آشنایی با لوله اسپیرال و انواع آن
تاریخ به روز رسانی: ۷ مرداد ۱۴۰۳
نویسنده: تیم محتوای مدیران آهن
لوله اسپیرال نوعی لوله فولادی ست که برای تولید آن از نوارهای فولادی کم کربن استفاده می شود.این صورت که نوار فولادی حول یک مرکز پیچیده شده و لبه های آن به هم جوش داده می شود. جوشکاری لوله اسپیرال مهمترین بخش تولید آن است چرا که استحکام لوله تا حد بسیاری زیادی به نوع جوش و کیفیت آن بستگی دارد. لوله های اسپیرال به دلیل فرایند تولید می توانند در سایزهای بسیار بزرگ نیز تولید شوند و امروزه لوله هایی تا قطر ۱۲۰ اینچ نیز به این روش ساخته می شود.
تصویر شماره ۱ - لوله اسپیرال فولادی
لوله اسپیرال نوعی لوله فولادی نورد گرم است که در ضخامت های مختلف با ورق فولادی به صورت مارپیچی تولید می گردد و به دلیل ویژگی های بی نظیرش به طور گسترده در صنایع نفت و گاز استفاده می شود. فضای داخلی لوله اسپیرال دارای سطح صاف و یکدستی ست تا ضرر و زیان ناشی از اصطکاک را کاهش دهد و آن را برای انتقال سیالات آماده کند. اما سطح بیرونی لوله یک درز جوش دارد که مقاومت آن را نسبت به لوله درز مستقیم چندین برابر می کند. در ادامه این نوشته به فرایند تولید لوله اسپیرال و انواع آن، وزن لوله اسپیرال، جوشکاری لوله اسپیرال و ... پرداخته ایم. لطفاً تا پایان این مقاله ما را همراهی نمایید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- لوله اسپیرال به چه لوله ای می گویند؟
- انواع لوله اسپیرال
- روش ساخت لوله اسپیرال
- مزایای لوله اسپرال
- معایب لوله اسپیرال
- کاربرد لوله اسپیرال
- کارخانجات لوله اسپیرال SAWH
- قیمت لوله اسپیرال
لوله اسپیرال به چه لوله ای می گویند؟
لوله اسپیرال به لوله ای می گویند که به صورت مارپیچی از ورق های فولادی با ضخامت های متفاوت تولید می شود. فضای داخلی لوله اسپیرال صاف و یکدست می باشد تا زیان ناشی از اصطکاک را کاهش دهد و آن را برای انتقال سیالات آماده کند. ولی سطح بیرونی لوله فولادی یک درز جوش داده شده دارد که باعث شده 5ونیم برابر بیشتر از لوله درز مستقیم یا جوشی مقاوم تر باشد. افزون بر این جوش خوردگی یا درز های مارپیچی روی سطح لوله موجب شده تا این لوله بالاترین مقاومت را در برابر فشار داشته باشد.
فرآیند تولید لوله اسپیرال و انواع آن
روش های ساخت لوله اسپیرال بدین صورت است که پس از صاف شدن ورق فولادی توسط غلطک ها، لبه های آن را از ضایعات پاک می کنند و سپس توسط دو روش تک مرحله ای و دو مرحله ای که در ادامه توضیح دادیم لوله اسپیرال تولید می شود.
روش تک مرحله ای: در این روش قسمت ابتدایی ورق های فولادی را بهم جوش می دهند و دور لبه ها را صاف می کنند سپس لبه ورق خم می شود. علت این عملیات، جلوگیری از برآمدگی های غیرقابل پرس می باشد.
در مرحله جوشکاری زیر پودری لوله، اول لبه داخلی ورق و سپس لبه خارجی ورق فولادی را با دستگاه جوش زیر پودری، جوش داده و پس از آن لوله را برش می دهند. نکته اصلی اینجاست که کند بودن آن به علت محدود بودن سرعت جوشکاری می باشد.
روش دو مرحله ای: فرآیند ساخت لوله اسپیرال با استفاده از روش دو مرحله ای همانند روش تک مرحله ایست، با این تفاوت که شکل دهی ورق با GMAW انجام می گیرد. یعنی در مرحله جوشکاری، درز داخل و خارج به وسیله چند دستگاه جوش زیر پودری، انجام می شود. همین تفاوت موجب بالاتر رفتن راندمان تولید شده و گفتنی است سرعت این روش 4 برابر روش تک مرحله ای می باشد.
انواع لوله اسپیرال
لوله اسپیرال بسته به نوع کیفیت شان به انواع مختلفی تقسیم می شوند نظیر:
- لوله اسپرال واجد شرایط: لوله هایی که کیفیت آن ها با استانداردها و شرایط فنی مطابقت دارد.
- لوله اسپرال ترمیم شده: لوله های که کیفیت شان مطابق با استاندارد و شرایط فنی پذیرش نبوده اما قابل ترمیم هستند.
- لوله اسپیرال غیر قابل استفاده : لوله هایی که از نظر ظاهری و کیفیت جالب نیستند و حتی بعد از تعمیرات هم شرایط فنی مورد نظر را یافت نخواهند کرد.
