسه با هفتهی گذشته حدود 11 دلار افت کرده است. قیمت بیلت صادراتی ترکیه کشور همسایه ما نیز حدود 675 تا 680 دلار بوده است که میتوان گفت نسبت به هفتهی گذشته بدون تغییر باقی مانده است. با این حال قیمت بیلت ایرانی در بازار جهانی به 610 تا 620 دلار رسید درحالی که پیش از آن 638 تا 645 دلار بود. این یعنی قیمت بیلت صادراتی ایران در بازارهای جهانی هم از قیمت بیلت صادراتی فوب دریای سیاه پایینتر بوده است و هم از بیلت صادراتی ترکیه.
قیمت شمش فولادی در داخل نیز روندی نزولی داشته است و به کف قیمت خود یعنی حدود 13 هزار و 850 تومان رسیده است که در مقایسه با قیمت آهن اسفنجی فروخته شده در بورس میتوان گفت در کف قیمتی خود قرار دارد و قیمت بیلت در داخل کشور پایینتر از این مبلغ نخواهد رفت مگر آنکه قیمت آهن اسفنجی نزولی شود. علت کاهش قیمت بیلت داخلی را میتوان به رفع بخش زیادی از مشکل کمبود برق فولادسازان، عرضه بیلت در بورس کالا و همینطور کاهش قیمتهای جهانی عنوان کرد. جالب اینجاست که اگر قیمت دلار را به طور میانگین در این روزها 27 هزار و 500 تومان در نظر بگیریم قیمت صادراتی بیلت ایران حدود 16 هزار تومان میشود و این یعنی درحال حاضر قیمت بیلت در ایران بیش از 2 هزار تومان ارزانتر از قیمت بیلت صادراتی ایران است. پس میتوان گفت مصرفکنندهی داخلی به نسبت واردکنندگان بیلت ایران درحال حاضر بهای کمتری برای خرید شمش پرداخت میکنند.
قیمت ورق داخلی در مقایسه با ورق جهانی
در روزهای گذشته قیمت ورق گرم صادراتی فوب دریای سیاه از حدود 930 دلار به 920 دلار کاهش یافت و قیمت ورق سیاه صادراتی چین نیز به 930 دلار رسید که آن هم 5 دلار افت قیمت را در مقایسه با هفتهی قبل تجربه میکرد. با اینکه قیمت ورق سیاه صادراتی ترکیه تغییر چندانی نکرد اما قیمت ورق گرم در اروپا و جنوب شرق آسیا حدود 5 دلار افت کرد. افت قیمت ورق درحالی بود که قیمت ورق در داخل کشور خیز زیادی برداشت و مثلا قیمت ورق 2 میلیمتر رول فولاد مبارکه ظرف مدت کمتر از یک هفته از 25 هزار و 500 تومان به 27 هزار و 100 تومان رسید.
قیمت میلگرد داخلی در مقایسه با میلگرد جهانی
قیمت میلگرد صادراتی فوب دریای سیاه موسوم به سی آی اس نیز حدود 770 دلار به ثبات رسید اما قیمت میلگرد صادراتی چین 2 دلار افت از خود نشان داد و میلگرد صادراتی ترکیه نیز در همان حدود 715 تا 730 دلار معامله شد که یعنی بدون تغییر و باثبات بوده است. با این حال قیمت میلگرد در ایران همانطور که قابل پیشبینی بود کاهشی شد تا رکود سنگین بازار میلگرد قدری کاهش یابد. به نظر میرسید قیمت میلگرد به سقف خود رسیده بود و چارهای جز کاهش قیمت برای آن وجود نداشت. اما با توجه به اینکه 45 هزار تن میلگرد با قیمت میانگین 15 هزار و 300 تومانی در بورس کالا معامله شد نمیتوان انتظار داشت این روند نزولی میلگرد خیلی دوام بیاورد. درنتیجه انتظار نمیرود قیمت میلگرد با افت خیلی زیاد و چشمگیری نسبت به وضعیت کنونی مواجه شود و به نظر میرسد اکنون زمان مناسبی برای خرید میلگرد باشد برای کسانی که باید طی روزها و هفتههای آینده حتما خرید کنند.