هر سایز تیرآهن چه کاربردی دارد؟
تاریخ به روز رسانی: ۲ مرداد ۱۴۰۳
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن
هر سایز تیرآهن چه کاربردی دارد؟ تیرآهن ها در سایزهای مختلف تولید و به بازار عرضه می گردند که هر کدام کاربردی دارند و برای قسمتی از سازه استفاده می شوند؛ اما اینکه از کدام سایز تیرآهن در چه قسمتی از سازه استفاده کنید؛ اهمیت زیادی دارد. بنابراین با توجه به اینکه این موضوع برای خریداران و سازندگان پروژه ها از اهمیت زیادی برخوردار است در این مقاله از مدیران آهن تصمیم گرفته شد کاربرد هر سایز تیرآهن معرفی گردد. لازم به ذکر است هیچ گاه به طور قطع نمی توان گفت هر سایز تیرآهن کجا باید مصرف شود.
کاربرد انواع تیرآهن
باید بدانید تیرآهن بر اساس استانداردهای مشخصی تولید و دسته بندی می شود. 4 دسته کلی استاندارد تیرآهن عبارتند از:
· استاندارد IPE
· استاندارد INP
· استاندارد IPB
· استاندارد CNP
بر اساس استانداردهای ذکر شده تیرآهن در سایز های مختلفی تولید می گردد که بر اساس نوع پروژه و نوع کاربری آن مورد استفاده قرار می گیرد. البته بیشترین کاربرد تیرآهن در اسکلت بندی سازه، ساخت پل، استفاده به عنوان تیر، ساخت خرپا و ... می باشد.
هدف اصلی استفاده از تیرآهن، تحمل بارهای وارده به سازه و جلوگیری از فروپاشی آن می باشد بنابراین با توجه به میزان بار وارده بر سازه، فضای موجود برای استفاده از تیرآهن، سنگین یا سبک بودن سازه تعیین می گردد که کدام سایز از تیرآهن استفاده شود.
عامل مؤثر در استفاده از تیرآهن
قبل از استفاده و معرفی کاربرد هر سایز تیرآهن، باید به وزن آن توجه کنیم؛ وزن علاوه بر مشخص نمودن نوع کاربری بر قیمت آن هم تأثیر گذار است و با توجه به اینکه از تیرآهن در سازه به وفور استفاده می شود بنابراین می تواند قیمت نهایی سازه را دچار تغییر اساسی کند.
برای اطلاع از وزن تیرآهن، استفاده از جدول وزنی می تواند به شما کمک کند؛ ارقام موجود در این جدول بر اساس استاندارد جدول اشتال می باشد. البته شما می توانید با در اختیار داشتن اطلاعات هندسی تیرآهن از جمله: ضخامت بال و جان، طول بال، طول جان، ارتفاع و ... وزن تقریبی این مقطع فولادی را به دست آورید.
کاربرد سایز های مختلف تیرآهن فولادی
کاربرد سایز 12 تیرآهن
این سایز از تیرآهن وزنی بین 10.4 تا 26.8 کیلوگرم به ازای هر متر خود دارد البته استانداردهای مورد استفاده برای تولید باعث به وجود آوردن این محدوده وزنی شده است. بیشترین کاربرد سایز 12، برای ساخت ستون، تیر و پوشش سقف سازه می باشد.
کاربرد سایز 14 تیرآهن
یکی از پرکاربردترین و پر مصرف ترین انواع تیرآهن است که از محدوده وزنی 12.9 الی 33.7 کیلوگرم برخوردار است. این سایز تیرآهن در اکثر کارخانه های تولید تیرآهن موجود است. کاربرد این محصول برای تولید خرپا، استفاده به عنوان نعل، تیر در پوشش سقف سازه، ساخت ستون و... می باشد. مدل سنگین وزن همین سایز از تیرآهن برای موقعیت هایی که نیاز به تحمل بیشتری از نیرو می باشد کاربرد دارد. لازم به ذکر است از این محصول بیشتر برای ساخت تیرآهن لانه زنبوری یا CNP استفاده می شود. شاخه 12 متری تیرآهن سایز 14، 155 کیلوگرم وزن دارد. از این محصول در موقعیت هایی که به دلیل استحکام کم نمی توان از سایز 12 استفاده کرد، کاربردی به حساب می آید.