قیمت لوله صنعتی در بازار آهن
روش ساخت لوله اسپیرال
رول ورق فولادی، توسط غلتک های مخصوص به حالت مسطح درآمده سپس لبه ابتدای کویل جدید و لبه انتهای کویل قدیمی برای برش آماده و به وسیله جوش زیر پودری به یکدیگر متصل می شوند سرانجام ابتدا و انتهای کلاف ایجاد شده به وسیله غلتک ها صاف می شود و لبه های ورق با استفاده از دیسک های گردان برش داده شده و از خط تولید خارج می شوند زیر این قسمت ها از کیفیت پایین تری برخوردار هستند و امکان خرابی و ترک لوله را افزایش می دهند.
در ادامه، ورق فولادی مورد نظر برای رسیدن به زوایه ی انحنای مد نظر در زیر دستگاه تنظیم و جا به جا می شود و در هنگام عبور از زیرغلتک های مختلف انحنای لازم در ورق ایجاد می گردد. سپس با استفاده از جوش زیر پودری لبه های داخلی و خارجی جوشکاری می شوند و لوله به اتمام مرحله تولید می رسد. سرانجام تست التراسونیک جوش به صورت پیوسته انجام می شود و لوله بر اساس سفارش مشتری به وسیله برش پلاسما برش داده می شود. در نهایت برای سنجش میزان مقاومت لوله تست های هیدرواستاتیک انجام می گردد.
کلیپ شماره 1 - خط تولید لوله اسپیرال
لوله اسپیرال به دو روش تولید می شود:
لوله اسپیرال تک مرحله ای
این روش دارای سه مرحله می باشد:
- آماده سازی اولیه ورق
- شکل دهی
- جوشکاری زیرپودری داخل و خارج
در مرحله اول ابتدا سر ورق به هم جوش داده شده و لبه های ورق صاف می شود. در مرحله شکل دهی، لبه ورق پیش خم شده تا برآمدگی های غیرقابل پرس روی آن ایجاد نشود. در مرحله جوشکاری ابتدا لبه داخلی ورق در حالت ساعت 6 توسط دستگاه جوش زیرپودری جوش داده شده و سپس لبه خارجی در موقعیت ساعت 12 جوشکاری می شود. بعد از جوش نوبت به برشکاری لوله اسپیرال می شود. سرعت تولید در این روش براساس سرعت جوشکاری زیر پودری تعینن می شود که از 1 تا 3 متر بر دقیقه زمان می برد. به همین دلیل این روش اندکی کند است.
لوله اسپیرال دو مرحله ای
این روش دارای چندین مرحله می باشد:
- آماده سازی اولیه ورق
- شکل دهی
- جوش با GMAW
- جوشکاری زیرپودری داخل و خارج
این روش مانند روش لوله اسپیرال تک مرحله ای اجرا می شود با این تفاوت که شکل دهی ورق به وسیله GMAW انجام می شود. سرعت این روش بیشتر بوده و حدود 12 متر بر دقیقه است.
تصویر شماره 2 - تولید لوله اسپیرال
بیشتر بخوانید: لوله داربست چیست | وزن لوله داربستی
مزایای لوله اسپرال
- مهمترین مزیت لوله اسپیرال نسبت به لوله درز جوش عبارتند از:
- تولید لوله با قطر زیاد (120 اینچ)
- دارا بودن صرفه اقتصادی در زمینه فرآیند های صنعتی و تولیدی
- مقاومت بالاتر در برابر شکست و ترک لوله
- عدم وجود محدودیت در طول لوله فولادی
- برخوداری از خواص مکانیکی بالا
- برخوداری از مقاومت مناسب در برابر ترک خوردگی و شکستگی در هنگام مواجه بافشار سیالات و مایعات
بیشتر بخوانید: انواع اتصالات لوله فولادی
معایب لوله اسپیرال
این لوله ها با توجه به مزایایی که دارند دارای معایبی از جمله:
- بیضی شدن سطح مقطع هنگان ساخت
- امکان بروز عیوب و چروکیدگی بیشتر نسبت به لوله های درز جوش
کاربرد لوله های اسپیرال
لوله اسپیرال دارای کاربردهای پایین هستند و به دلیل پایین بودن هزینه تولید آن به طور گسترده در صنایع مختلف استفاده می شود همچنین جنس لوله اسپیرال می تواند براساس نوع مایعاتی که قرار است در داخل آن جریان پیدا کند متفاوت باشد. از جمله کاربردهای رایج این لوله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده در صنایع گاز و نفت به منظور انتقال مایعات و گازهایی با دما و فشار متعادل
- استفاده در فرآیندهای آبرسانی شهری
- استفاده در فرآیندهای آبیاری کشاورزی
تصویر شماره 3 - کاربرد لوله اسپیرال
بیشتر بخوانید: لوله گالوانیزه چیست؟
کارخانجات لوله اسپیرال SAWH
- شرکت لوله ایران اسپیرال
- لوله اسپیرال اصفهان
- لوله اسپیرال آذربایجان
- شرکت لوله سازی اهواز
- لوله اسپیرال خلیج فارس
- کارخانه لوله نورد کوثر
- لوله اسپیرال سلفچگان
- لوله اسپیرال کالوپ
قیمت لوله مانیسمان در بازار آهن
قیمت لوله اسپیرال 60 اینچ
لوله اسپیرال لوله ای هستند که در سایز درشت (تا 120 اینچ) توسط کارخانه ها و برنده های معتبر نظیر کالوپ، ایران اسپیرال، اصفهان، آذربایجان، قم و تهران تولید می گردد. جهت اطلاع از قیمت لوله اسپیرال میتوانید به شماره 34155-031 تماس حاصل فرمائید. قیمت لوله اسپیرال هر روزه در سایت مدیران اهن بروزسانی می شود.