تیرآهن سایز 16 و کاربرد آن: این محصول از محدوده وزنی 15.8 الی 41.6 کیلوگرم برخوردار است. این تیرآهن کاربردی، برای ساخت خرپا، نعل و تیر در پوشش سقف سازه استفاده می شود. همچنین این سایز تیرآهن برای ساخت پل لانه زنبوری کاربرد دارد. شاخه 12 متری تیرآهن سایز 16، 190 کیلوگرم می باشد و استحکام و مقاومت بیشتری نسبت به دو سایز قبلی دارد. مسلم است این سایز، سطح مقطع بزرگتری داشته و مقدار فولاد بیشتری برای تولید آن استفاده می شود پس مقاومت بالاتری هم دارد. در ضمن قیمت تیرآهن سایز 16 نسبت به دو سایز قبلی بیشتر است.
کاربرد تیرآهن سایز 18: تیرآهن سایز 18 در بین سایزهای تولیدی با وزن متوسط، سنگین ترین سایز به حساب می آید زیرا وزن هر شاخه 12 متری آن 226 کیلوگرم می باشد و خب با توجه به مقاومت و استحکامی که در برابر تحمل نیروهای وارده بر سازه دارد، قیمت آن نسبت به سایزهای قبلی بیشتر می باشد. از تیرآهن سایز 18 بیشتر برای ساخت ستون های اصلی سازه البته برای طبقات اولیه استفاده می شود. معمولاً برای طبقات بالاتر از استفاده از این سایز اجتناب به عمل می آورند مگر در مواقعی که محاسبات طراحی به نحوی باشد که راهی جز استفاده از تیرآهن سایز 18 نباشد؛ بنابراین می توان با تأیید مهندس سازه از آن استفاده نمود.
کاربرد تیرآهن سایز 20:
یکی از رایج ترین و متداول ترین تیرآهن های مورد استفاده روزمره همین سایز می باشد. این محصول در هر متر خود وزنی برابر با 22.4 تا 60 کیلوگرم دارد. تیرآهن سایز 20 به دلیل وزن و مقاومت بالا، در سازه های بزرگ و سنگین یا طبقات زیرین استفاده می شود.
تمامی تیرآهن های معرفی شده در این مقاله از استاندارد IPE پیروی می کنند، استاندارد IPE همان استاندارد اروپایی است که پیش تر گفته شد به وفور در ایران برای تولید این محصول فولادی استفاده می شود. مهمترین مشخصه این استاندارد، یکسان بودن ضخامت بال تیرآهن در سراسر آن می باشد. لازم به ذکر است ضخامت بال، یکی از راه های تشخیص تیرآهن IPE ازINP می باشد. در صورتی که به هر کدام از تیراهن های معرفی شده احتیاج دارید کافی است با شماره 03134155 تماس بگیرید و سفارش خود را نزد کارشناسان ما ثبت نمایید. ضمناً برای مشاهده قیمت روز تیرآهن در سایز های مختلف از طریق لینک "مشاهده قیمت روز تیرآهن" اقدام نمایید.
کلام آخر
به طور کلی کاربرد هر سایز تیرآهن به میزان وزن، مقدار مقاومت در برابر نیروهای وارده و برآورده کردن نیاز سازه وابسته است. بنابراین نمی توان گفت دقیقا هر سایز تیرآهن چه کاربردی دارد. ممکن است در موقعیت های مختلف با توجه به نظر مهندس سازه و طراحی انجام گرفته برای سازه استفاده شود. ولی به طور کلی سایزهای 12، 14، 16 و 18 به دلیل برخورداری از مقاومت، وزن و قیمت مناسب روزانه استفاده های زیادی در صنعت ساخت و ساز دارند.